printlogo


کد خبر: 133169تاریخ: 1393/11/15 00:00
تقویم تاریخ

مخالفت بختیار با تشکیل دولت موقت انقلاب (1357 ش)
در حالی که پس از ورود امام به ایران، مبارزات مردم با رژیم شاه با سرعت بیشتری به هدف خود نزدیک می‏شد، شاپور بختیار، آخرین نخست‏وزیر این رژیم در مصاحبه‏ای تلاش کرد مردم را آرام کند. وی که با تظاهر به دموکراسی و آزادیخواهی می‏کوشید مردم را از ادامه انقلاب منصرف کند، در این مصاحبه اعلام کرد به امام خمینی اجازه نمی‏دهد دولت موقت تشکیل دهد. این در حالی بود که به خاطر تشدید تظاهرات و اعتصاب‏های مردم در شهرهای مختلف، تمرد و فرار نظامیان از پادگان‏ها و همچنین استعفای پی‏درپی مقامات دولتی و نمایندگان مجلس، کنترل کشور عملاً از دست حکومت خارج شده بود.
گذاشتن سنگ بنای دانشگاه تهران (1313ش)
طرح تأسیس دانشگاه تهران در سال 1313 شمسی به‌صورت لایحه قانونی به مجلس شورای ملی ارائه شد و پس از تصویب به مرحله اجرا درآمد. دانشگاه تهران از مدارس عالی آن زمان مانند مدرسه عالی طب و مدرسه حقوق و علوم تشکیل می‏شد. این دانشگاه در بدو تأسیس شامل 6 دانشکده به نام‏های علوم طبی، انسانی، تربیتی، سیاسی، اقتصادی و فنی بود و ریاست آن را از سال تأسیس تا سال 1317 شمسی دکتر عیسی صدیق با همکاری دکتر علی‌اصغر حکمت برعهده داشتند.
قیام مختار ثقفی به خونخواهی امام حسین(ع)(66ق)
پس از شهادت امام حسین(ع) و قیام توابین، نفرتی عمیق از بنی‏امیه در میان مسلمین ایجاد شد. با شکست قیام توابین، باقی‌مانده‏ آنها گرد مختار بن ابوعبیده ثقفی جمع شدند. مختار به داعیه‏ خونخواهی امام حسین(ع) و به دعوت محمد حنفیه برادر آن حضرت، در کوفه قیام کرد و آن شهر را تصرف کرد. مختار قاتلان و کسانی را که در شهادت امام حسین(ع) نقش داشتند به قتل رساند و انتقام اهل‌بیت را از اشقیای زمان گرفت. مختار ثقفی حدود یک سال بر کوفه حکومت کرد اما از سپاهیان مصعب بن زبیر شکست خورد و شهید  شد.
شکست ارتش روسیه و انگلیس از قوای عثمانی در جریان جنگ اول جهانی (1915م)
در سال‏های دهه اول قرن بیستم، روابط عثمانی با آلمان به تدریج پیشرفت کرد و به همین خاطر دولت عثمانی در سال 1914 به دنبال آلمان، به متفقین اعلام جنگ داد. در نتیجه روسیه و انگلستان به منظور تصرف سرزمین‏های عثمانی با هم متحد شدند. همزمان با عملیات متفقین، تحریکات انگلستان بویژه در عراق نتیجه بخشید و شریف حسین در عراق علیه حکومت عثمانی قیام کرد و باعث شد ضربه شدیدی به دولت عثمانی وارد آید. این در حالی بود که عثمانی‏ها به علت عدم کفایت سیاسی و لیاقت نظامی به‌طور همزمان در 6 جبهه به جنگ با متفقین مشغول بودند. در این ضمن، اقدامات متفقین برای ورود از راه دریا و خشکی به تنگه داردانل با شکست مواجه شد. هدف اصلی متفقین تصرف شبه جزیره «گالیپولی» و تسلط بر تنگه داردانل بود تا بتوانند ضمن گشودن جبهه جدیدی برای فشار بر متحدین، راه دریایى کمک‏رسانی به روسیه را هموار کنند. در این عملیات که در 4 فوریه 1915 م رخ داد، قوای متفق در آن ناحیه شکست سختی از ترک‏ها به رهبری مصطفی کمال پاشا خوردند. این بزرگ‌ترین پیروزی عثمانی‏ها در این منطقه بود و دشمن با تحمل 120 هزار کشته، مجبور به عقب‏نشینی از آن ناحیه شد. با این حال امپراتوری عثمانی در پایان جنگ اول جهانی با توطئه و تحریکات دولت‌های استعماری فروپاشید.
فرود سفینه فضایی شوروی در ماه و ارسال عکس از ماه به زمین (1966م)
اتحاد جماهیر شوروی، نخستین کشوری بود که فضاپیما به ماه فرستاد، نه ایالات متحده. در سال 1959 «لونا 2» هنگام فرود در ماه با آن برخورد کرد. در فوریه 1966 «لونا 9» اولین فضاپیمایی بود که با آرامی بر سطح ماه فرود آمد و تصاویری از ماه به زمین ارسال کرد. 4 ماه بعد ایالات متحده با سفینه «سرویر 1» روی ماه فرود آمد.


Page Generated in 0/0062 sec