گروه اقتصادی: همزمان با افزایش بار مالی قبوض گاز در سال ۹۴، معاون وزیر نفت از دستورات جدید رئیسجمهور برای افزایش ۲۰ درصدی قیمت گاز به صورت یکسان برای ۱۲ پلکان مصرفی در کشور خبر داده است. به گزارش مهر، صدور و توزیع اولین دوره قبوض گاز و افزایش بار مالی صورتحساب مشترکان خانگی و تجاری این روزها حتی با واکنش نمایندگان مجلس شورای اسلامی روبهرو شده است. مسؤولان شرکت ملی گاز ایران تاکید میکنند که هیچگونه افزایش قیمتی در محاسبه گازبهای مشترکان خانگی و تجاری برای سال ۹۴ اعمال نشده اما بار مالی قبوض گاز مشترکان نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است. همزمان با افزایش بار مالی قبوض گاز خانگی، مسؤولان شرکتهای گاز استانی هم به منظور پایین نگاه داشتن بار مالی صورتحسابهای گاز اجرای شگردها و ترفندهای جدید را دستور کار قرار دادهاند. بر این اساس، در حالی در زمان اجرای فاز اول قانون هدفمندی یارانهها و حتی ماههای نخست اجرای فاز دوم این قانون قبوض گاز برای دوره مصرفی ۳۵ تا ۴۱ روزه صادر میشد اما در آخرین دوره صدور قبوض گاز مربوط به بهمن و اسفندماه سال گذشته در اکثر مناطق کشور بویژه تهران قبوض گاز برای یک دوره ۲۰ تا ۲۵ روزه صادر شده است. در پی انتقادات مطرح شده نسبت به نحوه افزایش قیمت گاز در سال گذشته، مدیرعامل شرکت ملی گاز با اشاره به اینکه با توجه به دستور رئیسجمهور و وزیر نفت بنا شده که بازنگری در پلکانها لحاظ و افزایش به صورت ۲۰ درصد برای همه پلکانها اعمال شود، گفت: معتقدم باید در پلههای ایجاد شده تغییراتی بدهیم بهگونهای که هم به کسانی که مجبورند بیشتر مصرف کنند فشار وارد نشود و هم کسانی که بیشتر مصرف میکنند، بهای آن را بپردازند. از سوی دیگر، با بالا گرفتن صدای انتقادها نسبت به افزایش بار مالی قبوض گاز مشترکان خانگی و تجاری، مسؤولان شرکت گاز بویژه حمیدرضا عراقی معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت گاز از اعمال تغییرات جدید در نظام تعرفهبندی محاسبه قبوض گاز در سالجاری خبر دادهاند. حمیدرضا عراقی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اسفندماه سال گذشته در گفتوگویی از دستورات جدید رئیسجمهور و وزیر نفت برای افزایش ۲۰ درصدی قیمت گاز برای همه ۱۲ پلکان مصرف گاز مشترکان خانگی و تجاری خبر داده است. معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه افزایش قیمت گاز هیچ تاثیری در افزایش درآمدهای این مجموعه ندارد، تصریح کرده است: با این وجود تغییرات جدید در نظام پلکانی محاسبه گازبهای مشترکان گاز در دستور کار قرار گرفته است.
واکنش مجلس به افزایش بار مالی قبوض گاز
به گزارش مهر، افزایش بار مالی قبوض گاز با وجود کاهش دوره قرائت کنتور و صدور صورتحسابها با واکنش نمایندگان مجلس هم روبهرو شده است. سیدناصر موسویلارگانی با اشاره به اینکه وزارت نفت تاکنون در ۲ مرحله قیمت گاز را افزایش داده است، گفته است: شرکت گاز با فرمولهای خود بهگونهای قیمت گاز را تعیین میکند که مشترکان کممصرف باید بهای بیشتری برای گاز مصرفی خود پرداخت کنند در حالی که براساس قانون، مشترکانی که براساس الگوی مصرف عمل میکنند باید از بخشودگی و تخفیفهای بیشتری در پرداخت هزینههای گاز برخوردار شوند. این نماینده مجلس رفتارهای مصرفی مشترکان را به دلیل اقلیمهای متنوع کشور متفاوت دانسته و اظهار داشته است: شرکت گاز باید براساس شرایط جوی هر استان نسبت به نرخگذاری قیمت گاز اقدام و علاوه بر آن به تعداد جمعیت هر خانوار توجه کند و نسخهای واحد برای قیمتگذاری و صدور قبض برای مشترکان نداشته باشد. نماینده فلاورجان در خانه ملت با تاکید براینکه برخی مردم در استانها با معیارهای یکسان نرخگذاری قیمت گاز متضرر شدهاند، افزوده است: روزانه افراد زیادی به دفاتر نمایندگان مراجعه و با در دست داشتن قبوض گاز از بالا بودن گازبهای خود گلایه میکنند که این موضوع اهمیت توجه به اقلیمها را در قیمتگذاری گاز دوچندان کرده است.
ترفند جدید دولت برای افزایش قیمت گاز
به گزارش مهر، مسؤولان شرکت گاز زمستان سال گذشته درباره افزایش بار مالی قبوض گاز و جزئیات اعمال طرح جریمه و پاداش مشترکان پرمصرف و کممصرف گاز گفته بودند: مشترک در مصرف گاز هر چقدر در پلههای بالاتری قرار داشته باشد، به تعداد پلهها باید جریمه و هزینه بیشتری در هزینه مصرف گاز پرداخت کند و هر چقدر تعداد پلههای مصرف گاز کمتر باشد به تبع از تخفیف بیشتری برخوردار خواهد شد. از این رو تمام شهرهای کشور براساس نوع آب و هوا و گرم و سردی هوا به 4 اقلیم تقسیم شدهاند، در این 4 اقلیم نوع مصرف گاز در پلهها متغیر بوده و مشترکانی که در مناطق سردسیر قرار دارند بهتبع از میزان مصرف گاز بیشتری در یک پله برخوردار هستند. با این وجود، به استناد اظهارات اخیر مدیرعامل شرکت گاز، با دستورات جدید رئیسجمهور به جای اعمال طرح جریمه و پاداش میزان افزایش پلکانی قیمت گاز برای همه مشترکان پله اول تا پله ۱۲ به صورت برابر به صورت ۲۰ درصدی اعمال میشود. به عبارت دیگر اگر در روش اجرا شده در فاز اول و ماههای نخست فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها میزان افزایش قیمت و تعرفه گاز پله به پله متغیر بود و مشترکان پله اول تا پنجم در مقایسه با پله ششم تا ۱۲ افزایش قیمت کمتری را به دلیل مصرف کمتر مشاهده میکنند اما در طرح جدید تمام مشترکان از پله اول تا پله دوازدهم به صورت برابر باید افزایش ۲۰ درصدی قیمت را پرداخت کنند. در این روش دیگر مشترکان صرفهجو در مصرف گاز هیچگونه مزیت قیمتی در مقایسه با مشترکان پرمصرفی که گاز را صرف گرم کردن استخر و جکوزی میکنند، ندارند و همه مشترکان پرمصرف و صرفهجو باید یک افزایش قیمت را پرداخت کنند.