پاسخ امام خمینی(ره)به آیتالله حکیم برای هجرت به نجف (1342 ش)
مدت کوتاهی پس از تهاجم وحشیانه مزدوران رژیم پهلوی به مدرسه فیضیه، موج خشم و نفرت ناشی از این فاجعه، از مرزهای کشور فراتر رفت و حوزههای علمیه نجف و کربلا را نیز فرا گرفت. در این میان علاوه بر اعتراض مراجع، علما و طلاب عراق، علمای کربلا طی تلگراف و تومارهایی که برای رؤسای کشورهای عربی و اسلامی فرستادند، پرده از جنایات رژیم شاه برداشته و اهداف نهضت امامخمینی و مظلومیت روحانیت شیعه را به علما و مسلمانان کشورهای دیگر رساندند. آیتالله سید محسن حکیم طی تلگرافی، علمای ایران را به صورت دستهجمعی به مهاجرت از ایران به نجف اشرف دعوت کرد. این دعوت اگرچه عملی نبود ولی در ایجاد نفرت نسبت به شاه و افشای ماهیت ضداسلامی آن تاثیر بسزایی داشت. رهبر نهضت اسلامی ایران طی تلگرافی در پاسخ آیتالله حکیم در تاریخ 23 فروردین 1342، خاطرنشان کردند که وحدت کلمه علمای اسلام و مراجع وقت میتواند حافظ استقلال کشور و موجب قطع دست اجانب و دفاع از حریم اسلام و قرآن شود. ایشان همچنین هجرت مراجع و علمای اعلام را موجب در معرض سقوط قرار گرفتن مرکز بزرگ جهان تشیع دانسته و این عمل را صلاح ندیدند.
خرید آلاسکا از روسیه
قرارداد خرید آلاسکا از روسیه نهم آوریل1867 به تصویب سنای آمریکا رسید و 3 روز بعد (12 آوریل) پس از امضای رئیسجمهوری آمریکا قطعی شد. طبق این قرارداد، آلاسکا- مهاجرنشین روسیه در شمال قاره آمریکا- به مبلغ 7میلیون و 200هزار دلار خریداری شد. «ویلیام سیوارد» وزیر خارجه وقت آمریکا برای خرید آلاسکا تلاش فراوان کرده بود. سیوارد- جمهوریخواه- به سناتورهای متنفذ گفته بود با این معامله، پای روسها که در شمال کالیفرنیا مهاجرنشین ایجاد کردهاند، از قاره آمریکا قطع خواهد شد و از آنجا که بومیان قاره آمریکا (سرخپوستان) از سیبری مهاجرت کردهاند، اگر روسها در اینجا بمانند به سرخپوستان کمک نظامی خواهند رساند و بهتدریج مدعی همه قاره خواهند شد و مهاجران اروپای غربی را متجاوز اعلام خواهند کرد که دردسر بزرگی خواهد بود.
آلاسکا که کانادا آن را از خاک اصلی ایالات متحده جدا کرده است اینک یکی از ایالات پنجاهگانه این کشور است و علاوه بر منابع زیرزمینی از جمله نفت و جاذبههای توریستی و صنعت ماهیگیری دارای اهمیت استراتژیک ویژه است و کشور ایالات متحده را در همسایگی روسیه و چین و نزدیک به ژاپن قرار داده است. روسهای ناسیونالیست هنوز از فکر پس گرفتن آلاسکا بیرون نرفتهاند و عمل تزار را مغایر اختیارات یک رئیس کشور میدانند.
سفر «یوری گاگارین» فضانورد روس بهعنوان اولین انسان به فضا (1961م)
دهه 1960م را دهه تسخیر فضا و آغاز سفر انسان به فضای کیهانی نیز میتوان نام نهاد و این عنوان شاید مناسبترین عنوان برای این دهه سرنوشتساز باشد. در واقع، پس از آنکه دانشمندان شوروی در سال 1957م، با پرتاب نخستین قمر مصنوعی زمین، در تسخیر فضا پیشگام شده بودند، در سال 1961م نیز با فرستادن نخستین انسان به فضا، در این مسابقه پیشتاز شدند. نخستین سفینه فضایى که روز 12 آوریل 1961م به فضا پرتاب شد، 4700 کیلو وزن داشت. این سفینه فقط یکبار در ارتفاع 372 کیلومتری به دور زمین گردش کرد ولی همین سفر موفقیتآمیز و بازگشت سلامت نخستین فضانورد جهان به زمین، زمینه را برای مسافرتهای فضایى طولانی فراهم کرد. قهرمان این عرصه یوری گاگارین، فضانورد 27 ساله روس بود که در این روز با سفینه واستوک در مدت یک ساعت و 48دقیقه زمین را دور زد و بدین ترتیب تحولی بزرگ در عرصه فضانوردی به وجود آمد. پس از این سفر مهم اکتشافی، گاگارین مورد تجلیل جهانیان واقع شد و کریستف کلمب فضای میان ستارگان لقب گرفت. پس از این سفر، رقابت میان آمریکا و شوروی برای تسخیر فضا شدت بیشتری گرفت و هر کدام به موفقیتهایی دست یافتند. به پاس خدمات یوری گاگارین و اهمیت نخستین پرواز انسان به فضا، روز دوازدهم آوریل، روز جهانی فضانوردی نامیده شده است.