printlogo


کد خبر: 136758تاریخ: 1394/1/31 00:00
گزارش «وطن امروز» از تغییرات قیمتی نان در آینده نزدیک
آزادسازی یا آزاررسانی

گروه اقتصادی: تلاش وزارت صنعت، معدن و تجارت برای آزادسازی قیمت آرد و نان و آزادپز کردن 20 درصد نانوایی‌های کشور که پس از ابلاغ قیمت جدید آرد و نان از آذرماه 1393 آغاز شد کار را به جایی رسانده که بیشتر نانوایی‌ها علاقه‌مند هستند آزادپز شوند اما نه قانونی بلکه به اسم آزادپز بودن، آرد را به قیمت مصوب بخرند و به قیمت آزاد بفروشند. مجتبی خسروتاج، معاون وزارت صنعت، معدن و تجارت در توسعه بازرگانی داخلی با اعتراف به اینکه در آزادپز کردن نانوایی‌ها ضعیف عمل کرده و تنها توانستیم 9 درصد نانوایی‌های کشور را آزادپز کنیم از ادامه اجرای این طرح خبر داد. با وجود این اعتراف اما اتحادیه‌های نانوایان کشور اعتقاد دارند تاکنون بیش از 20 درصد نانوایی‌های کشور آزادپز شده‌اند و در این میان نانوایی‌های سنگکی بیشتر از نانوایان دیگر به این تعویض و تبدیل علاقه دارند. در کنار این آزادپزی اما آنچه این روزها از سوی مسؤولان دولتی و بخش خصوصی ابراز می‌شود موضوع آزادسازی قیمت‌های این بخش است تا آنجا که علی فاضلی،‌ رئیس اتاق اصناف ایران از برنامه‌ریزی برای حذف یارانه نان از تیرماه خبر داد و گفت: از آنجا که نان، قوت غالب مردم بویژه قشر آسیب‌پذیر است، به دنبال راهکاری هستیم تا با کمترین آسیب یارانه نان را در آینده‌ای نزدیک حذف کنیم. فاضلی افزود: باید به این سمت حرکت کنیم تا نان به صورت غیریارانه‌ای در کل جامعه توزیع شود، چرا که یارانه در این بخش به نانوایی‌ها جز ایجاد رانت غیرمعقول چیزی در پی ندارد. مضاف بر آنکه دولت بودجه‌ای را برای کاهش قیمت نان در نظر می‌گیرد، اما در این بین برخی نانوایی‌ها با فروش آرد یارانه‌ای به قنادی‌ها و نانوایی‌های آزادپز تمام این زحمات را هدر می‌دهند. یک روز پس از این اظهارنظر، مهدی کاظم‌نژاد، مدیرکل امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی تأکید کرد مصوبه‌ای درباره حذف یارانه نان تا پایان سال نداریم و قیمت این محصول تنها با دستور رئیس‌جمهوری افزایش می‌یابد. وی با تصریح اینکه اگرچه حذف یارانه نان، جزو برنامه‌های دولت است اما به‌‌‌‌‌طور قطع تا 3 ماه آینده انجام نمی‌شود،
ادامه داد: ممکن است رئیس‌جمهوری به یک‌باره دستور به حذف یارانه نان دهد، اما در شرایط فعلی تا پایان امسال تنها 20 درصد نانوایی‌های کشور آزادپز بوده و مابقی آرد دولتی دریافت می‌کنند. پس از این اظهارات، علی قنبری، مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران با تأکید بر اینکه افزایش قیمت نان و توسعه نانوایی‌های آزادپز براساس توان و استقبال مردم منطقه برای خرید نان باکیفیت‌تر است، گفت: قرار قطعی برای افزایش قیمت یا قطع یارانه نان به‌طور کامل در تیرماه وجود ندارد و مواردی که در این‌باره طرح می‌شود، حدس و گمان است زیرا تصمیم نهایی در این‌باره را دولت باید بگیرد. قنبری یادآور شد: یارانه‌های پرداختی دولت از قبیل نان باید به حداقل برسد اما  زمان و چگونگی اجرای این طرح هنوز معلوم نیست. هم‌اکنون در نانوایی‌های آزادپز سنگک قیمت هر قرص نان سنگک ساده 1300 تومان و کنجدی آن 1500 تومان است اما برخی نانوایی‌ها از این تغییرات سوءاستفاده کرده و با وجود عادی بودن، نان‌های خود را به قیمت آزاد به مشتریان می‌فروشند.
قیمت آزاد نان کیلویی تا ۳۰۰۰ تومان
در ادامه این اظهار نظرها روز گذشته رئیس انجمن آردسازان ایران عنوان کرد: دولت تکلیف و برنامه‌ای برای منطقی کردن یا افزایش قیمت آرد به تولیدکنندگان آرد ارائه نکرده و بالا رفتن هزینه‌های کارخانه‌ها نادیده گرفته شده است. محمدرضا مرتضوی، در این‌باره به تسنیم گفت: در سال جاری قیمت سوخت و دستمزد کارگران 17درصد افزایش داشته است اما جلسه یا برنامه‌ای برای افزایش قیمت آرد وجود نداشته و بالا رفتن هزینه‌های تولید کارخانه‌های آرد نادیده گرفته شده است. مرتضوی اظهار داشت: قیمت خرید هر کیلوگرم گندم خبازی در سال جاری 665 تومان و قیمت فروش آرد ستاره (سفید با 18 درصد سبوس‌گیری شده) 815 تومان و 9ریال و آرد 15 درصد سبوس‌گیری شده، 805 تومان است. وی تصریح کرد: آرد سفید باید تنها برای تولید نان بربری استفاده شود اما از آنجا که مردم نان به رنگ سفید را دوست دارند از این آرد برای پخت نان‌های لواش و تافتون نیز استفاده می‌شود. وی اضافه کرد: درباره مکانیزم عرضه نان و یارانه‌ای که به آن اختصاص می‌یابد باید فکری شود زیرا ارائه آرد و نان دولتی، برای برخی فعالان بخش دولتی و خصوصی رانت ایجاد کرده است اما حذف یکباره این محصول نیز امکان‌پذیر نیست زیرا تبعات اجتماعی نامناسبی ایجاد می‌کند. مرتضوی ادامه داد: هرساله افزایش هزینه‌های تولید نظیر دستمزد و انرژی، هزینه مضاعف به نانوایی‌ها وارد می‌کند و آنها را در شرایط بحرانی قرار می‌دهد که برای خروج از این بحران، نانوایی‌ها راه‌حل‌های متفاوتی مانند کم کردن وزن چانه، عوض کردن کارگران و آوردن کارگران ناشی و افزایش قیمت را انتخاب می‌کنند که این امر موجبات نارضایتی مصرف‌کنندگان را فراهم کرده است. وی با بیان اینکه در صورتی که قیمت آرد و نان در بازار مصرف آزاد شود به نفع اقتصاد خواهد بود، گفت: در صورتی که مدیریت دقیقی برعرضه نان صورت گیرد، قیمت هر کیلوگرم نان بدون احتساب یارانه دولت در بازار مصرف، 2600 تومان تا 3000 هزار تومان خواهد بود. وی افزود: در کشور300 کارخانه تولید آرد وجود دارد که ظرفیت سالانه آنها 21 میلیون تن است.
 

رتبه‌بندی نانوایی‌ها در دستور کار
محسن فرهادی،‌ معاون فنی و بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تشریح جزئیات برنامه‌های نظارتی این مرکز بر مراکز طبخ و توزیع مواد غذایی در سال جاری، درباره رتبه‌بندی رستوران‌ها که از طریق سامانه 1490 انجام گرفته، گفت: این کار به صورت پایلوت آغاز شده و بر اساس آن به رستوران‌های نمونه 3 سیب سلامت، به واحد‌هایی که رتبه پایین‌تر داشتند 2  سیب سلامت و به واحد‌های رتبه پایین‌تر، یک سیب سلامت داده شده است. فرهادی همچنین با ابراز امیدواری نسبت به گسترش این رتبه‌بندی‌ها به نانوایی‌ها و اغذیه‌فروشی‌ها و با بیان اینکه این کار همکاری عمیق‌تر میان مرکز سلامت محیط و کار و اصناف را می‌طلبد، افزود: امسال شاهد این اتفاق خواهیم بود. وی گسترش کنترل کیفی غذا در سطح عرضه را محور دیگر برنامه‌های نظارتی این مرکز در سال جاری دانست و اضافه کرد: این کار با برداشت نمونه‌های مواد غذایی و ارسال آنها به آزمایشگاه صورت می‌گیرد. با وجود اینکه معاون فنی وزارت بهداشت از رتبه‌بندی نانوایی‌ها در سال جاری خبر داده است اما‌ رئیس اتحادیه نانوایان از این موضوع اظهار بی‌اطلاعی کرد. قاسم زراعت‌کار در این‌باره گفت: هنوز ابلاغیه یا اعلامی مبنی بر رتبه‌بندی نانوایی‌ها به ما اعلام نشده و از این موضوع اطلاعی نداریم. وی افزود: تا به حال هیچ موضوعی مبنی بر رتبه‌بندی به ما گزارش نشده است و در صورتی که به ما اعلام شود موضوع را بررسی خواهیم کرد.
 


Page Generated in 0/0158 sec