گروه بینالملل: در حالی که 2 هفته از زمان آغاز تجاوز هوایی عربستان به یمن میگذرد، این کشور به سختی توانسته سرعت پیشروی نیروهای الحوثیها را که به نظر میرسد آماده یک نبرد طولانیمدت هستند، کاهش دهد و باید گفت هیچگاه نفوذ عربستان در یمن ضعیفتر از حال حاضر نبوده است. همچنانکه فرماندهان نظامی عربستان نیز نسبت به اینکه کمپین آنها در یمن هنوز به نتایج ملموسی دست نیافته است، اشارهای غیرمستقیم کردهاند. ژنرال احمد عسیری، سخنگوی ائتلاف تحت رهبری عربستان برای تجاوز به یمن روز جمعه گفت: ما باید برای نتیجهگیری صبور باشیم. براساس این گزارش، به رغم تداوم بمباران مناطق مسکونی در صنعا و صعده از سوی جنگندههای سعودی، پیروزی انصارالله و ارتش در شهر «عدن» در صدر اخبار تحولات دیروز قرارگرفت. منابع امنیتی در استان عدن، سهشنبه اعلام کردند پیشقراولان ارتش یمن و کمیتههای مردمی انصارالله قسمت گسترده استان عدن را تحت کنترل گرفتند. این منابع تاکید کردند سیطره ارتش و کمیتههای مردمی بر عدن پس از درگیریهای شدید با شبهنظامیان منصور هادی و عناصر القاعده صورت گرفت که به آزادسازی بیشتر مناطق استان از عناصر القاعده وابسته به سرویس اطلاعات دشمن منجر شد و برخی از این تروریستها نیز در مناطقی صعبالعبور در محاصره هستند. یک منبع انصارالله نیز گفت ارتش و کمیتههای مردمی کنترل منطقه الصفراء در شهر عسیلان در استان شبوه را در دست دارند و یک پایگاه نظامی تحت اختیار عناصر القاعده را باز پس گرفتند.
وخامت اوضاع انسانی در یمن
اوضاع انسانی در یمن رو به وخامت است و امکان امدادرسانی نیز همچنان وجود ندارد. صلیب سرخ از وجود مشکلات لجستیکی برای امدادرسانی سخن میگوید. صلیب سرخ آماده است حدود 48 تن دارو و تجهیزات جراحی را با هواپیما یا کشتی به یمن بفرستد. کمیته بینالمللی صلیب سرخ هم بمباران باند فرودگاه صنعا از سوی جنگندههای سعودی را مهمترین مشکل در زمینه ارسال کمک به یمن توصیف کرد.
افزایش قربانیان تهاجم
سازمان «بیت الحریه یمن» نوشت حملات هوایی عربستان و کشورهای همپیمان ریاض به یمن موسوم به عملیات «توفان قاطعیت» تاکنون بیش از 2 هزار کشته و زخمی برجای گذاشته است. این حملات که به انهدام تاسیسات زیربنایی و خدماتی یمن انجامیده، فاجعهای انسانی را نیز به دنبال داشته و تاکنون 857 غیرنظامی از جمله 160 کودک را به کشتن داده است. تعداد زیادی از کشتهشدگان حملات هوایی عربستان به یمن نیز زنان و سالمندان هستند. سازمان بیت الحریه در گزارش خود افزود: در حملات هوایی و دریایی عربستان و کشورهای همپیمان به یمن، همچنین هزار و 214 نفر از جمله 208 کودک و 186 زن مجروح شدهاند. این گزارش افزود: در حملات هوایی عربستان به یمن همچنین 111 مجتمع مسکونی شامل 936 واحد منهدم شده است. در این حملات به 17 واحد مسکونی در حالی که غیرنظامیان در آن اسکان داشتند، حمله شده که تمام آنها کشته شدهاند. بیتالحریه اضافه کرد بین 10 تا 15 هزار خانوار یمنی نیز در اثر حملات مکرر هواپیماهای سعودی مجبور به ترک خانههای خود شدهاند و بیش از 80 مورد از تاسیسات زیربنایی و خدماتی این کشور نیز ویران شده است. همزمان صندوق کودکان ملل متحد یونیسف درباره بروز فاجعه انسانی در یمن هشدار داد. زخمی شدن صدها تن در یمن و بیمارستانهایی که به دلیل نداشتن دارو و تجهیزات توانایی درمان این مجروحان را ندارند اوضاع انسانی را در یمن نگرانکننده کرده است.
دفاع حمد از جنگافروزی علیه یمن
پادشاه بحرین با دفاع از تجاوز عربستان به یمن و با تاکید بر اینکه حمله نظامی به یمن برای حفظ امنیت و ثبات منطقه امری ضروری است(!) اعلام کرد این اتفاق نهادینه کردن اصلی ثابت یعنی عدم پذیرش هرگونه مداخله کشورهای خارجی در حاکمیت کشورهای عربی است. این اظهارات پادشاه بحرین در جلسه کابینه به ریاست شخص او مطرح شد و دبیرکل کابینه بحرین درباره جزئیات این جلسه اعلام کرد بحرین طی نشستی راهکارهایی را در خصوص اوضاع ملی و مسائل منطقهای و بینالمللی آن هم در سایه عملیات «توفان قاطعیت» ارائه کرده است. این در حالی است که احزاب سیاسی یمن با تاکید بر محکوم کردن حملات ائتلاف عربی به این کشور، تاکید کردند اقدامات این ائتلاف حاکمیت یمن را نقض و زیرساخت این کشور را تخریب میکند و افراد بیگناه را هدف قرار میدهد.
گسیل تروریستهای خارجی به یمن
در همین راستا، روزنامه لبنانی الاخبار از سناریوی خطرناک عربستان علیه یمن خبر داد و نوشت همراه با ناتوانی عربستان در پیروزی میدانی به وسیله بمباران هوایی، 3000 تن از عناصر تروریستی «جیش الاسلام» از منطقه «غوطه» شرقی (در استان ریفدمشق) سوریه با کشتی به یمن منتقل شدهاند. این افراد در ساحل «المکلا» مرکز استان حضرموت پیاده شده و به عناصر القاعده که این استان را در اختیار دارند، پیوستهاند. این روزنامه میافزاید: در سایه رایزنی کشورهای همپیمان عربستان برای ورود نیروی زمینی به یمن و در شرایطی که عربستان سعودی توانایی مقابله با نیروهای انصارالله را ندارد، ریاض به سمت گزینههای دیگری رفته و از گروههای تروریستی مقابل انصارالله و ارتش یمن حمایت کرده و آنها را پشتیبانی مالی میکند. در 2 روز گذشته تروریستهای القاعده به استان حضرموت حمله کرده و شهر ساحلی «المکلا» مرکز این استان را به تصرف درآوردند. پس از این واقعه قبایل حضرموت که همپیمان عربستان هستند به بهانه آزادسازی «الکلا» از دست تروریستها بدون مقاومتی از سوی القاعده وارد المکلا شده و در آنجا با سران تررویستها به توافقاتی رسیده و از این شهر بیرون آمدند. منابع خبری یمنی به الاخبار گزارش دادهاند عربستان ۳۰۰۰ نیروی عضو «جیشالاسلام» را از طریق دریا و با کشتی در ساحل «المکلا» پیاده کرده است. این تررویستها که از منطقه «غوطه شرقی» به یمن آمدهاند با تروریستهای القاعده و قبایل تحت حمایت عربستان در حضرموت اتحاد ایجاد کردهاند. همچنین در جریان حمله القاعده به استان حضرموت، طرفداران «منصور هادی» و برخی فرماندهان ارتشی طرفدار عربستان به همراه نیروهای قبیله «الاصلاح» تروریستها را برای اشغال حضرموت یاری کردهاند.
حذف ولیعهد عربستان از مناسبات دیپلماتیک
با دیدار رسمی جانشین ولیعهد عربستان سعودی با رئیسجمهور ترکیه برای بررسی مسائل منطقه، عملا اعتبار ولیعهد سعودیها زیر سوال رفت. روز گذشته محمد بن نایف ولی(جانشین) ولیعهد پادشاه سعودی در سفر به آنکارا در کاخ ریاست جمهوری ترکیه با رجب طیب اردوغان دیدار کرد و دو طرف به مدت یکساعت و ۴۰ دقیقه درباره 2 دخالت در یمن و سوریه گفتوگو کردند اما وجه مهمتر این دیدار نه در رابطه با مسائل منطقه بلکه مربوط به اختلافات حاد راس هرم قدرت خاندان سعودی بود چراکه نشان میداد نقش مقرن بن عبدالعزیز برادر ناتنی و کوچک ملک سلمان در مناسبات سیاسی عملا حذف شده است و ولیعهد عربستان که از نزدیکان عبدالله پادشاه مرده است بدون سمت سیاسی در کابینه در سلسله مراتب قدرت هیچ جایگاه تعریف شدهای ندارد.در نتیجه این محمد بن نایف، برادرزاده شاه و ولیعهد است که بهعنوان دومین فرد قدرتمند سعودی و نماینده ملک سلمان با رهبران خارجی دیدار میکند. بن نایف روز دوشنبه به همراه خالد بن علی الحمیدان، رئیس کل دستگاه اطلاعاتی عربستان برای هماهنگی با مسؤولان ترک درباره دخالت در سوریه و یمن به آنکارا رفته بود.