به دنبال اجرای طرح تحول سلامت و جلب رضایت نسبی بیماران، تداوم این طرح در سالهای آتی از جمله انتظارت مردم از دولت به شمار میرود. این در حالی است که کاهش پرداختی از جیب بیماران بهعنوان یکی از نقاط مثبت اجرای طرح تحول سلامت مطرح میشود اما به نظر میرسد حفظ این دستاورد در سال 94 با اما و اگرهای فراوانی روبهرو است. داریوش طاهرخانی، عضو شورایعالی نظام پزشکی و رئیس نظام پزشکی تاکستان با نگارش یادداشتی که در اختیار «وطن امروز» قرار گرفته است زوایای دیگری از آینده اجرای این طرح را ترسیم کرده است.
***
سرنوشت طرح تحول سلامت که بهعنوان یک برنامه ملی در کشور به اجرا درآمده بسیار پراهمیت است. سرنوشت این برنامه ملی بستگی به عملکرد بیمههای پایه و وزارت رفاه دارد. اگر بیمههای پایه و وزارت رفاه به تکالیف خود به درستی عمل کنند و سهم پرداختی خود را افزایش دهند به طور قطع این طرح سرانجام خوبی دارد و اگر وزارت رفاه در اجرای وظایفش تعلل کند، فرجام خوبی در انتظار طرح تحول نیست. هرچند برای قضاوت در این زمینه هنوز زمان باقی است اما این وزارتخانه در سال گذشته بسیاری از قوانین توسعهای کشور را تمکین نکرد و به تعلیق درآورد که تداوم چنین مواردی میتواند تهدیدی برای سرنوشت طرح تحول به شمار آید.
موضوع پرداختی از جیب بیماران و تحلیل تغییرات پیش روی آن نیز از دیگر مباحث بحثبرانگیز درباره نحوه اجرای طرح تحول است که میتوان با یک مثال ساده مشکلات فراروی این مقوله را نیز واکاوی کرد. اگر بهعنوان نمونه خدمتی را با 100تومان هزینه در نظر بگیریم با اجرای طرح تحول سلامت 90 تومان از هزینه از طرف بیمه پرداخت میشود و از 10تومان باقیمانده 4 تومان سهم دولت و 6 تومان سهم بیمار به حساب میآید. البته با اجرای گام سوم طرح تحول و تعرفهگذاری خدمات، برخی تعرفهها 120 تا300 درصد رشد پیدا کرد یعنی عدد مثال بالا در حال حاضر به 300 تومان رسیده که اگر بیمهها همان سهم 90درصدی سابق را پرداخت کنند و سهم دولت هم در حد 4 درصد باقی بماند بیمار ناچار است به جای 6 تومان 26 تومان پرداخت کند. اگر این موضوع در سال آینده مدیریت نشود، خطر بزرگی برای طرح تحول محسوب میشود. بر این اساس افزایش سهم پرداختی بیمهها در سال آینده برای حفظ شرایط فعلی ضروری است.
بنابراین با توجه به اجرای تعرفههای جدید در حوزه سلامت نقش بیمهها و بویژه وزارت رفاه برای کاهش فشار بر بیماران به خوبی احساس میشود. لازم است وزارت رفاه توجه ویژهای به این مقوله داشته باشد و سهم پرداختی بیمههای پایه را به 95درصد افزایش دهد. اگر این افزایش پرداخت اتفاق افتد تنها وضعیت فعلی حفظ شده و پرداخت از جیب بیماران در همین حد باقی میماند و اگر خواستار کاهش سهم بیماران هستیم باید سهم پرداختی بیمهها به اعداد و ارقامی بالاتر برسد.