گروه سیاسی: کنگره شروط جدیدی را برای موافقت با توافق احتمالی هستهای میان ایران و گروه کشورهای 1+5 تعیین کرده است. تا قبل از بررسی چارچوب توافق لوزان، تعدادی از سناتورهای آمریکایی بر این باور بودند توافق هستهای با ایران بر مبنای چارچوب پیشنهاد شده به هیچوجه نمیتواند مورد تایید کنگره باشد و به سرعت توسط نمایندگان رد خواهد شد. سناتور لیندسی گراهام که یکی از مخالفان سرسخت توافق هستهای با ایران است، روز گذشته شروط نمایندگان دموکرات و جمهوریخواه مجلس سنا برای تایید هرگونه توافق هستهای با ایران را اعلام کرد. به گزارش «وطن امروز»، یکی از شروط اصلی که مدنظر نمایندگان مجلس سنای آمریکا است، بازدیدهای شدید
از سایتهای نظامی ایران است. گراهام در این باره گفته است: هرگونه توافق با ایران که شامل بازدیدهای گسترده از سایتهای نظامی ایران نباشد، از طرف کنگره مردود است و رد خواهد شد. گراهام اعلام کرد نظارتهای شدید بر فعالیتهای نظامی ایران یکی از 8 شرطی است که کنگره برای تایید توافق هستهای با ایران دارد. او همچنین عقیده دارد اگر لیست شروط کنگره برای تصویب توافق با ایران مدنظر قرار گیرد، میتواند باعث شود تلاشها برای گرفتن رضایت نمایندگان در این جهت بیشتر شود اما گرفتن رای مثبت برای این توافق کار بسیار سختی در کنگره خواهد بود. گراهام گفت: اگر گروهی از نمایندگان هر دو حزب، این توافق را رد کنند، دولت مجبور است توافقی با مفاد بهتر را در اختیار نمایندگان قرار دهد. وی تصریح کرد: رد کردن توافق به معنای پایان گفتوگوها نیست. این بهسادگی به معنای این است که توافق بهتری میخواهیم. به نوشته روزنامه یواسای تودی، سناتور گراهام مدتها قبل از اینکه چارچوب توافق ایران با آمریکا و سایر قدرتهای جهانی مشخص شود هم نسبت به این توافق بدبین بود. او معتقد است علاوه بر بازدیدهای شدید از مراکز نظامی ایران، شروط دیگری نیز برای این توافق باید در نظر گرفته شود که عبارتند از:
- به ایران تنها به اندازهای اجازه غنیسازی داده شود که بتواند تنها سوخت یک رآکتور تجاری خود را تأمین کند.
- این توافق باید منجر به بسته شدن تمام سایتهای هستهای در ایران شود که مرتبط با تولید انرژی هستهای نیستند.
- براساس این توافق باید بازرسان قبل از برداشتن هر تحریمی، میزان پایبندی ایران به تعهدات خود و انطباق ایران با خواستههای بینالمللی را گزارش دهند و بعد میتوان هر گونه پولی که مورد درخواست ایران است را به این کشور بازپرداخت.
- این توافق باید شامل فرآیند روشنی از تحریمهایی باشد که اگر ایران معامله نهایی را در هر صورتی نقض کرد، بتوان به سرعت آنها را به مرحله اجرا رساند.
- این توافق باید ایران را از هرگونه تحقیق یا توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته و نسل جدید بازدارد.
- این توافق باید باعث خروج تمام مواد غنیسازی شده از ایران شود.
- کنگره نیازمند این است که اوباما این مساله را به نمایندگان تضمین دهد که با انجام این توافق، ایران دیگر حامی گروههای تروریستی در منطقه نخواهد بود و این تضمین باید قبل از برداشته شدن هرگونه تحریمی داده شود.
گراهام همچنین خاطرنشان کرده است: «زمانی که مسؤولان و فرماندهان نظامی ایران بیان میکنند شما حق ندارید تاسیسات و فعالیتهای نظامی ما را بازدید کنید، به نظر نمایندگان کنگره، این باعث از بین رفتن توافق میشود». او همچنین با اشاره به این مساله که رئیسجمهور ایران بیان کرده است بعد از توافق همه تحریمها باید بلافاصله برداشته شود، گفت: چنین چیزی به هیچوجه در کنگره تایید نخواهد شد. گراهام که با خبرنگاران گفتوگو میکرد، از قانونی که به نمایندگان کنگره اجازه میدهد هرگونه معامله با ایران را رد کنند دفاع کرد. وی گفت: اگر این قانون تصویب شود و اوباما توافق خود با ایران را تا 9 جولای سال جاری میلادی به کنگره بدهد، قانونگذاران ما 30 روز وقت دارند این توافق را رد یا تایید کنند. لیندسی گراهام در این گفتوگو نسبت به هرگونه تغییر یا رد کردن اصلاحاتی که قرار است توسط نمایندگان بویژه سه تن از سناتورهای معروف آمریکا یعنی باب کورکر، بن کاردین و او روی توافق هستهای ایران انجام شود، هشدار داد و با لحن تند گفت: هر کسی بخواهد در این موضوع شیطنت کرده و مسخرهبازی درآورد، بداند به سمت اره برقی در حرکت است. او اضافه کرد: بیشتر کسانی که با این لایحه مخالفند، خودشان تلاشی برای حل مشکل نکردهاند. پس بهتر است در آخر راه خودشان را با چتر به وسط ماجرا نیندازند و بگذارند این مساله مهم به دست همان کسانی که از ابتدا راجع به توافق اظهار نگرانی میکردند حل شود. او همچنین در ادامه به صحبتهای اخیر سناتور رند پاول نیز اشاره کرد که نمایندگان موافق طرح سنا برای ایجاد تغییر در توافق هستهای با ایران را سگهای دستآموز اوباما خوانده بود. گراهام در این باره گفت: من تا به حال سعی کردهام از صفتهای انسانی برای منتقدان استفاده کنم اگرنه بسیاری از اقدامات اوباما در عرصه سیاست خارجی را میشد با این نوع صفات تشریح و توصیف کرد!