printlogo


کد خبر: 136565تاریخ: 1394/1/27 00:00
«وطن امروز» بررسی می‌کند
نبض نامنظم «شورای عالی جوانان»!

حامد مهرنیا: به نظر می‌رسد منسجم نبودن دستگاه‌های اجرایی در حوزه تصمیم‌گیری برای جوانان و وجود سازمان‌های متعدد در تصمیم‌سازی‌های این حوزه گره مشکلات جوانان را کور‌تر از گذشته کرده است. گره کوری که این روزها با وجود سازمان‌ها و دستگاه‌های گوناگون و موازی‌کاری این سازمان‌ها مشخص نیست که چگونه می‌خواهد از هم باز شود! در هم تنیده شدن رشته‌های متعدد این کلاف سردرگم نتیجه‌ای جز چشم‌انتظاری جوانان برای ساماندهی و بهبود وضعیت مواردی مانند ازدواج و اشتغال را در پی نداشته است. از یک سو نبود منابع مالی و سهم نامشخص جوانان از بودجه بر دغدغه‌های این قشر از جامعه افزوده و از طرف دیگر بروز رکود در شورایعالی جوانان باعث شده دورنمای این وضعیت در سال 94 همچنان تیره و نامعلوم بماند. تا جایی که حتی دبیر کمیته جوانان مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز درباره این موضوع انتقاد کرده است.
بی‌مهری شورایعالی جوانان به جوانان
شورایعالی جوانان به‌عنوان قلب تپنده تصمیم‌گیری‌های راهبردی در این حوزه باید مسؤولیت اصلی هماهنگی‌های ملی و فرابخشی را انجام داده و به‌عنوان راهبر، نقشه راه را برای همه نهاد‌ها و سازمان‌هایی که به نوعی با جوانان سروکار دارند تعیین کند اما با گذشت ماه‌ها از روی کارآمدن دولت یازدهم همچنان فعالیت چشمگیری از سوی این شورا که از قضا ریاست آن برعهده رئیس‌جمهور است مشاهده نشده و این موضوع به‌عنوان یکی از پرسش‌های اصلی جوانان و فعالان این حوزه مطرح است.
رکود در شورایعالی جوانان
این در حالی است که جعفر سطوتی دبیر کمیته جوانان مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز با بیان اینکه ساختار وزارت ورزش و جوانان در حوزه جوانان ساختار کارآمدی نیست، گفته است: در گذشته مصوبات و نظارت‌های خوبی از طریق شورایعالی جوانان انجام شده اما هم‌اکنون دچار نوعی رکود است. وی خاطرنشان کرد: دستگاه‌های اجرایی در حوزه جوانان از وزارت ورزش و جوانان انتظار دارند که هماهنگی‌های ملی و فرابخشی را انجام دهد به طور قطع طرح‌های بزرگ در حوزه جوانان بدون همکاری سایر دستگاه‌ها امکان‌پذیر نیست و یک دستگاه به تنهایی نمی‌تواند در این زمینه موفق عمل کند.
عملکرد تشریفاتی یک شورای مهم
از این گذشته انجام طرح‌های ملی و برنامه‌هایی که در سطح کلان برای جوانان انجام می‌گیرد نیازمند مدیریت صحیح و اداره اصولی دستگاه‌هایی است که همگی برای انجام چنین برنامه‌هایی ماموریت دارند بر این اساس شورایعالی جوانان سکاندار امور قشر جوان جامعه به شمار می‌رود اما بر خلاف انتظارات برون داد ضعیف این شورا و جلسات کم‌تعداد آن باعث شده از نظر جوانان این شورا به یک شورای تشریفاتی تبدیل شود. در حالی که باید سررشته کلاف در هم پیچیده مشکلات جوانان در دست شورایعالی جوانان قرار گرفته و برای باز شدن قفل مشکلات جوانان تدبیری اندیشیده شود.
بی‌اطلاعی از عملکرد
جالب اینجاست که علاوه بر بی‌اطلاعی افکار عمومی از عملکرد این شورا، برخی مدیران نیز از نتایج جلسات شورایعالی جوانان اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند و وجود چنین خلأهایی تا حدودی نمایانگر موضع انفعالی این شورا یا در اولویت نبودن تصمیم‌گیری‌ها و برگزاری جلسات شورایعالی جوانان است. موضوعی که به موازی‌کاری دستگاه‌های گوناگون در حوزه جوانان دامن می‌زند. در حال حاضر چندگانگی در اجرای برنامه‌ها باعث شده طرح‌هایی که برای گره‌گشایی از کار جوانان هر ازگاهی مطرح می‌شود در اجرا دچار مشکل شده و مسیر انحراف را در پیش گیرد.تمرکز وزارت ورزش و جوانان به مقوله ورزش نیز از دیگر موضوعاتی است که کفه ترازوی مشکلات را سنگین‌تر کرده است. دبیر کمیته جوانان مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره این شیوه عملکرد به فارس گفته است: ساختار کنونی وزارت ورزش و جوانان در حوزه جوانان ساختار کارآمدی نیست  و حتی خود وزیر ورزش و جوانان هم بارها مطرح کرده است که جوانان نیازمند یک سازمان و ساختار مستقل هستند. نوع عملکرد وزارت ورزش و جوانان به‌گونه‌ای است که در بخش ورزش بسیار درگیر شده است و همین باعث شده به بخش جوانان توجه ویژه صورت نگیرد.
ضرورت تحول در دبیرخانه
با توجه به ترافیک مشکلات جوانان که روز به روز به‌دلیل مشکلات اقتصادی دولت بر آن افزوده شده و به دنبال آن تشکیل صفوف دریافت وام ازدواج یا تسهیلات اشتغال طولانی‌تر می‌شود خواسته یا ناخواسته باید انتظار افزایش آسیب‌ها و پیامدهای اجتماعی این موضوع در جامعه را داشته  باشیم از طرفی وجود چنین معضلاتی باید زنگ خطری برای مدیران باشد که با تدوین سازوکارهای لازم مسیر پرچالش زندگی جوانان را هموار کنند. بر این اساس تحول دبیرخانه شورایعالی جوانان باید به‌عنوان یک اقدام اورژانسی و سریع مورد توجه قرار گیرد.
 

سهم نامشخص جوانان از بودجه
نمی‌توانیم در بودجه هر سال بخش مجزایی را به‌عنوان مثال به اشتغال جوانان اختصاص دهیم بلکه این بودجه در ذیل بودجه سازمان‌های مرتبط تعریف می‌شود و تحقق این بودجه نیازمند همت سایر دستگاه‌هاست. محمد حسن‌نژاد، عضو فراکسیون جوانان مجلس  با بیان این مطلب گفت: فراکسیون جوانان مجلس شورای اسلامی در سال جدید هنوز جلسه‌ای نداشته است و البته مدت‌هاست این فراکسیون جلسه‌ای را برگزار نکرده است. وی  با بیان اینکه نباید انتظار داشت تمام مشکلات جوانان در فراکسیون جوانان مجلس حل شود،  تصریح کرد: بخش اعظمی از مشکلات جوانان مربوط به اشتغال و ازدواج آنها است که اگر مشکل اشتغال حل شود بخش زیادی از مشکلات جوانان نیز حل خواهد شد.
این عضو فراکسیون جوانان مجلس ادامه داد: ما نمی‌توانیم در بودجه هر سال بخش مجزایی را به‌عنوان مثال به اشتغال جوانان اختصاص دهیم بلکه این بودجه در ذیل بودجه سازمان‌های مرتبط تعریف شود و تحقق این بودجه نیازمند همت سایر دستگاه‌ها است به‌عنوان نمونه در بودجه وزارت صنعت، معدن و تجارت این موضوع باید لحاظ شود.حسن‌نژاد اظهار داشت: همچنین در بودجه وزارت ورزش و جوانان نیز بودجه‌هایی که به حوزه ورزش اختصاص داده می‌شود در حقیقت برای جوانان است و ما در بودجه نمی‌توانیم بخش مجزایی را به جوانان اختصاص دهیم.
 


Page Generated in 0/0066 sec