printlogo


کد خبر: 138657تاریخ: 1394/2/31 00:00
عربستان امیدی به آمریکا ندارد

«ملک سلمان» پادشاه عربستان در مذاکراتی که در کاخ‌سفید و کمپ‌دیوید با هدف تضمین دادن به پادشاه عربستان درباره توافق هسته‌ای با ایران برگزار شد، شرکت نکرد. تنها سرانی که در نشست شرکت کردند، امیران کویت و قطر بودند. ملک سلمان در اقدامی محتاطانه اعلام کرده بود در نشستی هماهنگ‌شده با آمریکا که باراک اوباما رئیس‌جمهور این کشور با هدف برطرف کردن نگرانی‌های کشورهای حاشیه خلیج‌فارس درباره توافق هسته‌ای با ایران برگزار می‌کند، شرکت نخواهد کرد. پادشاه عربستان قرار بود به همراه دیگر سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس در نشست کمپ‌دیوید شرکت کند. توافق با ایران، حمله عربستان به یمن و بحران در سوریه و عراق برنامه این نشست را بسیار دشوار و فشرده کرده بود. یمنی‌ها بشدت دچار فقدان مواد غذایی، برق و کمک‌های پزشکی هستند، این در حالی است که درگیری‌ها در یمن ادامه دارد. این نشست پس از چندین ماه تنش و دیپلماسی فشرده آمریکا برگزار شد و طی آن واشنگتن به ریاض و همسایگانش اطمینان داد آمریکا قصد ندارد با عادی‌سازی مناسبات با تهران، متحدان خود در خلیج‌فارس را تنها بگذارد. سلمان در عوض «محمد بن‌نایف» ولیعهد خود را که بتازگی به این سمت منصوب کرده است به این نشست فرستاد. وی بین کشورهای غربی محبوب و نخستین فرد از نسل جدید خانواده پادشاهی عربستان به شمار می‌رود که به نظر می‌رسد به تاج و تخت می‌رسد. «محمد بن‌سلمان» پسر پادشاه و وزیر دفاع که عملیات نظامی عربستان در یمن را رهبری می‌کند نیز در این نشست حاضر بود.
اوباما در این نشست تلاشی تازه برای کمک به کشورهای شورای همکاری برای ایجاد یک سامانه دفاعی منطقه‌ای برای محافظت در برابر موشک‌های ایران صورت داد. سعودی‌ها و دیگران به نظر می‌رسد پذیرفته‌اند توافق هسته‌ای غیرقابل اجتناب است با این حال مترصدند تضمین‌هایی درباره وارد نشدن آسیب به منافعشان صورت دهند.
یک مسؤول بلندپایه شورای همکاری خلیج‌فارس گفت: «ما می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم این مساله شورای همکاری خلیج‌فارس را تحت تاثیر قرار نخواهد داد، این مهم‌ترین مساله برای ماست. دیگران به لزوم سیاست مهار ایران بویژه با توجه به لغو تحریم‌های اقتصادی اشاره می‌کنند. قطری‌ها و سعودی‌ها که اکنون پس از یک دوره طولانی تنش به همکاری روی آورده‌اند در حال اعمال فشار برای افزایش حمایت از شورشیان ضداسد در سوریه هستند.
سعودی‌ها و اماراتی‌ها به طور ویژه بر حمایت ایران از حوثی‌ها تاکید دارند و عمیقا نگران نفوذ فزاینده تهران در عراق، سوریه و لبنان هستند. «جان کری» وزیر خارجه آمریکا از مجموعه‌ای از تعهدات جدید میان آمریکا و کشورهای حوزه خلیج‌فارس به عنوان یک تفاهم جدید امنیتی و مجموعه‌ای جدید از ابتکارهای امنیتی خبر داد. با این حال «نیویورک‌تایمز» نوشته است امیدواری برای تضمین‌های رسمی امنیتی ناامید خواهد شد زیرا اوباما تنها آماده است یک بیانیه صادر کند و اجرایی شدن آن نیازمند موافقت کنگره است و واقعیت این است که در حال حاضر دولت آمریکا متعهد به حفظ برتری استراتژیک اسرائیل نسبت به هر کشور عربی است. یک مسؤول بلندپایه عرب گفت: «اینکه تنها در کنار هم بایستیم و عکس بگیریم، کافی نیست». مفسران عرب بر ماهیت نمادین این رویداد بویژه محل برگزاری این نشست در کمپ‌دیوید تاکید کرده‌اند. با این حال همانطور که «هشام ملحم» تحلیلگر مسائل منطقه گفته است، این مساله به هیچ‌وجه نمادین نیست بلکه بسیار هم کابوس‌وار است که سران کشورهای عرب شاهد برهم خوردن نظم سیاسی یک سده اخیر و ویران شدن سرزمین‌های اطراف خود هستند و همزمان ایران در تلاش برای تضمین هژمونی و اعمال قدرت چه به طور مستقیم و چه غیرمستقیم است و آمریکا قصد دارد به طور مبهم یک ساختار سیاسی روی ویرانه‌های یک نظم در حال مرگ ایجاد کند.
گاردین


Page Generated in 0/0067 sec