بن هوبارد: سران کشورهای خلیجفارس تحت رهبری «ملک سلمان» همواره پیامهای علنی نارضایتی خود را از دولت اوباما به خاطر سیاستهایش در خاورمیانه اعلام میدارند؛ این در حالی است که رئیسجمهور آمریکا هفته گذشته در نشستهای کمپدیوید تلاش کرد به آنها در این زمینه اطمینانخاطر دهد. البته سعودیها و متحدان آنها در منطقه با وجود برخی دلخوریها از کاخسفید بویژه بر سر توافق هستهای با ایران، بر سر یک دوراهی ماندهاند. آنها با وجود اینکه نقش فعالتری برای دفاع از خود ایفا میکنند اما همچنان تقریبا برای تامین امنیتشان به واشنگتن وابستهاند.
به گفته تحلیلگران، چندین دهه همکاری و میلیاردها دلار قرارداد تسلیحاتی کشورهای منطقه را به حدی با آمریکا و انگلیس مرتبط کرده است که نمیتوان به سرعت این ارتباط را قطع کرد. قطر میزبان بزرگترین پایگاه هوایی آمریکا در منطقه است و بحرین محل استقرار ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکاست. از طرف دیگر تلاش کشورهای منطقه برای مشارکت نظامی با برخی کشورهای مسلمان مانند پاکستان و مصر با وجود کمکهای میلیاردها دلاری چندان موفقیتآمیز نبوده است. «ژان فرانسوا سزنک» استاد اقتصاد سیاسی خلیجفارس در مدرسه مطالعات بینالمللی پیشرفته دانشگاه «جان هاپکینز» گفت: «عربستان از جنگندههای ساخت آمریکا برای بمباران یمن استفاده میکند اما اگر آمریکا از ارسال قطعات یدکی خودداری کند، هیچکدام از این هواپیماها قادر به پرواز نخواهند بود». بسیاری از نگرانیهای عربستان با «نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل مشترک است. هر دو طرف میترسند تمرکز «باراک اوباما» روی توافق با ایران به تعهدات واشنگتن در زمینه برقراری نظم منطقهای آسیب برساند.
احساس نادیده گرفتهشدن از طرف واشنگتن یک بحران اعتماد در میان کشورهای منطقه ایجاد کرده است؛ بحرانی که به اعلام عدم حضور «ملک سلمان» در نشست کمپدیوید منجر شد؛ آن هم پس از آنکه کاخسفید خبر شرکت او را اعلام کرده بود.
نیویورکتایمز