گروه اجتماعی: آخرین مرحله رسیدگی به پرونده محمود خاوری، وجود 3 هزار و 135 ایرانی در زندانهای خارج از کشور، تایید خبر دستگیری عبدالستار ریگی، هشدار نسبت به قاچاق انسان و تحت تعقیب قرار گرفتن 248 نفر از اتباع ایرانی در کشورهای خارجی از مهمترین مسائل مطرحشده در نشست خبری رئیس اینترپل ناجا بود. به گزارش ایسنا، سردار مسعود رضوانی، رئیس اینترپل ناجا با بیان اینکه اینترپل در سال گذشته 13 هزار اعلان صادر کرده است که از این تعداد حدود 8هزار اعلان آن از نوع قرمز بوده است، گفت: 248 نفر از اتباع ایرانی نیز تحت تعقیب قرار دارند که از این تعداد برای 135 نفر اعلان قرمز صادر شده است. به گفته رئیس پلیس بینالملل ناجا، 97 نفر از اتباع ایرانی نیز از سوی پلیس بینالملل دیگر کشورها تحت تعقیب قرار گرفتهاند. رضوانی با اشاره به ایرانیانی که اعلان قرمزرنگ برایشان صادر شده، اظهار کرد: بیش از 50 نفر از این افراد در ترکیه، حدود 20 نفر در امارات، 12 نفر در عراق و تعدادی نیز در کشورهای انگلیس، آلمان، آمریکا، آذربایجان، چین، کانادا و افغانستان حضور دارند. وی همچنین با بیان اینکه بیشترین جرائمی که تحت تعقیب اینترپل قرار گرفته، مربوط به حوزه مالی است، اظهار کرد: از مجموع افرادی که برایشان اعلان قرمز صادر شده، 81 نفرشان شناسایی شدهاند که از این تعداد 53 نفر دستگیر شدهاند و 14 نفر از دستگیرشدگان نیز پروندهشان منجر به مصالحه شده است. همچنین 5 نفر نیز از کشورهای امارات، ارمنستان، افغانستان و مالزی استرداد شدهاند.
300 پرونده کلاهبرداری در یک سال
رئیس پلیس اینترپل ناجا با بیان اینکه در سال 93 حدود 300 پرونده کلاهبرداری از اتباع خودمان را داشتهایم که مجرمان آن در خارج از کشور بودهاند، بیان داشت: بیشتر این مجرمان در کشورهای چین، هنگکنگ و برخی کشورهای آفریقایی بودهاند و براساس آن اقدام به کلاهبرداری از تجار و بازرگانان ایرانی میکردند و شیوه آنان نیز به این صورت بود که با ارسال یک ایمیل یا شماره تماس شماره حسابی به این بازرگانان اعلام کرده و از آنها میخواستند در ازای پرداخت وجه، کالای خود را تحویل بگیرند اما پس از واریز پول، مشخص شده که آدرس ایمیل جعلی بوده و ارتباطی با شرکت یادشده نداشته است.
جزئیات پرونده خاوری
وی درباره آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده محمود خاوری، مدیرعامل فراری بانک ملی گفت: پلیس اوتاوای کانادا به ما اعلام کرد که مدارک ارسالی از سوی اینترپل به دستشان رسیده و خاوری در این کشور است اما با توجه به اینکه قوانین آنها با قوانین ما متفاوت است، این موضوع باید از مبادی قضایی کشور کانادا پیگیری شود. پلیس بینالملل کانادا در آخرین پیام که حدود یک ماه و نیم قبل اعلام کردند، گفتند که پیگیریها باید از طریق مرجع قضایی خود کانادا انجام شود اما هماکنون اعلان قرمز برای خاوری صادر شده اما متاسفانه نحوه برخورد کشورها با اعلان قرمز متفاوت است. در برخی کشورها پس از صدور اعلان قرمز، متهم را دستگیر میکنند اما در بعضی کشورها پس از صدور اعلان قرمز تنها تایید میکنند که متهم در این کشور است.
هشدار درباره فعالیت قاچاقچیان انسان
وی همچنین به موضوع قاچاق انسان و شیوههای گوناگون آن اشاره کرد و افزود: سیستمی وجود دارد که در حال حاضر 160 کشور جهان از جمله ایران از آن استفاده میکنند و براساس ساز و کار این سیستم اطلاعات گذرنامههای مفقودی و سرقتی در سراسر جهان در آن ثبت میشود که تاکنون اطلاعات بیش از 50 گذرنامه در آن به ثبت رسیده است. رئیس اینترپل ناجا با اشاره به شیوه قاچاقچیان انسان و جاعلان گذرنامه اظهار کرد: برخی از این افراد یک گذرنامه اصلی اما متعلق به فردی دیگر را به کسانی که قصد خروج غیرمجاز از کشور را دارند داده و با انجام چند گریم و تغییر دادن چهره، تصویر فرد متقاضی را با مشابهترین عکس گذرنامه در اختیارشان تطبیق میدهند. رضوانی افزود: اما با توجه به اینکه این سیستم در اکثر کشورهای دنیا وجود دارد، فرد یادشده هنگام ورود به کشور و درج اطلاعات گذرنامهاش شناسایی شده و دستگیر میشود. بنابراین آن دسته از افرادی که قصد خروج غیرمجاز از کشور با استفاده از گذرنامههای جعلی را دارند بدانند که اقدامشان ناموفق خواهد بود. رضوانی درباره فعالیت قاچاقچیان انسان و مهاجرت غیرقانونی به کشورهایی نظیر استرالیا نیز یادآور شد: خروج این افراد از کشور به شکل قانونی انجام میشود و آنها در کشوری ثانویه از طریق قاچاقچیان انسان به سمت استرالیا عزیمت میکنند البته این افراد در کمپهایی خارج از کشور استرالیا و در جزیرهای به نام گینه پاپوا نگهداری میشوند که شرایط نگهداری آنها مناسب نیست و گزارشهای نگرانکنندهای از وضعیت آنها به دست ما میرسد و گاهی فرد تا دو سال در این کمپها نگهداری میشود اما اجازه پناهندگی به وی داده نخواهد شد.
عبدالستار ریگی دستگیر شد
وی از دستگیری عبدالستار ریگی از سرکردگان اصلی گروهک تروریستی موسوم به جیشالعدل خبر داد و گفت: ما از سال 88 پیگیر این موضوع بودیم و اطلاعات آن را به اینترپل دادهایم که بهتازگی پلیس پاکستان این فرد را دستگیر کرد.
رئیس اینترپل ناجا ادامه داد: در حال حاضر مدارک استرداد را به پاکستان دادهایم و این فرد بزودی به کشور معرفی خواهد شد.
آمار ایرانیان زندانی در خارج
وی درباره شمار ایرانیانی که در کشورهای خارجی به زندان رفتهاند نیز تصریح کرد: آماری که اعلام میکنم براساس اعلام وزارت امور خارجه است و براساس آن 3 هزار و 135 ایرانی در کشورهای خارجی بازداشت شدهاند که از این میان 2 هزار و 684 نفر آنها در کشورهای آسیایی و مابقی در دیگر کشورهای جهان هستند. بهعنوان مثال 552 نفر در کشورهای آمریکایی و اروپایی، 450 نفر در امارات و 229 نفر نیز در مالزی زندانی هستند که عمده جرم این افراد نیز در کشورهای آسیایی مربوط به جرائم موادمخدر است اما در کشورهای اروپایی نوع آن فرق دارد.