گروه سیاسی: هنوز 2 هفته از اعلام خبر خرید 9 ایرباس دست دوم توسط شرکت هواپیمایی ماهان نگذشته که وزارت خزانهداری آمریکا طی بیانیهای رسمی و با ذکر اسامی، این شرکتهای فروشنده و صاحب سوری آنها را تحریم کرد. بر اساس گزارش وزارت خزانهداری آمریکا، تحریم هوایی ایران یعنی تحریم فروش هواپیما به ایران ربطی به مذاکرات هستهای ندارد و حتی در صورت توافق احتمالی هستهای نیز این تحریمها بر جای خود باقی میماند چراکه ایالات متحده این تحریمها را به بهانه حمایت ایران از گروههایی که آنها تروریست میداند، وضع کرده است. اطلاعیهای که وزارت خزانهداری آمریکا بهعنوان متولی موضوع تحریمهای ایران منتشر کرده، نشان میدهد 2 شرکت عراقی و اماراتی این 9 ایرباس را به ایران فروختهاند. صاحب این شرکتها اهل سوریه است و او نیز مشمول مجازات جدید آمریکا قرار گرفته است. براساس این گزارش، وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه هفته گذشته این بیانیه را صادر کرد. این 2 شرکت که در عراق و امارات مستقرند، براساس ادعای وزارت آمریکایی، در خرید این هواپیماهای دست دوم به شرکت ایرانی ماهان کمک کردهاند. وزارت خزانهداری آمریکا همزمان بیانیهای صادر کرده و جزئیات بیشتری درباره افراد تحریمشده و همچنین دلیل این اقدام واشنگتن منتشر کرده است. به گزارش فارس، در این بیانیه به نقل از «آدام زوبین» معاون اطلاعات مالی و تروریسم وزارت خزانهداری آمریکا آمده است: «ما به مقابله فعالانه با نقض تحریمهای ایران ادامه میدهیم، چه در حمایت از مجموعههای تروریستی باشد یا دیگر بخشهای تحریمشده.» موضع واشنگتن همچنین نشان میدهد تحریم
2 شرکت «النصر» عراق و «اسکای بلو برد» امارات عربی متحده و «عصام شموت» مالک سوری این شرکتها به دلیل تحریمهای مرتبط با هستهای که قرار است پس از توافق برداشته شوند، نبوده بلکه به واسطه تحریمهای موسوم به «ضدتروریسم» یا همان حمایت ایران از گروههای مقاومت است که گروه موسوم به 1+5 میگوید بعد از توافق نیز پابرجا میماند. در بخشی از این بیانیه آمده است: «این مجموعهها و این شخص براساس دستور اجرایی 13224 ذیل اختیار ضدتروریسم، وارد لیست سیاه شدهاند. خطوط هوایی ماهان در اکتبر سال 2011 براساس دستور اجرایی 13224 به دلیل کمکهای مالی، مادی و تکنولوژیک به نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران وارد لیست تحریمها شد. نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران هم در سال 2007 براساس دستور اجرایی 13224 برای حمایت از سازمانهای متعدد مقاومت، وارد لیست شده بود.» وزارت خزانهداری آمریکا همچنین نوشته است که این کشور از انتقال یک فروند هواپیمای مسافری دیگر که قرار بوده به واسطه شرکت النصر به ایران منتقل شود، جلوگیری کرده است. در بخشی دیگر از این بیانیه، واشنگتن تهدید کرده است 9 فروند هواپیمای خریداری شده توسط ماهان، براساس تحریمهای آمریکا قابل مصادره هستند که این امر به نوشته روزنامه والاستریتژورنال، فعالیت این هواپیماها در خطوط بینالمللی را با ریسک مواجه میکند. این بیانیه میافزاید: «در نتیجه اقدام روز پنجشنبه، تمام اموال خطوط هوایی النصر، اسکای بلو برد یا عصام شموت در حوزه قضایی ایالات متحده مسدود شده و اتباع ایالات متحده از معامله با آنها منع میشوند. شناسایی این 9 فروند هواپیما که ماهانایر در آنها مالکیت قابل مصادره دارد ردیابی این اموال مصادرهشده توسط طرفهای مربوط را تسهیل کرده و همچنین استفاده ایران از اعمال فریبآمیز برای دور زدن تحریمها را دشوارتر میکند.» گفتنی است؛ این 9 ایرباس بین یک تا 15 سال عمر دارند و 8 فروند این هواپیماها از نوع ایرباس 340 و یک فروند از نوع ایرباس 321 است. عباس آخوندی 20 اردیبهشتماه رسما خبر خرید این ایرباسهای دست دوم را اعلام کرده بود.
امان از دروغ!
براساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا که متولی امور مربوط به تحریم ایران است، تحریم صنعت هواپیمایی ایران ارتباطی با موضوع هستهای و مذاکرات هستهای ندارد. با این حال براساس توافقنامه ژنو که اولین توافق ایران و 1+5 در دولت جدید بوده است، طرف مقابل در ازای تعطیلی بخشی از صنعت هستهای ایران، اجازه خرید تجهیزات و قطعات یدکی برخی هواپیماها را صادر کرده بود که در آن موضوع نیز البته اخبار قابل ملاحظهای به گوش نرسید. با این حال اما متاسفانه آنچه درباره این موضوع در افکار عمومی مطرح شد، لغو تحریم هواپیمایی ایران بوده است! روزنامههای حامی دولت پس از توافق ژنو مدعی لغو تحریم صنعت هواپیمایی کشور شدند و پس از خرید 9 ایرباس دست دوم توسط 2 شرکت عرب، ورود این ایرباسها به آسمان ایران را سندی برای لغو تحریم هواپیمایی ایران دانستند. متاسفانه این رویه یعنی دروغگویی برای فریب عمومی به رویه ثابت حامیان دولت فعلی تبدیل شده تا براساس آن، آبروریزی مذاکرات هستهای را بپوشانند؛ مذاکراتی که بر اساس رویه حامیان دولت، به زور دروغ، قرار است دستاوردهایی برای مردم داشته باشد. با این حال همانگونه که گفته شد؛ براساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، تحریم صنعت هواپیمایی ایران ربطی به مذاکرات هستهای ندارد و بهانه آن، حمایت ایران از گروههای مقاومت است. از آغاز مذاکرات هستهای دولت روحانی، این دومین بار است که موضوع مصادره اموال ایران توسط آمریکاییها مطرح شده است. پیش از این نیز دادگاهی در آمریکا حکم به مصادره اموال بنیاد علوی داده بود.
اوباما: توافق هستهای میراث من است
باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا در مصاحبهای ضمن ابراز علاقه درباره به سرانجام رساندن مذاکرات هستهای با ایران، گفت که توافق هستهای با ایران میراث دوران ریاست جمهوریاش خواهد بود. به گزارش تسنیم، اوباما در مصاحبه با نشریه آتلانتیک به موضوعات مختلفی اشاره کرد و گفت توافق هستهای با ایران میراث دوران ریاست جمهوری وی خواهد بود. خبرنگار آتلانتیک در بخشی از این مصاحبه گفت توافق هستهای با ایران سبب خواهد شد تا کشورهای دیگری در منطقه نظیر عربستان و احتمالا ترکیه یا شاید مصر نیز به دنبال پیگیری تاسیسات هستهای خود باشند و شاهزاده ترکی الفیصل نیز گفته که عربستان نیز خواستار توافقی مشابه توافق ایران است، آیا این توافق سبب نخواهد شد کشورهای دیگری به دنبال هستهای شدن بروند که اوباما پاسخ داد: خب، وی [ترکی الفیصل] در دولت عربستان نیست. هیچگونه نشانهای از عربستان یا دیگر کشورهای عضو شورای همکاری وجود ندارد که به دنبال پیگیری برنامه هستهای خود باشند. بخشی از دلیل این موضوع که آنها به دنبال پیگیری برنامه هستهای خود نیستند، آن است که حفاظتی که از این کشورها در پی توافق هستهای با ایران حاصل میشود بسیار بازدارندهتر از آن چیزی است که آنها با توسعه ذخایر هستهای خود بهدست خواهند آورد و آنها این موضوع را بهخوبی میدانند. وی افزود: من فکر میکنم این عادلانه است که بگوییم علاوه بر آنکه دستیابی به توافق هستهای با ایران در راستای منافع ملی ما است، من نیز علاقه شخصی برای پایان دادن به این موضوع دارم. رئیسجمهور آمریکا در ادامه مصاحبه خود نگرانی کشورهای حاشیه خلیج فارس درباره ایران را مشروع دانسته و با بیان جزئیاتی از نشست خود با سران کشورهای عضو شورای همکاری در ماه جاری به تلاشهای دولت آمریکا برای کاهش این نگرانیها اشاره کرد. رئیس دولت آمریکا گفت: چیزی که در نشست با اعضای شورای همکاری دیدیم، به باور من، بدبینیها و نگرانیهای مشروع نهتنها درباره خود برنامه هستهای ایران بلکه درباره تبعات کاهش تحریمها بود. وی در بخشی دیگر از مصاحبه خود گفت: فکر کنم میتوان ثابت کرد که هیچیک از رؤسای جمهوری آمریکا بیشتر از من در کمک به اسرائیل در حفاظت از خود اقدام نکرده باشد و من کاملا با این موضوع مخالفم که گفته میشود رئیسجمهور آمریکا ضد اسرائیل است چون وی با سیاستهای شهرکسازی اسرائیل مخالفت میکند.