گروه اقتصادی: وزیر نیرو در حالی نسبت به کمبود شدید آب و برق برای تابستان هشدار میدهد که تعدادی از نیروگاههای برقابی خوزستان بهزودی از مدار تولید برق خارج میشود. به گزارش مهر، کمبود شدید آب و برق برای تابستان سال جاری و حتی احتمال خاموشیهای گسترده برق و جیرهبندی آب قطعی شده، موضوعی که حتی با هشدارهای جدی وزیر نیرو در طول چند روز گذشته هم همراه بوده است. وزیر نیرو تاکید میکند اگر مصرف مدیریت نشود و مردم همکاری نداشته باشند امکان قطعی برق و جیرهبندی آب برای تابستان وجود دارد. چیتچیان با اشاره به کاهش ۲۰ درصدی حجم و ذخیره آب در سدها و نیروگاههای برقابی کشور در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، تصریح کرد: بارندگیهای چند روز گذشته هم نتوانسته کاهش بارندگی دی و بهمن سال گذشته را جبران کند و در اکثر استانها با بحران کمبود آب در سد و مخازن نیروگاههای برقابی روبهرو هستیم. این عضو کابینه دولت تدبیر و امید همچنین از افزایش ۵ درصدی مصرف برق در سال گذشته خبر داد و یادآور شد: پیشبینی میشود امسال هم ۵ درصد افزایش مصرف برق داشته باشیم.
کسری ۳۰۰۰ مگاواتی برق برای تابستان ۹۴
مسؤولان وزارت نیرو این روزها انگشت اتهام خود را بار دیگر به سمت مسؤولان سابق این وزارتخانه نشانه گرفتهاند و تاکید میکنند در طول چند سال گذشته آهنگ نیروگاهسازی در ایران کند شده است. آمارهای رسمی ارائه شده توسط معاونت برق و انرژی وزارت نیرو نشان میدهد که در طول حدود 5/1 سال گذشته حدود ۳۸۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق ایران افزوده شده و در خوشبینانهترین حالت حدود یکهزار مگاوات دیگر تا پیش از تابستان به ظرفیت تولید برق ایران افزوده خواهد شد. هوشنگ فلاحتیان معاون وزیر نیرو مهمترین برنامه این وزارتخانه برای تامین برق تابستانی مردم را مدیریت عرضه و تقاضا عنوان کرده و یادآور شده است: اهداف مهمی که باید در سال ۹۴ پیگیری کنیم، افزایش بازده نیروگاهها و کاهش تلفات برق است و توانیر و شرکتهای توزیع و برق منطقهای با هم میثاق بستهاند تا تلفات برق را به میزان قابلتوجهی کاهش دهند. در همین حال مسؤولان توانیر هم نسبت به کاهش موجودی آب در سد و نیروگاههای برقابی هشدار داده و تاکید میکنند برای تابستان سال جاری با ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ مگاوات کسری و کمبود برق روبهرو هستیم. غلامرضا خوشخلق، معاون هماهنگی توزیع توانیر هم تاکید کرده است: با توجه به کسری آب در سدها کاهش ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ مگاواتی مصرف برق تابستانی قطعی است.
نیروگاههای خوزستان خاموش شدند
بنا به این گزارش، هماکنون ظرفیت تولید برق ایران حدود ۷۳ هزار مگاوات است، این در حالی است که پیشبینی مسؤولان وزارت نیرو از افزایش پیک مصرف برق تابستانی به بیش از ۵۰ هزار مگاوات حکایت دارد. در این بین، در کنار کند شدن آهنگ احداث نیروگاههای جدید برق در کشور، کاهش ذخیره آب در سد و نیروگاههای برقابی و احتمال خروج نیروگاههای بزرگ برقابی در روزهای گرم سال جاری از مدار تولید به دلیل کمبود آب قطعی شده است. نادر افشاری معاون بهرهبرداری سد و نیروگاه سازمان آب و برق خوزستان در گفتوگویی با بیان اینکه به دلیل نبود آب کافی در مخازن سدهای کرخه و مارون، واحدهای نیروگاهی این سدها امسال از مدار خارج بوده و تولید برق نخواهند داشت، گفت: این واحدها به ترتیب از ظرفیت تولید ۴۰۰ و ۱۵۰ مگاواتی برق برخوردار هستند. در شرایط فعلی حدود ۱۵ درصد برق ایران از طریق نیروگاههای برقابی تولید و به شبکه مصرف عرضه میشود که کاهش ذخیره آب سدها و نیروگاههای برقابی به یک چالش اساسی برای صنعت برق کشور برای تابستان سال جاری تبدیل شده است.
مصرف بالای برق در کشور
با مصرف حدود ۲۱۹ میلیارد کیلووات ساعت برق در حالی سال گذشته یک رکورد جدید مصرف برق در کشور به ثبت رسیده که همزمان با افزایش مصارف برق خانگی، مصرف انرژی صنایع و کشاورزی با کاهش روبهرو شد. بنابراین در شرایط فعلی هر چند ایران با در اختیار داشتن بیش از ۷۳ هزار مگاوات بزرگترین ظرفیت تولید برق در بین کشورهای منطقه خاورمیانه را در اختیار دارد اما در کنار افزایش تولید به بزرگترین مصرفکننده این انرژی پاک هم تبدیل شده است. آمارهای رسمی منتشر شده توسط توانیر نشان میدهد که سال گذشته بیش از ۲۱۸ میلیارد و ۹۳۳ میلیون کیلووات ساعت برق در کشور مصرف شد که میزان مصرف برق در مقایسه با سال ۹۲ افزون بر ۱۵ میلیارد کیلووات ساعت افزایش یافته است. بر این اساس بیشتر سهم مصارف مختلف در سال ۹۳ نسبت به سال پیش از آن تغییر یافته است. براساس آمارها سهم بخش خانگی در مصرف از 7/31درصد در سال ۹۲ به 2/32 درصد در سال ۹۳ افزایش یافته است.
کاهش 20درصدی آب ورودی به سدهای کشور
آب ورودی به سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری (مهر93) تاکنون 20 درصد در مقایسه با زمان مشابه سال آبی گذشته کاهش یافته است. وزارت نیرو اعلام کرد آب ورودی به سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تاکنون به 15 میلیارد و 840 میلیون مترمکعب رسیده است که این میزان در مدت مشابه سال آبی گذشته 19 میلیارد و 770 میلیون مترمکعب گزارش شده بود. آب خروجی از سدهای کشور نیز از ابتدای سال آبی جاری تاکنون 12 میلیارد و 330 میلیون مترمکعب گزارش شده است؛ درحالی که آب خروجی از سدهای کشور در مدت مشابه سال آبی گذشته 13 میلیارد و 30 میلیون مترمکعب بود. آب خروجی از سدهای کشور در مقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته 4/5 درصد کاهش نشان میدهد. آب موجود در سدهای کشور هماکنون 23 میلیارد و 840 میلیون مترمکعب به ثبت رسیده است که در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته، معادل 7/7 درصد کاهش نشان میدهد. آب موجود در سدهای کشور در زمان مشابه سال گذشته، حدود 25 میلیارد و 800 میلیون مترمکعب گزارش شده بود. مجموع ظرفیت سدهای کشور در زمان کنونی 8/48 میلیارد مترمکعب گزارش شده است که میزان پرشدگی سدها 49 درصد بوده است.