گروه سیاسی: با وجود اینکه ایران و آمریکا هنوز بر سر موضوع چگونگی رفع تحریمها پس از توافق هستهای اختلافنظر دارند؛ سناتورهای آمریکایی و مقامات ایالتی این کشور به وضوح گفتهاند که بسیاری از تحریمهای ضد ایرانی همچنان بعد از توافق نیز پابرجا خواهند بود. در مدت زمانی که ایران مورد تحریم آمریکا قرار گرفته بود دهها ایالت آمریکایی قوانینی را به تصویب رسانده بودند که براساس آن شرکتهای فعال در بخشهای خاصی از اقتصاد در صورت مشارکت اقتصادی با ایران یا انجام معامله با این کشور، با مجازاتهای سنگین، اعم از شرکت داده نشدن در قراردادهای دولتی و عمومی و همچنین مجازات اقتصادی روبهرو شوند. با این قوانین میلیونها دلار از سرمایه و داراییهای این شرکتها به عنوان جریمه معامله آنها با ایران ضبط میشد.
به گزارش «وطن امروز»، خبرگزاری رویترز در همین راستا در گزارشی به بررسی وضعیت تحریمهای ایران در آمریکا بعد از توافق احتمالی هستهای 2 کشور پرداخته و نوشته است: نکته قابل توجه در قوانین ایالتی آمریکا این است که در بسیاری از این ایالتها، این قوانین سختگیرانه زمانی به طور کامل برداشته میشود که ایران دست از حمایت از گروههایی که آمریکا آنها را تروریستی میداند، یعنی گروه حماس و حزبالله بردارد و این تحریمها به هیچ وجه با برداشته شدن تحریمهای هستهای، از بین نمیرود. علاوه بر این 2 ایالت آمریکا یعنی کانزاس و میسیسیپی، قوانین و تحریمهای دیگری را نیز به تازگی علیه شرکتهای ایرانی به اجرا گذاشتهاند که در صورت برداشته شدن تحریمهای هستهای ایران، همچنان در جای خود باقی خواهند ماند.
به گزارش رویترز، وضعیت سختگیرانه تحریمهای ایالتی علیه ایران یا آنهایی که جدیداً به صورت قوانین فدرال به ایالتها رسیدهاند، نقطه عطفی در مذاکرات هستهای ایران بوده و در عین حال باعث ایجاد شکاف در سیاستهای روابط خارجی آمریکا خواهد شد. با وجود اینکه بسیاری از ایالتهای آمریکایی قوانین خود را با قانون اصلی فدرال هماهنگ میکنند تا همه تحریمهای مشابهی را علیه شرکتهای ایرانی یا سایر کشورهای مورد تحریم آمریکا اعمال کنند، با این حال در بسیاری از مواقع، این قوانین برای شرکتهای خارجی به صورت سختگیرانهتری اجرا شده و هر ایالت خطمشی خاص خود را درباره اجرای قوانین دنبال میکند. دان گاتز، سناتور جمهوریخواه ایالت فلوریدا که در سال 2007 قانون مجازات کشورهای معاملهکننده با ایران در حوزه انرژی را در این ایالت به تصویب رسانده بود، به رویترز گفته است: «تحریمهای مربوط به سرمایهگذاری ما به هیچ وجه با گفتوگوهای باراک اوباما ارتباطی ندارد. آنها (ایرانیان) به هیچ وجه رفتار خود را به صورت قابلتوجهی تغییر نمیدهند و ما هم حتماً لازم نیست هرچه اوباما میگوید را بپذیریم یا اینکه نظرات هر رئیسجمهور دیگری در واشنگتن را مبنای حرکت و قانون خود قرار دهیم.»
در میان دهها ایالتی که رویترز به صورت مستقیم با آنها تماس داشته و از مسؤولانشان درباره لغو یا تعلیق تحریمهای ایران صحبت کرده است، قانونگذاران در ایالتهای جورجیا، فلوریدا و میشیگان اعلام کردهاند قصد ندارند هیچ تغییری در سیاستهای خود در قبال ایران به اجرا بگذارند حتی اگر قانون فدرال چراغ سبز برای رفع تحریمها را به مقامات ایالتی نشان دهد. مقامات ایالتی در ایالتهای کانکتیکت و ایلینویز نیز اعلام کردند حتماً قانون جامع فدرال برای برداشته شدن تحریمها در ایالتشان باید به تصویب برسد. این مساله ربطی به توافق ایران و آمریکا ندارد و در هر صورت باید قانون دیگری در این باره تصویب شود. مقامات در نیویورک و اورگون نیز اعلام کردند نگاهشان به قوانین فدرال است و تا زمانی که قوانین فدرال تغییر نکند، آنها هم تغییری در قوانین تحریمهای خود اعمال نمیکنند اما تصویب قانون فدرال میتواند کمک خوبی برای اقناع مقامهای محلی برای رفع تحریمها باشد. مقامات آمریکایی در سازمان ملل حاضر نشدند به صورت مستقیم در این باره صحبت کنند و سیاست دولت در قبال این مقاومت ایالتی را بیان کنند. راندت میهان، سخنگوی کاخ سفید نیز درباره تحریمهای ایالتی پاسخی به رویترز نداده اما تصریح کرده است در صورتی که توافقی هم میان ایران و آمریکا شکل بگیرد، این تنها تحریمهای مربوط به برنامه هستهای ایران است که تعلیق خواهد شد و به سایر تحریمها ربطی نخواهد داشت و آنها همچنان قاطعانه اجرا میشوند.