محمد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان و پسر شاه سعودی ملقب به «صدامک» که عامل اصلی تجاوز به یمن است با رفتن به ماه عسل پاریس و اداره تلفنی جنگ در مرزهای جنوبی عربستان، عملا ناامیدی خود را از موفقیت سعودیها در جنگ یمن اثبات کرده است و حالا نوبت ارتش و انقلابیون یمن است تا با حمله متقابل به دستگاه جنگی بیانگیزه دشمن ضرب شست نشان دهند. این دیدگاهی است که «علی الاحمد» منتقد سرشناس عربستانی و مدیر موسسه امور خلیجفارس در واشنگتن اخیرا در گفتوگویی با شبکه پرستیوی در میان گذاشته که مشروح آن را میخوانید:
مبارزان یمنی وارد خاک عربستان سعودی شدهاند، این چه پیامی را به دولت ریاض میرساند؟
این یعنی مبارزان یمنی که شاید تجهیزات کافی در اختیار نداشته و بهخوبی تعلیم ندیده باشند، میتوانند ضربات سهمگینی به ارتش سعودی که تجهیزات بسیاری در اختیار دارد وارد کنند، همانطور که میدانید این افراد با سلاحهای سبک در مقابل تانکهایی که شاید مدرنترین نوع خود در خاورمیانه باشد قرار گرفتند. این عملیات نشان میدهد یمنیها با کمی آمادگی میتوانند حملهای را آغاز کنند که شاید در صورت هماهنگی درست بتواند این جنگ را پایان دهد؛ این حادثه همچنین حاکی از آسیبپذیری سعودیهاست باید توجه داشت که وزیر دفاع عربستان اکنون در کشورش نیست و این جنگ اساسا به طور خودکار جریان دارد. وزیر دفاع عربستان ازدواج کرده است و اکنون به جای سازماندهی جنگ، ماه عسل خود را در پاریس میگذراند، بنابراین یمنیها میتوانند با استفاده از این فرصت پاسخ محکمی به تهاجم عربستان داده و با تصرف بخشی از این کشور یا حمله به مواضع سعودیها دستاوردهایی کسب کنند.
چند هفته پیش گفته میشد عربستان در حال بسیج نیروهای خود در مرز یمن است اما چرا سعودیها تصمیم نمیگیرند حمله زمینی به یمن
را آغاز کنند؟
به عقیده من سعودیها برای تاکتیکهای فریبآمیزشان معروف هستند و حمله زمینی از آنها بعید نیست، با این وجود واضح است که ارتش سعودی وارد این جنگ نشده است و تا آنجا که میدانیم دست کم توانایی حمله زمینی را ندارد؛ به همین خاطر است که مزدورانی را از سنگال و مالزی برای این جنگ زمینی اجیر کردهاند. بنابراین سعودیها اکنون نمیتوانند این جنگ را خودشان آغاز کنند، پس به سودانیها و سنگالیها و افراد دیگر نیاز دارند تا این کار را برایشان انجام دهند. اما یمنیها باید آگاه باشند که این اتفاق نیز ممکن است رخ دهد.
اکنون آخرین نقشه عربستان سعودی چیست؟
به عقیده من آنها اکنون اساسا تسلیم شدهاند و به امید موفقیت به بمبارانهای خود ادامه میدهند. به همین خاطر است که مسؤول این جنگ حتی برای فرماندهی در این کشور حضور ندارد و احتمالا تلفنی این کار را انجام میدهد. به نظرم سعودیها پس از نشست شورای همکاری کشورهای حاشیه خلیجفارس از حمایت آمریکاییها برخوردار بوده و دریافتهاند هنوز آنقدر سخت ضربه نخوردهاند که بخواهند به این جنگ پایان دهند. از نظر من چالش واقعی آن است که آیا یمنیها میتوانند به اندازه کافی پاسخ محکم بدهند تا سعودیها از این جنگ پا پس بکشند؟ کشتن چند سرباز پاسخ محکمی نیست، آنها باید با تصرف اراضی سعودیها و حملات بزرگ به آنها پاسخ عربستان را بدهند تا ریاض نتواند به این جنگ ادامه دهد.