تحولات خاورمیانه از جمله بحران سوریه، نظام سیاسی و روابط کشورهای عربی را برهم زده است، به گونهای که اکنون برخی متحدان عربی سابق برای تامین منافع منطقهای خود رودرروی یکدیگر قرار گرفتهاند. «خالد العطیه» وزیر خارجه قطر در گفتوگوی روز پنجشنبه خود با روزنامه الحیات- روزنامه معروف پانعربیسم- از حزبالله لبنان برای کشتن و آواره کردن شهروندان سوری و همراهی با رژیم بشار اسد، رئیسجمهور سوریه بشدت انتقاد کرد. این اظهارنظر نشان میدهد چگونه مناقشه سوریه اتحادها و روابط سیاسی سنتی را در کشورهای عربی دوباره ترسیم کرده است. در مناقشه سوریه، حزبالله لبنان- یک گروه شیعه - در مقابل کشورهای ثروتمند سنی - که به شورشیان سوریه و نیز حماس در فلسطین کمک مالی میکنند و در عین حال رابطه خوبی نیز با آمریکا دارند- قرار گرفته است.
العطیه گفت: «پیش از آغاز بحران سوریه، از نظر ما حزبالله حزب مقاومت بود». وی در این اظهارنظر نشان میدهد چگونه حزبالله مشروعیت و محبوبیت خود را در میان کشورهای اسلامی به خاطر مقابله با اسرائیل، پس از حمایت از اسد از دست داده است.
وزیر خارجه قطر با اشاره به جنگ دوم لبنان در سال 2006 ادعا کرد حزبالله با حمایت از بشار اسد، به سوریه توهین کرد. العطیه گفت: «سوریه در سال 2006 آوارگان حزبالله را پذیرفت. سوریه به آنها خوشامد گفت و از آنها حمایت کرد اما در زمان انقلاب سوریه، حزبالله با حمایت از اسد مردم سوریه را کشت و آنها را آواره کرد. به این علت است که با حزبالله مخالفیم». قطر یکی از کشورهای قدرتمند حوزه خلیجفارس است که به تازگی با مصر تنش پیدا کرده است. پس از حمله هوایی مصر به لیبی پس از اقدام داعش در سر بریدن 21 شهروند قبطی مصری، تنشهای میان قطر و مصر افزایش یافت. روابط میان دوحه و قاهره به خاطر حمایت دوحه از «محمد مرسی»، رئیسجمهور سابق مصر- که ژوئیه 2013 ارتش وی را برکنار کرد- تیره شده بود. این در حالی است که کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس از جمله عربستان سعودی، امارات عربی متحده و کویت از حامیان مالی اصلی دولت «عبدالفتاح السیسی»، رئیسجمهور مصر، زمانی که وی روی کار آمد به او وعده دادند 12 میلیارد دلار کمک مالی خواهند کرد. اختلافات میان قطر و مصر باعث شده بود سال گذشته قطر با همسایگان عربی خود مثل عربستان و امارات دچار اختلاف شود.
یدیعوت آحارونوت