ران بن یشایی: آمریکاییها آنقدر بر جنگ با گروه القاعده در یمن متمرکز شده بودند که نتوانستند خطر بزرگتر را که در این کشور در حال شکلگیری بود ببینند. از این رو، آمریکاییها در رابطه با یمن عقبنشینی کرده و زمام عملیات علیه حوثیهای یمن [جنبش انصارالله] را به عربستانسعودی سپردهاند، زیرا دولت آمریکا هیچ تمایلی ندارد که ایران را ناراحت کند.
آمریکا بار دیگر حسابی خراب کرد اما این بار در یمن، زیرا اقتدار نظامی و قدرت حوثیها را در این کشور دستکم گرفت. حوثیها تحت حمایت ایران و قبایل سنی در یمن قرار دارند. شایان ذکر است اطلاعات جمعآوریشده توسط آمریکا در یمن حتی از اطلاعات ایران، بیشتر و دقیقتر است. آمریکا میداند تسخیر تنگه بابالمندب توسط گروهی شیعه که به ایران وفادار است تا چه حد خطرناک و حائز اهمیت است. اکنون حوثیها کنترل محل ورود به دریای سرخ از اقیانوس هند را در دست گرفتهاند. با این حال، شورای امنیت ملی آمریکا و باراک اوباما، رئیسجمهور این کشور آن قدر مصمم به شکست شاخه گروه القاعده در یمن بودند که نتوانستند خطر بزرگتر در یمن را که دقیقاً زیرِ بینیِ آنان در حال شکلگیری بود، ببینند. تنها شانسی که اوباما آورد این بود که پنتاگون، قبل از پیشرفت اخیر حوثیها به سوی عدن، دستور تخلیه پرسنل اطلاعات نظامی آمریکا از پایگاه هوایی العند یمن و همچنین تخلیه نیروهای ویژه آمریکایی را که از همین پایگاه هوایی علیه القاعده میجنگیدند، صادر کرده بود. از این رو، نیروهای حوثی در این پایگاه هوایی با نیروهای آمریکایی درگیر نشدند که ممکن بود منجر به تلفات نیروهای آمریکایی شود که اگر چنین میشد، بازتابی بسیار منفی در آمریکا در پی میداشت.
دلیل اصلی کوری آمریکا در رابطه با حوثیها، شاید کمبود اطلاعات میدانی نبوده باشد بلکه آمریکا در مرحلهای از گفتوگوهای هستهای با ایران قرار داشت که آن را بسیار حساس تلقی میکرد و به هیچوجه تمایل نداشت ایران را آزردهخاطر کند. حتی اکنون که عربستانسعودی مستقیماً وارد عمل شده است، آمریکا باز هم تمایل دارد «از پشت» رهبری کند. این همان روشی است که آمریکا در عملیات لیبی علیه معمر قذافی اتخاذ کرده بود.
از سوی دیگر، ایران از هرج و مرج بهوجود آمده در یمن کمال بهرهبرداری را کرد و نیروهای حوثی را که به نیابت از ایران میجنگند، در یمن مورد حمایت قرار داد و آنان را تقویت کرد. مانورهای ایران در یمن دقیقاً براساس الگوی سیاستهای سابق این کشور در کشورهای لبنان، سوریه و عراق انجام شده است. ایران در این کشورها لزوماً از نیروهای خود استفاده نمیکند، بلکه افرادی را در این کشورها (که اکثراً از شیعیان هستند) پیدا میکند که آماده جنگیدن از طرف ایران باشند.
عربستانسعودی بهخوبی میداند حملات هوایی- بهتنهایی- برای شکست حوثیها کافی نخواهد بود، حتی اگر آمریکا اطلاعات دقیق در رابطه با اهدافی را که باید مورد اصابت قرار گیرد، در اختیار عربستانسعودی قرار دهد. از همین رو، عربستانسعودی قوای بزرگی از نیروهای زمینی خود را نزدیک مرز یمن مستقر کرده است و احتمال میرود بخواهد از این نیروهای زمینی نیز برای حمله به حوثیها در خاک یمن استفاده کند.
البته حوثیها تنها دشمنی نخواهند بود که عربستانسعودی و آمریکا در خاک یمن با آنان مواجه خواهند شد، بلکه قدرتمندترین شاخه القاعده در کشور یمن مستقر است. پیروزی عربستانسعودی در یمن علیه حوثیها حائز کمال اهمیت در ضربه زدن به محور شیعی در منطقه به رهبری ایران خواهد بود. شکست ایران در یمن قطعاً در راستای منافع اسرائیل نیز خواهد بود، زیرا ایران از تنگه بابالمندب برای قاچاق اقلام مختلف به غزه همواره استفاده میکرده است. اگر حوثیها بر بابالمندب مسلط شوند، یکی از شاهراههای تجارت آبی اسرائیل به مخاطره میافتد که زیانهای قابل توجهی را برای اقتصاد اسرائیل به دنبال خواهد داشت.
یدیعوت آحارونوت