printlogo


کد خبر: 133174تاریخ: 1393/11/15 00:00
توکلی در نطق میان دستور تشریح کرد
زوایایی دیگر از پرونده مهدی هاشمی در قرارداد استات‌‌اویل

نماینده مردم تهران در مجلس گفت: از همه خواهش می‌کنم در مبارزه با فساد متحد شوند، زیرا هیچ خطری بیشتر از فساد، نظام برآمده از خون شهیدان ۲۲ بهمن را به فنا تهدید نمی‌کند.
به گزارش تسنیم، احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی دیروز مجلس در نطق میان‌‌دستور خود در صحن علنی به زوایای دیگری از پرونده مهدی هاشمی در قرارداد استات‌اویل پرداخت که متن کامل این نطق به شرح زیر است:
«انقلاب اسلامی نتیجه جهاد امام و مردم بود که تحقق آن را باید تبریک بگوییم و همه باید برای اعتلای آن و حفظش از فساد و تبعیض بکوشیم.
امروز می‌خواهم مطالبی را درباره پرونده آقای مهدی هاشمی به اطلاع ملت شریف ایران و نمایندگان آنان برسانم. البته نتیجه محاکمه به تصمیم قاضی محترم دادگاه و قضات ارجمند بعدی بستگی دارد و همه باید تسلیم قانون باشیم ولی حق مردم می‌دانم که یکی از مهم‌ترین اتهامات این فرد را بدانند و آگاه باشند که در پرونده استات‌اویل بیگانگان چه کردند و ما که ادعای اسلامیت می‌کنیم، چه کرده‌ایم.
این اطلاعات از اسناد رسمی دولت نروژ، دولت آمریکا و بانک جهانی گرفته شده یا از داخل است.
الف) شرح مختصر ماجرا
1- ژوئن 2002(خرداد 1381) و ژانویه 2003 شرکت نفت دولتی نروژ، دو نوبت به یک کارمند رسمی دولت که فرزند رئیس‌جمهور اسبق ایران و مدیرعامل سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت بوده است، مبلغ 2/5 میلیون دلار می‌پردازد تا وی به استات‌اویل برای انعقاد قراردادی در پارس جنوبی کمک کند و مشارکت بعدی در صنعت استخراج نفت را برای آن تسهیل کند.
استات‌اویل می‌پذیرد که تا 10 سال بعد نیز سالانه یک‌میلیون دلار، یعنی جمعا 2/15 میلیون به طرف ایرانی پرداخت کند. بعد از یک سال مذاکرات فشرده بین دو طرف توافق می‌شود. برای پنهانکاری و پولشویی شرکت سرمایه‌گذاری هورتن به مدیریت عباس یزدان‌پناه، واسطه شده و قرارداد به ظاهر بین هورتن و استات‌اویل منعقد می‌شود. عباس یزدان‌پناه، دوست دیرینه دوران دبیرستان و دانشگاه مهدی هاشمی بود.
این قرارداد در ظاهر برای دادن مشاوره به استات‌اویل در 12 ژوئن 2002 در لندن با حضور مهدی هاشمی امضا می‌گردد. بالاخره در پایان 2002 استات‌اویل موفق به انعقاد قرارداد با شرکت ملی نفت ایران می‌شود.
2- برخلاف روش معمول شرکت نفت بدون تشکیل شرکت مشترک ایرانی– نروژی و بدون برگزاری مناقصه قرارداد می‌بندد. در حالی که تشکیل شرکت مشترک برای انتقال فناوری و مناقصه برای دستیابی به حداقل قیمت حیاتی بود.
البته متهم اصلی نروژی پرونده در اعترافات خویش تصریح می‌کند هیچ دلیلی ندارد که مقامات وزارت نفت برای انعقاد این قرارداد تقاضای رشوه کرده یا از رشوه پرداختی سهمی گرفته باشند.
3- یک سال بعد در 6 اکتبر 2003 (15 شهریور 1382) یک روزنامه نروژی قرارداد را افشا و افکار عمومی را از آن آگاه می‌کند و موجی از اعتراض برمی‌خیزد.
ب) نروژ با این موضوع چگونه برخورد کرد؟
1- چهار روز بعد از اطلاع‌رسانی روزنامه نروژی، هیات مدیره استات‌اویل قرارداد را متوقف می‌کند و روز بعد از آن دولت نروژ نهاد مسؤول تحقیق و تعقیب جرائم اقتصادی و زیست‌محیطی نروژ را مامور رسیدگی به این قرارداد می‌کند.
2- مدیر امور بین‌الملل استات‌اویل بازداشت و تعقیب می‌شود. مدیرعامل و رئیس هیات مدیره نیز استعفا می‌دهند.
3- 9 ماه بعد یعنی در 29 ژوئن 2004، دادگاه حکم به وقوع جرم می‌دهد و طی آن به دلیل پرداخت رشوه، استات‌اویل به پرداخت 20 میلیون کرون و مدیر امور بین‌الملل به پرداخت 200هزار کرون محکوم می‌‌شوند.
4- نماد استات‌اویل برای مدت‌ها از تابلوی بورس نروژ، اروپا و آمریکا حذف می‌شود.
ج) در آمریکا با این فساد چه برخوردی شد؟
1- کمیسیون بورس اوراق بهادار آمریکا که به منزله دادگاه رسیدگی به اقدامات شرکت‌هایی که در بورس سهیم هستند عمل می‌کند، به ماجرای استات‌اویل و پرداخت رشوه رسیدگی می‌کند زیرا استات‌اویل با داشتن سهام در بورس آمریکا، پذیرفته بود قوانین مالی ضدفساد آمریکا را رعایت کند و در 13 اکتبر 2006 (21مهر 1385) رای خود را صادر کرد.
2- در حکم 12 صفحه‌ای دادگاه، ماجرا به تفصیل شرح داده شده است. از سیر مذاکرات مهدی هاشمی، نقش واسطه‌گری شرکت هورتن، رشوه‌های داده شده و منافع مورد انتظار استات‌اویل، سودآوری قرارداد فاسد منعقد شده و حواشی آن به‌عنوان واقعیت‌های کشف‌شده یاد می‌شود.
3- دادگاه یادشده جرم استات‌اویل را پرداخت رشوه و عدم انعکاس درست و دقیق پرداخت‌های غیرقانونی مذکور در اسناد خویش می‌شمارد.
4- دادگاه آمریکا حکم می‌کند که استات‌اویل باید برای دوره‌ای 3  ساله نهاد مشاوره‌ای مستقلی را که آمریکا با انتخاب آن مخالف نباشد استخدام کند تا روش‌های کنترل داخلی آن را بررسی کند. استات‌اویل موظف است تمام توصیه‌های اصلاحی را برای گردش کار شرکت به‌طوری که تکرار این قبیل اقدامات را منتفی کند، بپذیرد و تمام هزینه‌های مشاوره را نیز بپردازد. علاوه بر آن باید 21 میلیون دلار جریمه به خزانه‌داری آمریکا بپردازد که انجام می‌شود.
5- بانک جهانی بیانیه مشترک بین آمریکا و استات‌اویل را که در آن تمام اطلاعات سابق‌الذکر هست، در سال 2006 منتشر می‌کند.
6- سرانجام در 2009 پس از آنکه استات‌اویل طی 3 سال تمام تعهدات خویش را در قبال دادگاه آمریکا ایفا کرد، پرونده هورتن به وسیله آمریکا بسته شد.
د) در ایران چه گذشت؟
1- در تاریخ 24 آبان 82 وزیر نفت ایران به وزیر وقت اقتصاد می‌نویسد: به دنبال انتشار مطالبی در روزنامه‌های نروژ، در اواسط شهریور هیاتی از طرف این وزارت به نروژ رفت و با وزیر نفت، دادستان عمومی نروژ و مدیران ارشد شرکت استات‌اویل طی جلسات طولانی گفت‌وگو کرد. وی در ادامه نامه خویش می‌نویسد «براساس اظهارات مدیران استات‌اویل نقش مهدی هاشمی قطعی است.» و در انتها اعلام می‌کند پرونده کاملا در اختیار وزارت اطلاعات قرار گرفته است.
2- وزیر وقت اطلاعات در گزارش به رئیس‌جمهور می‌نویسد که 9 ملاقات بین مهدی هاشمی و استات‌اویل در اینجا و خارج از کشور انجام شده است و از قول مهدی هاشمی نقل می‌کند که من می‌خواستم نروژی‌ها را تشویق کنم که در عرصه پارس جنوبی فعال شوند و این ماجرا را نروژ و آمریکا برای لطمه زدن به هاشمی‌رفسنجانی ساخته‌اند.
3- وزارت اطلاعات همچنین مدعی می‌شود ماجرا به این دلیل به مهدی هاشمی ارتباط داده شده که فساد درونی استات‌اویل پوشانده شود. در حالی که نروژ پنجمین کشور جهان از حیث سلامت مالی است.
4- باید پرسید شرح وظایف مدیرعامل سازمان بهینه‌سازی سوخت، چه ربطی به قرارداد‌های نفتی خارجی دارد که مهدی هاشمی حداقل 9 بار در اینجا و خارج با استات‌اویل ملاقات می‌کند؟
5- پس از 12 سال از افشای ماجرا و 6 سال از پایان رسیدگی به فساد و اعمال مجازات‌ها در نروژ و آمریکا، رسیدگی قضایی به اتهامات مهدی هاشمی در جریان است، وکلای وی کیفرخواست دادستان را بیانیه سیاسی می‌خوانند و ادعا می‌کنند اسناد جمع‌آوری شده از طرق قضایی بین‌المللی از آمریکا و انگلیس معتبر نیست چون این دو کشور دولت‌های متخاصم با ما هستند.
6- متهم نیز در دفاعیه خود کیفرخواست را بیانیه شوم سیاسی می‌خواند و آن را وسیله تسویه حساب با پدرش می‌نامد. وی اعترافات متهمان دیگر را که چند نفر از آنان اعضای دفتر خود او بودند، تحت شکنجه اعلام می‌کند.
7- عباس یزدان‌پناه در دوبی به طرز مرموزی به قتل می‌رسد. مهدی هاشمی در دادگاه، پس از پخش فیلم اعترافات یزدان‌پناه که در بازداشت قبلی ضبط شده بود، با عصبانیت و اضطراب می‌گوید قتل یزدان‌پناه کار مافیایی است و اعترافات او را رد می‌کند ولی اداره مبارزه قاطع با کلاهبرداری انگلستان وقتی به درخواست مقامات قضایی نروژ دفاتر یزدان‌پناه در لندن را بازرسی می‌کند اسناد مبادله شده بسیاری بین یزدان‌پناه و یار دیرینه‌اش به دست می‌آورد.
بنده به‌عنوان نماینده ملت ایران بخشی از اطلاعات ذی‌ربط را گفتم تا ملت که جز اجرای عدالت در برخورد با ضعیف و قوی از هر قشر و جناحی انتظاری ندارد، توجه داشته باشد که اگر قاضی محترم دادگاه، فردا حکم قاطعی داد، دست غوغاسالاران متکی به زر و زور فاسدان را که به تخطئه قوه قضائیه خواهند پرداخت، بخواند و فریب سیاسی‌سازی پرونده را نخورد. خطی که از همان اول متهم و وکلایش درصدد القای آن بوده‌اند. بنده از همه خواهش می‌کنم که در مبارزه با فساد متحد شوند، زیرا هیچ خطری بیشتر از فساد، نظام برآمده از خون شهیدان 22 بهمن را به فنا تهدید نمی‌کند».


Page Generated in 0/0069 sec