مقامات آمریکایی و کشورهای عربی منطقه خلیجفارس سهشنبه گذشته اعلام کردند احتمال میرود پس از نشست این هفته مقامات بلندپایه آمریکا و متحدان عربی این کشور در واشنگتن، گروهی از کارشناسان فروش اسلحه آمریکا به منطقه سفر کنند.
افزایش کارآمدی و تسریع فروش تسلیحات مهم، از موضوعهای اصلی اجلاس «کمپدیوید» بود. هدف از برگزاری این اجلاس تقویت همکاریهای امنیتی آمریکا با کشورهای شورای همکاری خلیجفارس عنوان شد.
باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا در این اجلاس برای کمک به متحدان عربی کشورش برای ایجاد یک نظام دفاعی منطقهای به منظور حفاظت در برابر موشکهای ایرانی، به امید کاهش نگرانیهای این کشورها درباره امضای هرگونه توافق هستهای با ایران تلاش کرد. اوباما نخست در کاخ سفید و سپس در کمپدیوید میزبان مقامات بلندپایه کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس بود.
«عادل جبیر» وزیر خارجه عربستان به خبرنگاران گفت بحثها در واشنگتن، درباره تسریع تلاشها در جهت ایجاد سامانه موشکی یکپارچه و همچنین تسریع تحویل تسلیحات به کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس، مفصلتر بود و چارچوب مشخصتری داشت. وی گفت اعضای شورای همکاری خلیجفارس تاکنون شمار زیادی سلاحهای پیشرفته از آمریکا دریافت کردهاند اما این خرید و فروش تسلیحاتی میتواند با بالا بردن جایگاه کشورهای عربی حوزه خلیجفارس در سطح «کشورهای مهم غیر عضو ناتو» و اقدامات دیگر از جمله امضای توافقنامههای اجرایی تسهیل شود. جبیر تصریح کرد: «زمانی که ما برای خودمان سیاست خاصی را دنبال کنیم - که فکر میکنم همین گونه هم خواهد بود- در آن صورت میتوانیم به دستیابی به ابزارهای لازم برای تضمین دستیابی به اهداف سیاسی خود فکر کنیم».
«بن رودز» مشاور امنیت ملی اوباما نیزگفت مقامات این موضوع را بررسی خواهند کرد که چه توانمندیهای خاصی برای تقویت سامانه موشکی، امنیت سایبری، مبارزه با تروریسم و تهدیدهای دیگر لازم است.
عربستان، کویت و امارات عربی متحده سامانههای موشکی پاتریوت خود را - که تولید شرکت «ریتون» است- ارتقا داده و آنها را به موشکهای « PAC -3 » ساخت شرکت لاکهید مارتین- مجهز کردهاند.
امارات نیز مشغول خرید سامانه تاد ساخت شرکت لاکهید مارتین است.
قطر نیز ممکن است تا اوایل سال آینده قرارداد مشابهی به ارزش بالغ بر 6 میلیارد و 500 میلیون دلار امضا کند. همچنین بنا بر اعلام منابع آگاه، عربستان ممکن است در سالهای آینده چنین قراردادی امضا کند.
ریاض همچنین در صدد اجرای طرحی چند میلیارد دلاری برای نوینسازی ناوگان دریایی خود است که در شرق عربستان مستقر است. این طرح ممکن است شامل خرید بالگردهای جدید MH-R6 ساخت شرکت «یونایتد تکنولوژی» و لاکهید مارتین و کشتیهای کوچک مشابه کشتیهای السیاس نیروی دریایی آمریکا باشد.
اخبار اولیه درباره اجرای برنامه نیروی دریایی عربستان احتمالاً اواخر فصل تابستان اعلام خواهد شد البته به گفته یک منبع آگاه، نمیتوان گفت زمان دقیق فروش سلاح به کشورهای عربی حوزه خلیجفارس چه موقع خواهد بود.
رویترز