به توپ بستن تبریز توسط نظامیان دولت قاجار در جریان محاصره این شهر (1288 ش)
پس از آنکه محمدعلی شاه قاجار در جریان مخالفت با نهضت مشروطه، مجلس شورای ملی را به توپ بست و تعدادی از آزادیخواهان را قتل عام و سرکوب کرد، مردم تبریز در اعتراض به این حوادث، علیه حکومت مرکزی قیام کردند. پیشرفتهای مشروطهخواهان و عقبنشینی پیاپی دولتیان، عینالدوله، والی آذربایجان را به محاصره شهر تبریز وادار کرد. این محاصره حدود 11 ماه به طول انجامید و چون راه رسیدن غله و آذوقه، توسط قوای دولتی مسدود شد، قحطی شدیدی در شهر شایع شد. از این رو مدافعان شهر درصدد یافتن راهی برای شکستن محاصره و دست یافتن به مواد غذایی بودند اما قوای دولتی هوادار محمدعلی شاه، شهر تبریز را به توپ بستند و تلفات و خسارات بسیاری به این شهر وارد آوردند. این محاصره سرانجام در نهم اردیبهشت 1288ش پایان یافت و شهر به دست روسها افتاد.
امضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) توسط کشورهای اروپای غربی (1949م)
پیمان آتلانتیک شمالی که به اختصار ناتو نامیده میشود اتحادیهای سیاسی - نظامی است که در چهارم آوریل 1949م با عضویت کشورهای بلژیک، فرانسه، لوکزامبورگ، هلند، انگلیس، کانادا، دانمارک، ایسلند، ایتالیا، نروژ، پرتغال و آمریکا در پایتخت آمریکا شکل گرفت. به موجب این پیمان، حمله به هر یک از کشورهای عضو، حمله به تمام اعضا تلقی شده و باید بقیه کشورها از آن کشور حمایت کنند. سازمان آتلانتیک شمالی در آغاز برای جلوگیری از نفوذ کمونیسم و مقابله با تهدید نظامی شوروی در اروپا به وجود آمد و عامل مؤثری برای تثبیت سلطه و نفوذ آمریکا در اروپا بود. این سازمان بیشتر یک تشکیلات نظامی است که دارای یک سازمان اداری و یک دبیرکل غیرنظامی است ولی بازوی اجرایى این سازمان، ستاد فرماندهی مشترک نیروهای پیمان است که همیشه یکی از افسران ارشد آمریکایى در رأس آن قرار دارد، زیرا قسمت اعظم بودجه این سازمان را آمریکایىها تأمین میکنند و به همین جهت بود که فرانسه در سال 1960م نیروهای نظامی خود را از ناتو خارج کرد. آلمان، یونان، اسپانیا و ترکیه از دیگر کشورهایى بودند که در مراحل بعدی به این پیمان ملحق شدند. تشکیل پیمان ناتو، از نتایج جنگ سرد و واکنشی در برابر تهدیدات احتمالی شوروی بود. سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، مهمترین عامل نفوذ و قدرت آمریکا در اروپا به شمار میرود و آمریکایىها در پوشش این سازمان، بیش از 300 هزار نیرو و نیز پایگاههای متعددی در این قاره دارند. همچنین ناتو در بسیاری از مواقع بهعنوان بازوی نظامی اروپا و آمریکا، اهداف سیاسی اعضای خود را نیز دنبال میکند.
ترور «مارتین لوتر کینگ» رهبر سیاهپوستان آمریکا (1968م)
مارتین لوترکینگ، سیاهپوست مبارز آمریکایى، در 15 ژانویه سال 1929م به دنیا آمد. وی از جوانی وارد فعالیتهای سیاسی و اجتماعی شد و در راه به دست آوردن حقوق سیاهان تلاش کرد. لوترکینگ، مهاتما گاندی، رهبر استقلالطلب هند را پیشوای خود قرار داده بود. در سال 1956م وقتی زن سیاهپوستی حاضر نشده بود در اتوبوس جای خود را به یک زن سفیدپوست بدهد، آن زن سیاهپوست را به همین دلیل از اتوبوس بیرون انداختند، مارتین لوترکینگ، استفاده سیاهان از اتوبوس را در سراسر آمریکای شمالی تحریم کرد و این تحریم توسط 12 میلیون سیاهپوست آمریکایى رعایت شد تا اینکه در اواخر همین سال، دادگاه عالی ایالات متحده، تبعیض میان سفید و سیاه را در کشور ممنوع اعلام کرد. مارتین در سال 1963م جنبش عظیم یکصد هزار نفری را در پایتخت آمریکا تدارک دید. او در سال 1964م به سبب مبارزات صلحآمیز و بدون خشونت خود، موفق به دریافت جایزه صلح نوبل شد اما در 4 آوریل 1968م به ضرب گلوله یک سفیدپوست نژادپرست از اعضای فرقه تروریستی کوکلوکس کِلان، در 35 سالگی به قتل رسید.