printlogo


کد خبر: 138565تاریخ: 1394/2/30 00:00
افشای پشت‌پرده‌ واردات گوشت از هندوستان
گوشت بوفالوی هندی با چاشنی رانت!

گروه اجتماعی: گوشت بوفالوی هندی؛ پرونده‌ای که هر روز فصلی جدید برایش باز می‌شود، ناهماهنگی بین دستگاه‌های نظارتی، اتهامات و مخالفت‌های پشت‌پرده برخی مدیران را به همراه داشت اما در نهایت مشخص نشد واردشدنش به کشور مجاز است یا ممنوع! درحالی که سازمان دامپزشکی به‌عنوان متولی نظارت بر فرآورده‌های خام دامی از صدور مجوز برای واردات گوشت بوفالوی هندی خبر داده بود و البته پس از آن در سکوت کامل فرورفت، وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد هنوز مجوزی برای واردات این محصول صادر نشده است.
ورود گوشت‌های برزیلی و هندی
به گزارش ایسنا، ایران سالانه حدود 800 تا 900 هزار تن گوشت قرمز تولید می‌کند که تامین‌کننده حدود 90 درصد نیاز کشور است و برای تکمیل نیاز 10 درصدی بازار داخلی همواره دست به دامان واردات گوشت از کشورهایی مانند برزیل و هند می‌شود اما حالا حاشیه‌های واردات گوشت برزیلی فراموش شده و موضوع واردات بوفالوی هندی افکار عمومی را به خود جلب کرده است، چراکه از طرفی گفته می‌شود گوشت بوفالوی هندی آلوده است و از سوی دیگر کیفیت آن را برای مصرف مستقیم یا غیرمستقیم پایین می‌دانند. در همان ابتدا مهدی خلج، رئیس سازمان دامپزشکی درباره گوشت بوفالوی هندی و صدور مجوز برای واردات آن گفته بود مجوز واردات گوشت بوفالو فقط برای تولید فرآورده‌های گوشتی حرارت‌دیده صادر شده است و متخلفانی که در سال‌های گذشته آن را وارد چرخه مصرف مستقیم کرده‌اند در لیست سیاه قرار گرفته‌اند.
مصرف مشروط گوشت هندی
اما سوال اینجاست اگر این گوشت برای مصرف مستقیم مخاطراتی دارد، چرا برای مصارف غیرمستقیم مانند سوسیس و کالباس حرارت‌دیده مجاز است و اگر برای فرآورده‌های گوشتی حرارت‌دیده مجاز است، چرا عرضه گوشت چرخ‌کرده بوفالوی هندی برای برخی واردکنندگان تخلف محسوب شده و پای‌شان را به پرونده قضایی و دادگاه کشانده است؟! اگرچه شاید به گفته خلج گوشت بوفالوی هندی پس از حرارت‌دیدن در کارخانه‌های فرآورده‌های گوشتی مخاطرات بهداشتی‌اش به حداقل می‌رسد یا از بین می‌رود اما چرا باید برای تامین نیاز 10 درصدی کشور به گوشت قرمز دست به دامان بوفالوی هندی مبهمی شویم که مشخص نیست مصرف آن بعدها چه پیامدهایی برای بهداشت عمومی و سلامت جامعه دارد.
مجوزها مربوط به سال پیش است
جالب‌تر اینکه در آخرین خبرها اظهارات محمود فتاح‌الجنان، مدیرکل امور استان‌های وزارت جهاد کشاورزی  منتشر شده که اعلام کرده است درباره خرید گوشت بوفالو برای کارخانجات سوسیس و کالباس در سال‌های گذشته مجوز صادر شده بود اما هیچ‌گونه مجوزی در سال جاری برای واردات صادر نشده و واردات این محصول برای مصارف صنعتی و فرآورده‌های گوشتی حرارت‌دیده (مانند سوسیس و کالباس) محدود شده است. البته پیش از این رئیس سازمان دامپزشکی درباره‌ واردات گوشت بوفالو گفته بود طی سال گذشته واردات گوشت بوفالو از هند به حداقل میزان ممکن رسید که بیشتر مربوط به مجوزهای سال 1392 بوده است اما در پایان سال گذشته به تصویب رسید که میزان محدودی گوشت بوفالو از هند برای مصارف صنعتی و فرآورده‌های گوشتی حرارت‌دیده (مانند سوسیس و کالباس) به کشور وارد شود.
ورود 850 تن گوشت بوفالو به کشور
به گفته خلج در سال جاری مجوز برای واردات 850 تن گوشت بوفالوی هندی صادر شده است در حالی که در برهه‌ای از زمان سالانه 200 هزار تن گوشت از 80 کشور گوناگون وارد شده است که سهم هند بسیار بیشتر از این میزان بود؛ به‌گونه‌ای که در سال‌های گذشته آمار واردات 5هزار تنی و بیشتر از آن برای گوشت بوفالوی هندی ثبت شده است. اما باز هم این سوال مطرح می‌شود که اگر گوشت بوفالوی هندی مخاطره‌ای برای سلامت جامعه ایجاد نمی‌کند، چرا طی سال گذشته با نظارت سازمان دامپزشکی واردات این محصول به حداقل ممکن رسیده است؟!
تأمین 25درصد گوشت وارداتی از هند
پرده‌ دیگر از این داستان به تهمت‌هایی مربوط می‌شود که وارد‌کنندگان و صاحبان صنایع فرآورده‌های گوشتی به وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی وارد‌ کردند که البته با سکوت کامل مدیران این وزارتخانه مواجه شده است و انگار کسی نمی‌خواهد از خود و جایگاه قانونی‌اش دفاع کند. محمد موسوی، رئیس اتحادیه فرآورده‌های گوشتی  با بیان اینکه 25 درصد گوشت وارداتی کشور از طریق هند تامین می‌شود، بیان داشت: از زمانی که بحث آلودگی‌ گوشت‌های هندی مطرح شده، قیمت گوشت برزیلی به‌عنوان جایگزین افزایش یافته و به 25 هزار تومان رسیده است. به گفته وی در چندین نوبت از وزارت جهاد کشاورزی که امر تولید و تدوین برنامه صنایع تبدیلی را در اختیار دارد، درخواست کردیم جلسه‌ای داشته باشیم اما این امر محیا نشد و حدس ما این است که رانت‌خواران رابطه بهتری با وزارتخانه دارند، چراکه راهی که مدیران وزارت جهاد کشاورزی با این صنعت در پیش گرفته‌اند امیدی برای رفع مشکلات ما باقی نگذاشته است. با وجود انتشار خبر صدور مجوز واردات گوشت بوفالوی هندی و اعلام مشکل نداشتن سلامت و کیفیت آن از سوی رئیس سازمان دامپزشکی، رئیس اتحادیه فرآورده‌های گوشتی و البته چند کارخانه فرآورده‌ گوشتی می‌گویند طبق گفته سازمان دامپزشکی گوشت‌ بوفالو نباید به کشور وارد شود و در این میان مشخص نیست کدام اظهارنظر را باید باور کنیم؛ ورود بوفالوی هندی ممنوع است یا آزاد؟! با این اوصاف سازمان دامپزشکی به‌عنوان متولی نظارت بر فرآورده‌های خام دامی بهتر است تکلیف واردکنندگان، مردم و رسانه‌ها را مشخص و ممنوعیت یا آزاد بودن واردات گوشت بوفالو را اعلام کند.


Page Generated in 0/0068 sec