printlogo


کد خبر: 136888تاریخ: 1394/2/1 00:00
ماجرای ادغام یک‌باره دانشگاه علوم اقتصادی با دانشگاه خوارزمی
ادغام، همین الان، یهویی

اواسط نوروز 94 بود که یک عکس در یکی از شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته شد و سریعا دست‌به‌دست چرخید. این عکس، عکس سردر تغییریافته دانشگاه علوم اقتصادی بود که به دانشگاه خوارزمی تبدیل شده بود. اولین چیزی که به ذهن همه رسید، واقعی بودن یا نبودن عکس بود. هیچ بعید نبود یک آدم خٌنٌک دروغ سیزده‌اش را پیش از موعد منتشر کرده باشد. روز 15 فروردین 94 دانشجویان دانشگاه علوم اقتصادی که کنجکاوانه به دانشگاه برگشته بودند با صحنه عجیبی مواجه شدند. سردر دانشگاه از علوم اقتصادی به خوارزمی تغییر یافته بود. مسیر که همان بود، دنیا هم که دنیای فیلم‌های علمی- تخیلی نبود که جای ساختمان‌ها عوض شود. فقط می‌شد نتیجه گرفت این خود دانشگاه است که عوض شده است.
  اعتراض می‌کنم، پس هستم
دانشجویان بهت‌زده در اولین قدم از مسؤولان دانشگاه پرسیدند که آیا خبر ادغامشان با دانشگاه خوارزمی صحت دارد یا خیر. بعد از کلافه کردن تمام مسؤولان و نگرفتن جواب مناسب و مهم‌تر از همه هضم شوک اولیه، بنا شد اقدامات اعتراضی جدی به این ادغام انجام شود. اولین فاز اعتراض هم شرکت نکردن در کلاس‌ها بود. برای منسجم‌تر شدن اعتراضات، رابط‌هایی برای گفت‌وگو با وزارت علوم انتخاب شدند و دانشجویان هم با تحصن در مکان دانشگاه اعتراض خود را اعلام کردند. بالاخره پس از چند روز بدقولی، نماینده وزارت علوم روز دوشنبه 26 فروردین به دانشگاه آمد و در جلسه‌ای به پرسش‌های دانشجویان پاسخ داد. این دیدار با دکتر حسینی، رئیس‌کل دفتر گسترش وزارت علوم چندان رضایتبخش نبود و دانشجویان از استدلال‌های دکتر حسینی قانع نشدند و در نهایت ماجرا با این حرف دکتر حسینی که مصوبه از طرف وزارت علوم لغو نمی‌شود ختم شد. پس از این جلسه بنا شد روز چهارشنبه 28 فروردین همزمان با جلسه شورایعالی انقلاب فرهنگی مقابل دفتر ریاست‌جمهوری تجمع شود. پیش از این تجمع، شورایعالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 26 فروردین در اطلاعیه‌ای تصریح کرد: پیرو درج خبری مبنی بر ادغام دانشگاه علوم اقتصادی در دانشگاه خوارزمی براساس مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی، به اطلاع می‌رساند این شورا مصوبه‌ای در این خصوص ندارد و ادعای مطروحه در این زمینه تکذیب می‌گردد. و قول پیگیری به دانشجویان داده شد. این بیانیه، دانشجویان را امیدوار کرد و آنها را مصمم کرد تا رسیدن به هدف و گرفتن نتیجه، اعتراضشان را ادامه دهند. از طرفی دکتر حسینی در مصاحبه‌ای اعلام کرد این ادغام به تایید شورای گسترش آموزش عالی و شورایعالی انقلاب فرهنگی رسیده است و از آنجا که این دانشکده در دولت قبل بدون تایید شورایعالی انقلاب فرهنگی به دانشگاه تبدیل شده بود، ماهیت این دانشگاه همواره مورد سوال شورا بود و این الحاق درخواست شورا نیز بود. بنابراین بنا شد تجمع بعدی، روز شنبه 29 فروردین مقابل وزارت علوم باشد. در جریان این تجمع، 5 نماینده دانشجویان با فرهادی، وزیرعلوم دیدار کردند. این دیدار هم چندان رضایت‌بخش نبود و فرهادی گفت این ادغام از جمله وظایف قانونی او برای انسجام‌بخشی به آموزش عالی است. در جریان این اعتراضات و عدم حضور در کلاس، عده‌ای نگران غیبت‌ها بودند اما اساتید هم با انتشار بیانیه‌هایی بی‌نام از این حرکت دانشجویان استقبال و از این اعتراض حمایت کردند.
  چرا مخالفیم؟
در وهله اول اعتراض دانشجویان برسر مخفی بودن این مساله است. دانشجویان این تغییر یک‌باره و مخفی را توهین به خودشان به‌شمار می‌آورند. تراز دانشگاه دیگر مساله اعتراض دانشجویان به این ادغام است. تراز دانشگاه خوارزمی پایین‌تر از دانشگاه علوم اقتصادی است و دانشجویان هنگام انتخاب رشته، شبانه علوم اقتصادی را به روزانه خوارزمی ترجیح داده‌اند. در فضای مالی و کسب‌وکار نام دانشگاه علوم اقتصادی مانند یک برند است و یکی از دلایل انتخاب دانشجویان همین حسن شهرت دانشگاه علوم اقتصادی در عرصه مالی بوده است. وزیرعلوم در پاسخ به این مشکل گفت مدارک همچنان به نام علوم اقتصادی صادر می‌شود و دانشجویان در انتخاب مدرک خود بین دانشگاه خوارزمی و علوم اقتصادی مختار هستند. اما مساله اینجاست که اگر قرار است دانشگاه تعطیل شود مدرک دانشگاه منحل شده به درد دانشجویان نمی‌خورد و تا 10 سال آینده کسی علوم اقتصادی را به یاد نمی‌آورد. از طرف دیگر معامله‌ای بین دانشجویی که انتخاب رشته کرده و وزارت علوم صورت گرفته و حالا وزارت علوم این معامله را فسخ کرده است. مشکل ما با کل هدف‌گذاری این قضیه است، اگر قرار بر ادغام است و می‌خواهند معامله را از سمت یک طرف معامله فسخ کنند، اصولا باید سمت دیگر راضی باشد. در نامه دانشجویان به رئیس‌جمهور در این باره آمده: ‌«خواسته اصلی و اساسی دانشجویان این دانشگاه بر آن است که دانشگاه علوم اقتصادی به‌عنوان تنها دانشگاه تخصصی کشور در حوزه علوم اقتصادی بویژه مباحث اقتصاد مقاومتی و به‌عنوان یکی از ضروریات حال حاضر کشور که نیروی متخصص اقتصادی است حتی‌المقدور استقلال خود را حفظ کرده و به بقای خود ادامه دهد. در صورتی‌که تصمیم نهایی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بر ادغام این دانشگاه باشد، خواسته دانشجویان این دانشگاه، ادغام با دانشگاهی در سطح علمی برابر یا بالاتر از این دانشگاه است که هم منجر به رشد کیفیت و هم‌افزایی علمی شود و هم از تضییع حقوق دانشجویانی که از طریق کنکور و در فضای رقابت سالم در سطح کشور در این دانشگاه پذیرفته شده‌اند، جلوگیری به عمل بیاید».
مساله دیگر مکان دانشگاه خوارزمی است که در استان البرز قرار دارد. یکی از دانشجویان در این باره می‌گوید: «یکی از موضوعات قابل بحث این است که دانشگاه خوارزمی در استان البرز شعبه دارد و چه کسی تضمین می‌کند که دانشجویان علوم اقتصادی بعد از ادغام به استان البرز منتقل نمی‌شوند. وزیر علوم در این باره گفت ساختمان‌های تحصیلات تکمیلی خوارزمی در استان تهران است و دانشجویان علوم اقتصادی به البرز منتقل نخواهند شد. اینکه مسؤولان ادعا می‌کنند ادغام این دو دانشگاه باعث بهبود فضای آموزشی و هیات علمی می‌شود و از سوی دیگر می‌گویند در هیات علمی دانشگاه‌ها، ساختمان‌ها و... تغییری ایجاد نخواهد شد کمی متناقض به نظر می‌رسد».
   تاریخچه یک دانشگاه اقتصادی
دانشگاه علوم اقتصادی به‌عنوان نخستین مرکز آموزشی وزارت امور اقتصادی و دارایی ایران در سال ۱۳۱۵ بنیانگذاری شده است. هدف این مرکز در دوره‌ طولانی تحولات 50 ساله‌ خود تا سال ۱۳۶۵ آموزش و تربیت نیروی انسانی ماهر در رده‌های مختلف دانشگاهی بوده است. مجوز تاسیس این دانشگاه با عنوان دانشکده‌ امور اقتصادی در شهریور ۱۳۶۶ توسط وزارت فرهنگ و آموزش عالی و شورایعالی انقلاب فرهنگی صادر شد. این دانشگاه در سال ۱۳۸۲ با مصوبه‌ شورایعالی اداری از وزارت امور اقتصادی و دارایی جدا شد و تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار گرفت و با عنوان دانشکده امور اقتصادی به فعالیت خود ادامه داد. با تغییر مدیریت دانشکده در سال 1384 تغییرات وسیعی در دانشکده به‌وجود آمد و در سال 1386 به دانشکده علوم اقتصادی تغییر نام داد. در سال 1389 دانشکده با دانشگاه علامه طباطبایی ادغام شد اما در نامه‌ای مورخ ۲۶ تیرماه ۱۳۹۲ به شماره پیگیری 2/22/58218 دانشکده علوم اقتصادی به دانشگاه علوم اقتصادی ارتقا یافت و توسط دفتر گسترش وزارت علوم تصویب شد. در تاریخ 24 اسفندماه 93 با مصوبه شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، دانشگاه علوم اقتصادی با دانشگاه خوارزمی ادغام شد که البته خبر این ادغام سال 94 به دانشجویان رسید.
 


Page Generated in 0/0074 sec