printlogo


کد خبر: 138642تاریخ: 1394/2/31 00:00
یک سال از ابلاغ سیاست‌های رهبری در حوزه جمعیت گذشت
سیاست‌های جمعیتی در آزمون یک‌سالگی
قوای سه‌گانه، سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی چه کردند؟

گروه اجتماعی: ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت از سوی رهبری یک‌ساله شد. طی این مدت اقداماتی از سوی دستگاه‌های گوناگون انجام شده طوری که سازمان ثبت احوال پیشنهاد داده است این تاریخ روز ملی جمعیت نامگذاری شود. سیاست‌های کلی جمعیت سال گذشته تدوین و در نهایت در ۱۴ بند از سوی مقام معظم رهبری به رؤسای قوای سه‌گانه و همچنین مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ شد و در تاریخ ۳۱ اردیبهشت نیز این سیاست‌ها توسط معاون اول رئیس‌جمهور به دستگاه‌ها به منظور اجرایی شدن ابلاغ شد.
سیاست‌های همه‌جانبه جمعیتی
به گزارش مهر، در این سیاست‌های کلی جمعیت به مواردی مانند ارتقای پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت با افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی، رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند، کاهش سن ازدواج، اختصاص تسهیلات مناسب برای مادران بویژه در دوره بارداری و شیردهی و پوشش بیمه‌ای هزینه‌های زایمان و درمان ناباروری مردان و زنان، تحکیم بنیان و پایداری خانواده با اصلاح و تکمیل آموزش‌های عمومی درباره اصالت کانون خانواده و فرزندپروری و با تأکید بر آموزش‌ مهارت‌های زندگی اشاره شده است. مدیرکل اطلاعات و آمار سازمان ثبت احوال درباره اقدامات انجام شده طی یک سال گذشته برای اجرایی شدن سیاست‌های کلی جمعیت و همچنین رصد این سیاست‌ها گفته است: با توجه به اینکه ابلاغ سیاست‌ها در رشد و پیشرفت کشور نقش ایجابی دارد و مقام معظم رهبری نیز تاکید کرده‌اند که برای رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور باید متناسب با سیاست‌های جمعیتی برنامه‌ریزی انجام شود و همچنین با توجه به ضرورت رصد مستمر اجرای سیاست‌ها، یکی از بندهای آن به رصد سیاست‌های جمعیتی اختصاص داده شده است و به همین دلیل روز ملی جمعیت از سوی سازمان ثبت احوال پیشنهاد داده شد.
مطالبه گزارش یک‌ساله از ۳ قوه
محزون تاکید کرد: با توجه به اولین سالگرد ابلاغ سیاست‌ها پیشنهاد شده که در این روز گزارش‌هایی از اقدامات انجام شده در قوای گوناگون کشور و آخرین وضعیت تحولات جمعیتی داده شود.
نرخ باروری با شیب ملایم
به گفته وی، براساس آخرین اطلاعات، رشد نرخ باروری با شیب ملایم آغاز شده و آمارها نشان می‌دهد 2/4 درصد در موالید سالانه سال ۹۳ نسبت به سال قبل آن رشد داشته‌ایم که باید رصد شود این رشد پایدار می‌ماند یا خیر.
مدیرکل اطلاعات و آمار سازمان ثبت احوال  به روند کاهشی ازدواج‌ها نیز که از سال ۹۰ در کشور رخ داده اشاره کرد و یادآور شد: نکته بعدی در کاهش نرخ باروری، رشد منفی مستمر ازدواج‌ها بوده طوری که از سال ۹۰ با 9/1- درصد آغاز و در سال ۹۱ به 1/5- ، در سال ۹۲ به 7/6- و در سال ۹۳ نیز به 5/6- درصد رسیده است و این در حالی است که تا سال ۸۹ روند ازدواج‌ها مثبت بوده که در این سال 2/0 درصد رسیده بود که پس از آن با رشد منفی روبه‌رو شد.
تجربه تلخ فراموشی سیاست‌های جمعیتی
به گفته محزون، دومین اقدامی که در راستای اجرایی شدن سیاست‌های جمعیتی صورت گرفته، برگزاری همایش‌هایی به منظور تبیین سیاست‌های کلی و واکاوی آن بوده طوری که پیام سیاست‌های جمعیت برای جامعه روشن می‌شود. به همین خاطر برای اینکه موضوع سیاست‌های جمعیت و اهمیت موضوع فراموش نشود، پیشنهاد روز ملی جمعیت را دادیم تا تجربه تلخ فراموشی سیاست‌های جمعیت در دهه‌های گذشته دوباره رخ ندهد و با غفلتی که امروز با آن مواجه هستیم، روبه‌رو نشویم فراموشی سیاست‌های گذشته و استمرار آن نشان داد پس از ۲ دهه تازه متوجه چالش جمعیتی شده‌ایم. مدیرکل اطلاعات و آمار سازمان ثبت احوال اظهار داشت: اقدام دیگر تقسیم کار دستگاه‌هاست که با حضور معاون اول رئیس‌جمهور و وزارتخانه‌های ذی‌ربط انجام شد و در آن رصد سیاست‌ها که بند ۱۴ آن بود به سازمان ثبت احوال محول شد و در حوزه مجلس نیز ستاد اجرایی کردن سیاست‌های جمعیتی در مرکز پژوهش‌های مجلس تشکیل شد که ما نیز در آن مشارکت داشتیم.
حذف درس «تنظیم خانواده»
محزون از حذف درس «تنظیم خانواده» در دانشگاه‌ها خبر داد و تاکید کرد: در حوزه آموزش نیز درس دانش و خانواده جایگزین تنظیم خانواده شد که در حال حاضر نیز این درس در دانشگاه‌ها برای جوانان تدریس می‌شود و دارای نکات مثبت زیادی است طوری که اطلاعاتی در زمینه دانش خانواده، مهارت‌های تشکیل زندگی مشترک، اداره زندگی و پیشگیری از آسیب‌هایی که ممکن است در کمین زندگی مشترک باشد به جوانان ارائه شده و نیازهای آنها را برطرف می‌کند که در گذشته این نیازها با تدریس درس تنظیم خانواده برآورده نشده است. در هر حال اجرایی شدن سیاست‌های کلی جمعیت و برنامه‌ریزی‌های انجام شده در این باره به سمت تدوین برنامه ششم توسعه و اجرایی شدن سیاست‌های جمعیتی پیش خواهد رفت که امیدواریم هر یک از دستگاه‌های اجرایی با انجام وظایف خود و اجرای سیاست‌ها اقدامات لازم را عملیاتی کنند تا در آینده شاهد از بین رفتن موانع فرزندآوری و به تبع آن افزایش زاد و ولد باشیم.


Page Generated in 0/0048 sec