گروه اقتصادی: بانک مرکزی اعلام کرد: تغییر بخشی از طرح اصلی یک اسکناس یا سکه و انتشار آن بهعنوان اسکناس و سکه یادبود و بزرگداشت به معنی حذف طرح اصلی نیست. این نهاد سیاستگذار در اطلاعیه خود اعلام کرده تغییر بخشی از طرح اصلی یک اسکناس یا سکه و انتشار آن بهعنوان اسکناس و سکه یادبود و بزرگداشت به معنی حذف طرح اصلی نیست و اسکناس۵۰۰۰۰ ریالی مزین به حدیث نبوی، نقشه ایران همراه با نشان انرژی هستهای جمعآوری نشده و در چرخه پولی کشور معتبر است و انتشار آن ادامه خواهد یافت. همچنین بانک مرکزی در این اطلاعیه درباره رنگ بنفش سردر دانشگاه تهران در طرح جدید اسکناس 5 هزار تومانی اعلام کرده طرح اصلی روی اسکناس ۵۰۰۰۰ ریالی مزین به تصویر حضرت امام(ره) به رنگ بنفش است و طرح پشت اسکناس ۵۰۰۰۰ ریالی جدید نیز به رنگ بنفش و کاملا متناسب با رنگ نارنجی پسزمینه آن است. بانک مرکزی در این اطلاعیه به موارد دیگری هم اشاره کرده است:
- دانشگاه تهران نخستین و مهمترین دانشگاه کشور و مهد پرورش استعدادهای برتر و نخبگان از دیرباز بوده و هست. تا جایی که رهبر معظم انقلاب در جمع اساتید این دانشگاه فرمودند: «برترین دانشگاه کشور یعنی دانشگاه تهران که در واقع باید گفت دانشگاه تهران، دانشگاه ایران است و همیشه الهامبخش و پیشرو بوده و بیش از این هم انشاءالله باید باشد».
- انتشار اسکناس و سکه یادبود به مناسبتهای گوناگون ملی، مذهبی و بزرگداشت موضوعی خاص، در ایران و جهان سابقهای طولانی دارد. بهعنوان نمونه به اسکناسهای ۵۰۰۰ ریالی با طرح ماهواره امید، ۲۰۰۰۰ ریالی با طرح مسجدالاقصی و سکههای رایج با طرحهای آزادی خرمشهر، حرم حضرت معصومه(س)، حضرت شاهچراغ(ع)، اعیاد قربان، غدیر و... میتوان اشاره کرد.
- شعر مشهور حکیم ابوالقاسم فردوسی نقش بسته در طرح جدید اسکناس ۵۰۰۰۰ ریالی (توانا بود هر که دانا بود/ ز دانش دل پیر برنا بود) تنها یک شعر نیست بلکه یک شعار ملی و جهانی است. فردوسی در شاهنامه، پس از ستایش پروردگار بر اهمیت علم و دانش تاکید دارد.
- در استفاده از آثار ملی و مذهبی برای طراحی و نقش اسکناس و سکههای رایج، اهمیت اثر مورد استفاده در طراحی به مراتب بیشتر از ارزش مبادلاتی آن، مورد توجه قرار میگیرد. برای مثال طرح مقبره سعدی شیرازی ابتدا روی سکههای رایج نقش بست سپس در طرح پشت اسکناس ۱۰۰۰۰۰ ریالی مورد استفاده قرار گرفت.
- براساس بند «و» ماده ۲ قانون پولی و بانکی کشور، مبلغ اسمی، شکل، جنس، رنگ، اندازه، نقشه و سایر مشخصات اسکناسها و سکههای فلزی رایج کشور به پیشنهاد رئیس کل بانک مرکزی و تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی تعیین خواهد شد.
باز هم شبهه
طبق این اطلاعیه رئیس بانک مرکزی پیشنهاد طرح و رنگ اسکناسها و پول رایج کشور را میدهد. همچنین طبق اطلاعیه بالا رنگ بنفش (که بهصورت اتفاقی رنگ انتخاباتی رئیس دولت یازدهم هم هست) کاملا متناسب با رنگ نارنجی اسکناس 5 هزار تومانی عنوان شده است. خب! یعنی رنگهای متناسب دیگری وجود نداشت؟ یا طرح قبلی که رنگ بنفش نبود متناسب با رنگ نارنجی این اسکناس نبود؟ جالب اینکه سردر دانشگاه تهران خاکستری رنگ است ولی در اسکناس ملی به رنگ بنفش در میآید! همچنین بانک مرکزی توضیح نداده نسبت چاپ اسکناس طرح جدید به طرح قدیم چقدر است و مثلا چند درصد آن طرح جدید است؟ شاید تعداد طرح جدید چندین برابر طرح قدیم باشد. اما توجیه دیگر این نهاد، عجیب است؛ اینکه میگویند دانشگاه تهران چون مهم بوده، طرح آن را به جای طرح قدیم گذاشتیم. اولا اگر دانشگاه تهران آنقدر برای دولت اهمیت دارد که جایگزین نماد هستهای در اسکناسها میشود، چرا برای آن رئیس تعیین نمیکنند و ماههاست این دانشگاه با سرپرست اداره میشود، ثانیا این طرح را چرا در اسکناسهای دیگر جایگزین نکردند و حتما باید رقیبی برای نماد هستهای کشور میشد؟ اگر رئیسبانک مرکزی به این موارد توجه نکرده و بدون این ملاحظات به وزیر اقتصاد طرح جدید را پیشنهاد داده واقعا کجسلیقگی کرده و اگر با آگاهی این کار را کرده که دیگر حرفی باقی نمیماند.