گروه اقتصادی: درحالی رکود بازار مسکن ادامه دارد که کاهش ۷۰ درصدی ساختوساز در نیمه دوم سال گذشته، زنگ خطر را برای بخش مسکن به صدا درآورده است. به گزارش مهر، کاهش ساختوساز در بخش مسکن به همراه رکودی که از 2 سال پیش بر این بازار سایه انداخته، آینده نگرانکنندهای را در این بخش ترسیم کرده است به طوری که همه کارشناسان بر آثار کاهش تولید و افزایش تقاضا در آیندهای نهچندان دور تاکید میکنند. در واقع بخش مسکن که در سالهای ۸۶ و ۹۱ با جهشهای قیمتی مواجه شد، بازار را با رکود زیادی مواجه کرد اما ادامهدار شدن این رکود، موجب نگرانی در میان کارشناسان و تولیدکنندگان مسکن شده است به طوریکه آنها معتقدند ظرفیت مدت زمان رکود مسکن به پایان رسیده و باید تا پیش از سال جدید، دولت راهکاری برای ایجاد رونق در این بازار اجرا میکرد. براین اساس، رکود بازار مسکن تعداد معاملات را بشدت کاهش داده و از سوی دیگر تاثیر منفی بر ساختوساز داشته است، هرچند که در این مدت حباب قیمتها شکسته شد و نرخها به کمتر از نرخ تورم رسید اما عدم فروش آپارتمانهای نوساز موجب کنار رفتن انبوهسازان و تولیدکنندگان خرد مسکن از بازار ساختوساز شد. سیاستهای ضدتورمی دولت در 2 سال گذشته از عواملی است که موجب رکود ساختوساز در بخش مسکن شده است، به این معنا که انبوهسازان تسهیلاتی برای ساخت دریافت نمیکنند و از سوی دیگر وامهای خرید هم جوابگوی متقاضیان مسکن نیست بنابراین کاهش عرضه و کاهش تقاضا رکود سنگینی را بر بازار مسکن تحمیل کرده است. هرچند که دولت توانسته با این سیاست، تورم را کنترل کند اما زیان این سیاست به بازارهای تولیدی مانند مسکن رسیده و زنگ خطر را برای آینده به صدا درآورده است، زیرا بخش مسکن با صنایع زیادی در ارتباط است که این صنایع هم با رکود ساختوساز با کاهش تولید و انباشت کالا مواجه شدهاند.
بانکها به ساخت مسکن وام نمیدهند
آمارها حاکی از آن است که ساختوساز در نیمه دوم سال گذشته نسبت به سال ۹۲، ۷۰ درصد کاهش داشته است که این موضوعی بسیار نگرانکننده برای بخش مسکن است که همواره با انباشت تقاضا روبهرو بوده و متقاضیان زیادی در انتظار صاحبخانه شدن هستند. اگرچه عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی، وام مسکن ۸۰ میلیون تومانی را برای افزایش خرید و فروش مطرح کرده است اما همچنان بانک مرکزی به دلیل کنترل تورم با این وام موافقت نمیکند و این طرح باوجود پیگیریها تاکنون به نتیجه نرسیده است. از سوی دیگر، هنوز برنامهای برای تسهیلات ساخت مسکن مطرح نشده هرچند که دولت پرداخت وام ۵۰ میلیون تومانی را برای نوسازی در بافت فرسوده تصویب کرده است اما دیگر بخشهای ساخت و ساز، تسهیلاتی برای ساختوساز مسکن ندارند. در واقع این وضعیت در حالی در بازار مسکن حکمفرماست که دیگر بازارهای تولیدی و سرمایهای در این مدت دستخوش تغییراتی شدند و حتی افزایش قیمت داشتند، زیرا هرساله ۲۰ درصد تورم عمومی کشور نرخها را در بازارهای تولیدی افزایش میدهد و در 2 سال اخیر فقط بازار مسکن از این امر مستثنا بوده است، ضمن آنکه دیگر بازارهای مرتبط با این بخش مانند مصالح ساختمانی و دیگر ملزومات مورد نیاز این بخش هم کمتر از نرخ تورم، افزایش داشتهاند. بنابراین کنار رفتن تولیدکنندگان از بازار و کاهش تولید مواد اولیه ساختمان، در ماههای آینده وضعیت خوبی را
پیشروی دولت و متقاضیان بازار مسکن نمیگذارد و موجب بیکاری کارگران و انباشت تقاضا در این بخش میشود.
رونمایی از طرح جایگزین مسکن مهر
وزیر کار با اعلام اینکه در طرح جایگزین مسکن مهر، بخشی از کار به تعاونیها واگذار میشود، گفت: اشتغال بزرگ در بنگاههای کوچک، برای مقابله با بیکاری و اشتغالزایی دنبال میشود. به گزارش مهر، علی ربیعی با اعلام اینکه شعار وزارت تعاون، کار و رفاه در سال جاری «با تعاون کار ایجاد میکنیم تا به رفاه برسیم» است از گفتوگوهای اجتماعی پیرامون تعاون سخن گفت و افزود: در حوزه مسکن، طرح جایگزین مسکن مهر بزودی رونمایی خواهد شد. وزیر کار گفت: این طرح حمایتی که با همکاری این وزارتخانه و وزارت مسکن در حال انجام است حاصل ۸ ماه کار کارشناسی دقیق با حضور اقتصاددانان، جامعهشناسان و زمین شناسان است که معضل مسکن قشر مستضعف را برطرف خواهد کرد. ربیعی با اشاره به اجرای موفق طرح امنیت غذایی در کشور خاطرنشان کرد: کارهایی مانند این طرح که عقبه کارشناسی دارد موفق میشود و ما در این راستا باید کارهای بزرگ را برای خود هدفگذاری کنیم و به سمت آن جلو برویم، حتی اگر دیده نشویم. وی با اشاره به طرح تکاپو و اقدامات انجام شده در راستای ایجاد اشتغال گفت: بحث اشتغال بزرگ در بنگاههای کوچک و متوسط را دنبال میکنیم که خوشبختانه مقام معظم رهبری هم در صحبتهایشان به بنگاههای کوچک اشاره داشتند. وزیر کار افزود: یکی از بهترین راههای رفع مساله فقر و محرومیت تعاون است. رفع فقر و محرومیت در جامعه باید در قالب تعاون هدفگذاری شود، بنابراین به جای سرمایه گذاریهای بزرگ باید از مشارکت عمومی جامعه توسط تعاونیها بهرهمند شد. ربیعی ادامه داد: در بحث مسکن حمایتی بخشی را به تعاونیها اختصاص خواهیم داد و از این ظرفیت قطعا استفاده میکنیم. علاوه بر این، صندوقهای مسکن در قالب تعاونیها نیز پیگیری میشود. وی با تاکید بر اینکه باید اشکال جدیدی از تعاونیها را رونمایی کنیم، افزود: در کنار این مساله باید میان تعاونیهای منطقهای و بینالمللی تعامل ایجاد شود و به نوعی مرکز مطالعات منطقهای تعاون باید در ایران پایهگذاری شود.