روز بزرگداشت ادیب و عارف شهیر شیخ فریدالدین عطار نیشابوری
شیخ فریدالدین محمد بن ابراهیم نیشابوری مشهور به عطار، شاعر و عارف نامآور ایرانی در قرن ششم و آغاز قرن هفتم هجری است. وی در ابتدا شغل عطاری داشته و پس از تغییر حال، در سلک صوفیان و عارفان درآمد. غیر از دیوان مفصّل عطار، مثنویهای متعدد او مانند اسرارنامه، الهینامه، مصیبتنامه، خسرونامه، سیفصل و لسانالغیب و... مشهورند. معروفترین مثنویهای عطار، منطقالطیر نام دارد و کتاب تذکره..الاولیا در بیان مقامات عرفا نیز از آثار منثور مشهور او است.
مرگ امیراسدالله علم، نخستوزیر و وزیر دربار پهلوی (1357 ش)
امیراسدالله علم در سال 1298 ش در بیرجند متولد شد. پدرش که از خوانین شهر قائن بود، از دوستان رضاخان به شمار میرفت. در سالهای بعد با حمایت سازمان جاسوسی انگلستان، رهبری عدهای از روزنامهنگاران و دانشجویان و فعالان سیاسی جوان را به عهده داشت. عَلَم بعدها در کودتای 28 مرداد 32 نقشی جدی ایفا کرد و پس از کودتا با دریافت مشاغل حساس، پاداشی در خور گرفت. پس از کودتا نیز عَلَم به رابط مطمئن شاه با دولتهای آمریکا و انگلیس تبدیل شد. علم، طراح و مجری اصلی انقلاب سفید در سالهای 1342- 1341 به درخواست آمریکا و از آغاز دهه 1340بزرگترین بازیگر دربار پهلوی بود. سمتهای نخستوزیری و مهمتر از آن، وزارت دربار شاهنشاهی، از عَلَم چهرهای مقتدر در نظام رهبری ایران ساخت. او از 1333 تا پایان عمر به مدت حدود 24 سال وزیر دربار شاه و تصمیمگیرنده اصلی در نظام حکومتی کشور پس از شاه بود. سرانجام، اسدالله عَلَم، این مهره سرسپرده طاغوت در 59 سالگی به بیماری سرطان در نیویورک درگذشت. از وی دفترچه خاطراتی به جای مانده که حاوی اطلاعات ذیقیمتی از دربار فاسد شاه است که پس از مرگش منتشر شد.
ترور آبراهام لینکلن، شانزدهمین رئیسجمهور آمریکا (1865م)
آبراهام لینکلن، شانزدهمین رئیسجمهور آمریکا در 12 فوریه سال 1809م در ایالت ایلینویز در خانوادهای فقیر به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات مقدماتی، در رشته حقوق به تحصیل پرداخت و از آن پس به وکالت روی آورد. مدت زمان زیادی طول نکشید که لینکلن به یکی از بزرگترین وکلای ایالت خود تبدیل شد و از آن به بعد وارد فعالیتهای سیاسی شد. او در سال 1847م به نمایندگی کنگره آمریکا انتخاب شد و در نهایت در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شرکت کرد و در سال 1861م به این مقام دست یافت. در این زمان، میان مردم جنوب و شمال آمریکا بر سر بردهفروشی نزاع درگرفت و به صورت جنگ خونینی درآمد. لینکلن به محض روی کار آمدن، مبارزات شدید خود را علیه تبعیضات نژادی آغاز کرد. او در آغاز این جنگهای داخلی که به جنگهای انفصال مشهورند، پیدرپی شکست میخورد ولی دشواریها را بهتدریج از سر راه برداشت تا اینکه با صدور اعلامیه آزادی بردگان، وعده آزادی همیشگی بردهها را در سراسر آمریکا از تاریخ اول ژانویه 1863م اعلام کرد. پس از این اعلامیه، جنگهای داخلی آمریکا شدت یافت ولی با مقاومت لینکلن، این قانون تصویب شد. آبراهام لینکلن سرانجام تنها چند روز پس از پایان جنگهای انفصال، در 14 آوریل 1865م و در حالی که دور دوم از دوران ریاستجمهوری خود را میگذراند، توسط یکی از طرفداران بردگی در 56 سالگی به قتل رسید. آبراهام لینکلن را در تاریخ آمریکا بهعنوان فردی میشناسند که با نظام بردهداری و اسارت سیاهپوستان به مبارزه برخاست. این برداشت همه مورخان است اما تمام مورخان در زمینه علت مبارزه با بردهداری توسط لینکلن نظر واحدی ندارند. بعضی از آنها همسو با تبلیغات آمریکایىها، این اقدام را یک حرکت معنوی در جهت بازگرداندن حقوق اجتماعی و انسانی سیاهان میدانند و بعضی دیگر که بیطرفانهتر به حقایق مینگرند، اصل مبارزه با بردهداری را یک حرکت حسابشده برای جلب اعتماد و پشتیبانی قشر عظیم سیاهان آمریکا و به دست آوردن آرای موافق آنها در مواقعی که به وجودشان نیاز باشد، میدانند.