گروه اقتصادی: پس گرفته شدن پیشنهاد وام 80 میلیون تومانی مسکن و توقف دریافت هزینه تاسیسات از متقاضیان مسکنمهر از مهمترین خبرهای مسکن در روز گذشته بود. بعد از انتشار اخباری پیرامون پیشنهاد ارائه وام 80 میلیون تومانی مسکن، بسیاری از کارشناسان اجرای این پیشنهاد را تورمزا دانستند که موجب التهاب بازار مسکن میشود و حالا ماهها پس از این موضوع رئیس بانک مسکن اعلام کرده این پیشنهاد توسط دیگران داده شده است. با رد پیشنهاد افزایش وام ۸۰ میلیون تومانی مسکن توسط آخوندی به بانک مرکزی، این بار بانک مسکن وام ۶۰ میلیون تومانی خرید را به این بانک پیشنهاد داد. محمد بتشکن دیروز در نشستی خبری در وزارت اقتصاد گفت: وام خرید ۸۰ میلیون تومانی مسکن توسط بانک مسکن به بانک مرکزی پیشنهاد نشده بود. ما به دنبال این هستیم که قدرت خرید مردم را برای خرید واحد مسکونی با یک رژیم پساندازی افزایش دهیم. مدیرعامل بانک مسکن افزود: آنچه به بانک مرکزی پیشنهاد دادهایم افزایش وام خرید مسکن به میزان ۶۰ میلیون تومان است که در حال حاضر منتظر بررسیهای کارشناسی بانک مرکزی هستیم. وی با اعلام اینکه این بانک کمترین میزان مطالبات معوق بانکی را به خود اختصاص داده است، نسبت مطالبات غیرجاری با احتساب مسکنمهر را کمتر از ۵ درصد و بدون مسکنمهر را کمتر از ۲ درصد اعلام و تصریح کرد: در حال حاضر در بخش نهادسازی مجوز تاسیس نخستین شرکت تامین سرمایه مسکن را از شورایعالی بورس دریافت کردهایم و در هفته آینده مجوز آن را از بانک مرکزی میگیریم که در نهایت تا پایان بهمنماه تاسیس شود. بتشکن از راهاندازی صندوق زمین و ساختمان در جهت حمایت از عرضه و ساخت مسکن خبر داد و گفت: پیشنهاد صندوقهای پسانداز جدیدی را هم به بانک مرکزی دادهایم، همچنین تاسیس موسسات اعتباری تخصصی مسکن یا شرکتهای پسانداز و تسهیلاتی که به شکل منطقهای پسانداز جمع و تسهیلات میدهند در دستور کار قرار دارد. وی درباره عملکرد این بانک در 9 ماه سال جاری، تصریح کرد: کل تسهیلات اعطایی این بانک در 9 ماه سال جاری 2381 هزار میلیارد ریال بوده که این رقم در بخش مسکن و ساختمان 290 هزار میلیارد ریال بوده است. بتشکن تصریح کرد: بانک مسکن در 10 ماه سال جاری 156 هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت کرده ضمن آنکه 546 هزار واحد مسکن نیز تامین مالی شده است. مدیرعامل بانک مسکن، مانده تسهیلات این بانک را 107 هزار میلیارد ریال عنوان کرد و اظهار داشت: بانک مسکن بزرگترین بانک از نظر مانده تسهیلات اعطایی است. مانده تسهیلات بانک 107 هزار میلیارد تومان است که 90 درصد کل داراییها را تسهیلات به خود اختصاص داده است. به گفته بتشکن، نسبت سرانه تسهیلات بانک مسکن به کارکنان این بانک 84 میلیارد ریال است که نسبت به سال گذشته 15 درصد رشد داشته است. وی با بیان اینکه با تلاش وزارت راه و شهرسازی یک میلیون و 37 واحد مسکنمهر فروش اقساطی شده، گفت: در 10 ماه امسال 313 هزار واحد مسکنمهر به صورت اقساطی فروخته شده که این میزان نسبت به سال گذشته از رشد 30 درصدی برخوردار شده است. وی تصریح کرد: منابع بانک مسکن 368 هزار میلیارد ریال است که این رقم 68 هزار میلیارد ریال نسبت به سال قبل افزایش نشان میدهد.
جزئیات پرداخت ۴ مرحله تسهیلات به 9/1 میلیون مسکنمهر تا پایان دیماه
آمار پرداخت تسهیلات مسکنمهر حاکی از آن است که تا پایان دیماه امسال مرحله چهارم تسهیلات مسکنمهر به یکمیلیون و ۳۷۷هزار و ۲۰۵ واحد پرداخت شده است. جمع تسهیلات پرداخت شده مسکنمهر تا پایان دیماه سال جاری در 4 مرحله 37هزار و 539 میلیون و 714 تومان بوده است. بر این اساس در شهرهای کمتر از 25هزار نفر جمعیت مرحله اول تسهیلات ساخت برای تعداد 3318هزار و 7471 واحد پرداخت شده، مرحله دوم تسهیلات ساخت به 318هزار و 893 واحد، مرحله سوم تسهیلات به 295هزار و 882 واحد و در نهایت مرحله چهارم تسهیلات ساخت به 257هزار و 576 واحد پرداخت شده است. در شهرهای بالای 25هزار نفر جمعیت مرحله اول تسهیلات ساخت به یکمیلیون و 181هزار و 710 واحد، مرحله دوم تسهیلات ساخت به یکمیلیون و 136هزار و 697 واحد، مرحله سوم تسهیلات به یکمیلیون و 41هزار و 559 واحد و مرحله چهارم تسهیلات به 891هزار و 643 واحد پرداخت شده است. در شهرهای جدید نیز مرحله اول تسهیلات ساخت مسکنمهر به 396هزار و 776 واحد، مرحله دوم تسهیلات به 374هزار و 547 واحد، مرحله سوم تسهیلات به 317هزار و 715 واحد و مرحله چهارم تسهیلات مسکنمهر به 227هزار و 986 واحد پرداخت شده است. مجموعاً در کل کشور مرحله اول تسهیلات مسکنمهر به یکمیلیون و 916هزار و 957 واحد، مرحله دوم تسهیلات به یکمیلیون و 830هزار و 137 واحد، مرحله سوم تسهیلات به یکمیلیون و 655هزار و 156 و مرحله چهارم تسهیلات مسکنمهر به یکمیلیون و 377هزار و 205 واحد پرداخت شده است.
دستور آخوندی برای توقف دریافت هزینه تأسیسات مسکنمهر از مردم
قائممقام وزیر راه و شهرسازی در طرح مسکنمهر با اشاره به 2 دستور مورد تاکید آخوندی درباره مسکنمهر پردیس تاکید کرد که براساس این دستورات مردم نباید هزینه تاسیسات مسکنمهر را پرداخت کنند. احمد اصغریمهرآبادی درباره تایید حذف هزینههای تاسیسات از دوش متقاضیان مسکنمهر اظهار کرد: از این پس متقاضیان مسکنمهر پرند و پردیس برای تامین تاسیسات زیربنایی و خدمات روبنایی هزینهای پرداخت نمیکنند و براساس دستور وزیر راه و شهرسازی این هزینهها از محل فروش اراضی تجاری شهرهای جدید پرداخت خواهد شد. وی با اشاره به 2 دستور وزیر راه و شهرسازی در اینباره گفت: تاکید مقام عالی وزارت بر این است که وقتی دولت زمینهای مسکنمهر را به صورت رایگان در اختیار مردم گذاشته است قرار نیست از سوی دیگر هزینهای بابت تاسیسات و جادهسازی از مردم دریافت شود. آخوندی طی دستوری به مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید 2 موضوع را درباره شهر پردیس مورد تاکید قرار داده است؛ نخست اینکه مدیرعامل شرکت عمران شهر پردیس تعداد اراضی تجاری این شهر را اعلام کند و از سوی دیگر هزینههای مورد نیاز برای اتمام خدمات زیربنایی را برآورد کرده و در اختیار وزیر قرار دهد. مهرآبادی افزود: شرکت عمران شهرهای جدید در شهر پردیس ساخت تصفیهخانهها، مخازن و خط انتقال این موارد را بر عهده گرفته، هر چند این موارد جزو وظیفههای وزارتخانه نیست.