printlogo


کد خبر: 133548تاریخ: 1393/11/21 00:00
تقویم تاریخ

شکسته شدن حکومت نظامی به فرمان «امام خمینی» توسط مردم انقلابی ایران (1357ش)
در آخرین ساعات عمر رژیم پهلوی ژنرال‏های رژیم شاه برای به کنترل درآوردن اوضاع، تصمیم گرفتند مدت حکومت نظامی را در تهران افزایش دهند. آنها با این اقدام قصد داشتند ضمن جلوگیری از اجتماع مردم، در صورت امکان، حضرت امام خمینی و جمعی از افراد مؤثر در انقلاب را دستگیر کنند یا به قتل برسانند. اما رهبر کبیر انقلاب اسلامی با تیزبینی و موقع‏شناسی از مردم خواستند مقررات حکومت نظامی را نادیده بگیرند. مردم انقلابی نیز با آگاه شدن از فرمان حضرت امام به خیابان‏ها ریختند و دامنه درگیری‏ها گسترده‏تر شد و به سایر مراکز نظامی رژیم پوسیده شاه در تهران و دیگر شهرها تعمیم یافت. این در حالی بود که اغلب نظامیان نیز حاضر به رودررویی با مردم نبودند و بسیاری از آنها به انقلاب پیوستند.
تصویب لایحه انحلال ساواک و محاکمه وزیران توسط مجلس شورای ملی (1357 ش)
در واپسین روزهای عمر رژیم پهلوی، بختیار آخرین تلاش‏های خود را برای بقای رژیم و دولت غیرقانونی خود انجام داد و در 4 بهمن 57 با ارائه لایحه‏هایی به مجلس سنا برای انحلال سازمان امنیتی مخوف شاه به نام ساواک و محاکمه وزیران غارتگر بیت‏المال، تلویحاً به وجود حکومت ترس و وحشت و فساد گسترده در رژیم شاه، اعتراف کرد. هدف بختیار از طرح و ارائه این لایحه، کاستن از خشم مردم نسبت به رژیم در این زمان و عوام‏فریبی بود که ناکام ماند. این لایحه سرانجام در 21 بهمن به تصویب رسید و به عمر سیاه ساواک در ساعات پایانی حیات رژیم پهلوی پایان داد. این سازمان مخوف در طول حدود 22 سال فعالیت خود، هزاران زندانی سیاسی را تحت شکنجه‏های وحشتناک قرار داد و ده‏ها هزار نفر را روانه بازداشتگاه‏ها و تبعیدگاه‏ها کرد. ساواک به عنوان بازوی امنیتی رژیم پهلوی، نقش مهمی در گسترش جو اختناق حاکم بر جامعه داشت و کوچک‏ترین حرکت ضد رژیم را سرکوب می‏کرد.
خنثی شدن توطئه کودتای بزرگ نظامیان شاهنشاهی علیه انقلاب اسلامی (1357 ش)
در ساعات پایانی عمر حکومت پهلوی، سپهبد رحیمی فرماندار نظامی تهران، طی دستورالعملی به یگان‏های تابعه خود، از آنها خواست تا همه رهبران نهضت اسلامی را دستگیر و با هواپیما به یکی از جزایر منتقل کنند. به همراه این دستورالعمل، اسامی 300 الی 400 نفر که باید بازداشت یا ترور شوند آمده بود که نام حضرت امام خمینی و آیت‏الله طالقانی در رأس آن به چشم می‏خورد. همچنین تصرف برخی پادگان‏های مستقر در تهران نیز در این دستورالعمل عنوان شده بود. اما سنگربندی خیابان‏ها توسط مردم انقلابی، حرکت تانک‏ها را ناممکن کرد و این کودتا با شکست مواجه شد. بعدها فاش شد که در این توطئه، سران ارتش شاه با همکاری بختیار، قصد داشتند تهران را به توپ ببندند و مردم را قتل عام کنند.
مرگ «ویلهلم رونتگن» فیزیکدان آلمانی و کاشف اشعه ایکس (1923م)
ویلهلم کُنراد رونْتْگِن فیزیکدان معروف آلمانی 27 مارس 1845م در یکی از روستاهای آلمان به دنیا آمد. رونتگن مطالعات خود را درباره الکتریسیته و نور متمرکز کرد و در نهایت در ادامه مطالعات فیزیکدانان هم‌عصر خود در 20 ژانویه 1896م موفق به کشف پرتوهای جدیدی شد که قادر بودند از خیلی از اجسام عبور کنند و چون این پرتوها ناشناخته بودند، رونتگن آنها را اشعه ایکس (X) نام‏گذاری کرد. این اشعه می‏توانست در پوست و درون ماده نیز نفوذ کند و با تابش بر بدن، سایه استخوان‏ها را روی صفحه بیندازد. وی در سال 1901م جایزه نوبل فیزیک را دریافت کرد و به این ترتیب شهرتش عالمگیر شد. ویلهلْم رونتگن دهم فوریه 1923م در 78 سالگی در نهایت افتخار زندگی را بدرود گفت.


Page Generated in 0/0070 sec