printlogo


کد خبر: 137637تاریخ: 1394/2/14 00:00
دبیر انجمن برنج کشور:
امسال نیازی به واردات برنج نداریم

گروه اقتصادی:‌ هر ساله با ورود حجم بسیار زیادی برنج خارجی کم‌کیفیت متاسفانه تولید ملی با مشکل مواجه شده و این رویکرد فقط به نفع دلالان سودجو که با رانت‌هایی اقدام به این کار می‌کنند تمام می‌شود. دبیر انجمن برنج کشور تصریح کرد: فروش برنج‌های آلوده در کیسه‌های برنج ایرانی مشاهده شده و با شروع سال جدید همه عرضه‌کنندگان برنج‌های وارداتی و ایرانی موظفند از وزارت بهداشت گواهی سلامت بگیرند. علیزاده شایق در گفت‌وگو با نسیم بیان داشت: از اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 تقریبا به طور متوسط سالی بین یک میلیون تا یک میلیون و200 هزار تن برنج به کشور وارد می‌شد. همیشه هم نظر ما بر این بود که این مقدار برنج بیشتر از آن چیزی است که کشور به آن نیاز دارد. وی ادامه داد: در آن سال‌ها نیاز ما حداکثر به اندازه 600 تا 700 هزار تن برنج بود اما در آن زمان هم هرچه اعتراض کردیم، سودی نداشت و همچنان برنج بیش از مورد نیاز وارد کشور می‌شد. علیزاده شایق تأکید کرد: در دهه 90 در واردات برنج جهشی ناگهانی ایجاد شد که علت آن نیز هرگز مشخص نشد، یعنی حتی در این سال‌ها واردات برنج از یک میلیون و200هزار تن نیز گذشت و پیک آن نیز در سال92 بود که 2 میلیون تن برنج وارداتی داشتیم. دبیر انجمن برنج افزود: در حقیقت سال 92 شاهکار واردات برنج بود و هرچند وزارت کشاورزی نیز اعتراض کرد اما هیچ کس این موضوع را پیگیری نکرد و مشخص نشد چرا این مقدار برنج وارد کشور شده و در نهایت چه بر سر مازاد آن آمد؟ البته قراردادهای مربوط به واردات برنج در سال 92 در سال‌های 90 و 91 بسته شده بود. در حال حاضر در خود وزارت کشاورزی نیز برای واردات برنج امسال اختلاف سلیقه وجود دارد. وی تصریح کرد: بعد از واردات بیش از حد سال 92 گفته شد چون برنج به اندازه کافی موجود است بنابراین برای سال 93 دیگر برنج وارد نخواهیم کرد اما با کمال تعجب در سال گذشته نیز شاهد بودیم حدود یک میلیون تن واردات برنج در 6 ماه اول سال صورت گرفت. وی ادامه داد: درحال حاضر در خود وزارت کشاورزی نیز اختلاف سلیقه وجود دارد، وزیر می‌گوید یک میلیون تن کسری داریم و باید دوباره برنج وارد کنیم، معاونان فنی وی می‌گویند از قبل یک میلیون تن اضافه بوده و 2 میلیون تن هم که تولید داریم پس نیازی به واردات نیست. یعنی خود آقایان هم هنوز به تجمیع فکر نرسیده‌اند. علیزاده‌شایق تأکید کرد: آن چیزی که کارشناسان برنج باور دارند این است که ما در سال 94 نیاز به واردات برنج نداریم مگر اینکه تولید داخلی‌مان از 2 میلیون تن کمتر شود که اگر اینگونه هم شود باعث شرمندگی است زیرا ثابت می‌کند ما ظرف 5 سال گذشته نه‌تنها افزایش تولید نداشته بلکه کاهش تولید داشته‌ایم. وی اظهار داشت: در سال‌های 92 و 93 در رابطه با بحث تولید برنج درجا زده‌ایم و اگر امسال حتی 2 میلیون تن هم تولید داشته‌ باشیم همچنان در این رابطه پیشرفتی نداشته‌ایم اما همین مقدار نیز ما را از واردات برنج بی‌نیاز می‌کند. دبیر انجمن برنج گفت: اواخر سال 92 اعلام شد 5 نوع از برنج‌های سرشناس ایرانی به کادمیوم و جیوه آلوده است، این در حالی بود که هرگز زمینه آلوده شدن در برنج وجود ندارد. اما با این حال برنج‌ها را آزمایش کردند و ثابت شد این برنج‌ها ایرانی نبوده بلکه در کیسه‌های ایرانی ریخته بودند.
فروش برنج‌های آلوده در کیسه‌های برنج ایرانی
وی افزود: در نهایت برای رسیدگی به این موضوع یک هیات در سال 92 و هیاتی دیگر در سال 93 به هند رفتند تا بررسی کنند آیا برنج‌های مبدأ هند آلوده بوده است یا خیر؟ اما متأسفانه به‌رغم پیگیری‌های ما هرگز گزارشی از این هیات‌ها منتشر نشد. علیزاده‌شایق در پایان خاطرنشان کرد: موضوع آلوده بودن برخی برنج‌ها در سال 92 که خوشبختانه مشخص هم شد ایرانی نبوده است، باعث شد تا قرار شود از ابتدای سال 94 همه برنج‌های ایرانی و وارداتی از وزارت بهداشت گواهی سلامت بگیرند که این اتفاق نیز خوشبختانه در حال انجام است. بنا به این گزارش با وجودی که میزان واردات برنج به کشور باید درحد معقول انجام شود اما متاسفانه این کالا به موجب سودآوری فراوان آن برای دلالان هر ساله بیش از نیاز موجود وارد می‌شود و بعضا با مشکلاتی چون آلودگی همراه است.
برنج فقط در استان‌های شمالی کشت شود
نایب‌رئیس خانه کشاورز ایران درباره محصولاتی مانند برنج معتقد است: برنج را باید فقط مختص استان‌های شمالی قرار داد که نزولات آسمانی بسیار فراوان است و نیازی به آب زیاد دارد اما متاسفانه شاهد تولید این محصول در استان‌های فارس، اصفهان و امثال این استان‌های کم‌آب هستیم که باید تجدید ساختار داده شود. عنایت‌الله بیابانی با اشاره به محصولاتی از قبیل سیب‌زمینی، هندوانه، پسته، چغندرقند که بسیار آب بر است، گفت: وزارت جهاد با برنامه‌ریزی مناسب برای این محصولات، جایگزین قرار داده تا کشاورزان کشت خود را تغییر دهند و بحران آب در کشور بهبود یابد. وی در گفت‌وگو با میزان با بیان اینکه محصولات آب بر را باید با محصولاتی که آب کمتری مصرف می‌کنند جایگزین کرد، گفت: تغییر ساختار و استفاده بهینه از آب باید از اولویت‌های وزارت جهاد باشد زیرا کشاورزان سنتی ما نمی‌توانند به یکباره مثلا تولید محصول سیب‌زمینی را قطع کنند. وی ادامه داد: دولت با آمایش سرزمین می‌تواند برنامه تولید برای کشاورزان ارائه دهد تا محصولاتی مثل خوراک دام را جایگزین محصولات آب‌بری مثل سیب‌زمینی، پسته و چغندرقند کرد که با یک بار آب، تولید می‌شوند. بیابانی ادامه داد: در شرایط کم‌آبی و بحران آب کنونی کشور باید بیشتر به اجرای الگوی کشت دقیق و مطابق اقتصاد آب اندیشید تا صادرات کشاورزی نیز با ارزش‌تر شود.


Page Generated in 0/0116 sec