حامد نجفیمهر: عضو شورایعالی نظام پزشکی بر این باور است که ابهامات بودجه وزارت بهداشت این روزها زیاد است، چرا که در بودجه سال 94یک سوم بودجه وزارت بهداشت از منابع عمومی تامین میشود و دو سوم آن باید از محل درآمدهای این وزارتخانه باشد. به گفته طاهرخانی، این موضوع نیازمند دقت نظر فراوانی است چرا که میتواند طرح تحول سلامت در سال 94 را با چالشهای جدی مواجه کند. از سوی دیگر بیشتر درآمدهای وزارت بهداشت از حوزه درمان تامین میشود که یا از طرف بیمهها باید پرداخت شود یا هزینههایی است که از جیب بیمار به صندوق بیمارستان واریز میشود. دکتر داریوش طاهرخانی، عضو شورایعالی نظام پزشکی کشور و رئیس نظام پزشکی تاکستان در گفتوگویی مشروح با «وطنامروز» همه زوایای پیدا و پنهان اجرای برنامه طرح تحول سلامت و چشمانداز پیش روی آن را با توجه به وضعیت اعتبارات وزارت بهداشت ترسیم کرده است. بخش اول این گفتوگو در این شماره منتشر و هماینک پیش روی شماست و بخش دوم هم در روزهای آینده در همین صفحه منتشر میشود.
طرح تحول سلامت یک بازی تیمی
داریوش طاهرخانی، عضو شورایعالی نظام پزشکی درباره حساسیت و اهمیت اجرای طرح تحول سلامت به «وطن امروز» گفت: نظام سلامت مانند یک بازی تیمی است و زمانی توفیق در اجرای آن حاصل میشود که همه ارکان این برنامه در کنار هم و هماهنگ به وظایف خود عمل کنند حتی اگر یکی از این ارکان در اجرای وظایفش تعلل کند تلاش سایرین به نتیجه نخواهد رسید. به گفته رئیس نظام پزشکی تاکستان، در حوزه سلامت اقدامات بسیار خوب و موثری از ابتدای انقلاب تاکنون به دست دولتهای گوناگون صورت گرفته است به طوری که امروز وابستگی در حوزه سلامت از نظر نیروی انسانی، تجهیزات و مواد دارویی بسیار کمتر شده که این مهم حاصل تلاش افراد گوناگون در دولتهای مختلف بوده است که چنین مسیری را طی کردهاند.
ابهام در اعداد و ارقام
این عضو شورایعالی نظام پزشکی درباره ارزیابی طرح تحول سلامت و شیوه اجرای آن اظهار داشت: درباره طرح تحول سلامت باید گفت که به هر حال اقدام خوبی از جانب وزارت بهداشت آغاز شده و دستاوردهای مناسبی هم تا این لحظه به همراه داشته اما باید دقت داشت که برخی افراد که در ارکان نظام سلامت قرار دارند آمار و ارقامی را عنوان میکنند که نیازمند دقت نظر است. از جمله مهمترین موضوعاتی که متولیان امر سلامت آن را به عنوان یکی از دستاوردهای اجرای طرح تحول سلامت معرفی میکنند «کاهش پرداخت از جیب بیمار» به عنوان یکی از شاخصهای اصلی سنجش ایجاد تحول در نظام سلامت است. عضو شورایعالی نظام پزشکی در این باره یادآور شد: «پرداخت از جیب مردم» به عنوان یکی از شاخصهای سازمان بهداشت جهانی مطرح است و براساس آخرین آمارها پرداخت مستقیم از جیب مردم به طور متوسط در دنیا 5/44 درصد است یعنی این رقم در برخی کشورها کمتر و در برخی بیشتر است اما کشورهایی که در این زمینه پیشرو هستند سهم مردم از پرداختها را به حدود 20درصد رساندهاند. اما یکی از مسؤولان سازمان تامین اجتماعی در این رابطه آماری را عنوان کرده مبنی بر اینکه با اجرای طرح تحول پرداخت از جیب مردم به زیر 8درصد رسیده است. اگر این موضوع واقعیت داشته باشد ایران باید جزو کشورهایی باشد که در رنکینگ سازمان جهانی بهداشت در مقام اول قرار گیرد در حالی که این طور نیست.
کاهش معنادار پرداخت از جیب بیماران
طاهرخانی با تاکید بر اینکه اعلام این اعداد و ارقام با اشکال همراه است، بیان داشت: اگر این موضوع را طی سنوات گوناگون بررسی کنیم به خوبی مشخص میشود که طی 20 سال گذشته پرداخت از جیب بیمار 9/8 درصد کاهش پیدا کرده و عمده این کاهش در سال 2008 اتفاق افتاده و پس از آن تا به امروز ثابت مانده است. اگر به دنبال اجرای طرح تحول سلامت، پرداخت از جیب بیمار به زیر 8درصد رسیده باشد یعنی در چند ماه «شاخص پرداخت از جیب مردم در هزینههای سلامت» قریب 90 درصد کاهش داده شده است و به این ترتیب نه تنها به تکالیف برنامه پنجم توسعه که رساندن این میزان به 30 درصد بوده عمل شده بلکه از نظر رتبهبندیWHO مقام اول دنیا را هم کسب کردهایم و در صورت تایید این ادعا، باید از رؤسای بیمه کشور و وزیر محترم رفاه تندیسی از طلا ساخت. وی با اشاره به این موضوع که اعلام این عدد عجولانه به نظر میرسد، افزود: قضاوت در این باره نیازمند صرف زمان بیشتری است، باید پس از پایان سال تمام هزینههای سلامت در کشور احصا شود و به طور دقیق سهم بیمهها و بیماران در این مخارج تفکیک شود تا عدد نهایی و مربوط به جیب بیمار به دست آید.