گروه اقتصادی: بازار نابسامان واردات به دنبال سودآوریهای نجومی آن که توسط افراد بانفوذ در کشور انجام میشود همچنان داغ است تا این پدیده شوم، تولید داخل را همچنان به ورطه نابودی بکشاند. این اتفاق نامیمون زمانی دردآور میشود که در فصلی که تولیدکنندگان داخلی میخواهند محصولات یا کالاهای تولیدی خود را به بازار عرضه کنند، رخ میدهد و چنانچه اعتراضی به این موضوع شود متاسفانه مسؤولان قضیه واردات را به ثبت سفارشات قبلی ارتباط میدهند. در این باره دبیر انجمن واردکنندگان برنج گفت: ثبت سفارش برنج علاوه بر تجار تخصصی و غیرتخصصی توسط شرکتهای وابسته به بانکها نیز انجام میشود و این شرکتها بخش قابل توجهی از واردات این محصول را در اختیار دارند. مسیح کشاورز در گفتوگو با تسنیم درباره نامه نماینده بابل به رئیسجمهور درباره واردات بیرویه برنج در فصل برداشت، افزود: محدودیت واردات برنج عملی سنجیده و درراستای حمایت از تولید داخلی است. واردکنندگان نیز برای کمک به تولید ملی و کشاورزان به دنبال اجرای آن هستند اما برنامه مدونی برای اجرای این خواسته وجود ندارد. دبیر انجمن واردکنندگان برنج ادامه داد: از زمان اعلام ممنوعیت واردات، ثبت سفارش این محصول به طور کامل محدود شده اما واردات این محصول تا اردیبهشتماه سال جاری براساس ثبت سفارش سال گذشته ادامه داشته است.
شرکت بازرگانی دولتی بیش از 200 هزار تن برنج تایلندی وارد بازار کرد
مسیح کشاورز اظهار داشت: براساس آمار رسمی گمرک در فروردین 5 هزار تن برنج وارد شده که این رقم در مقابل مصرف کشور و میزان برنجی که شرکت بازرگانی دولتی وارد بازار کرده، ناچیز است. وی تصریح کرد: شرکت بازرگانی دولتی بیش از 200 هزار تن از برنج تایلندی ذخیره شده خود را برای تجدید ذخیرهسازی به بازار عرضه کرد که این امر در اشباع بازار از برنج خارجی تاثیرگذار است. مسیح کشاورز یادآور شد: به دلیل اینکه نگهداری برنج با محدودیت زمانی روبهرو است، شرکت بازرگانی دولتی هر چند سال یک بار اقدام به فروش و تامین مجدد محصول خود میکند. دبیر انجمن واردکنندگان برنج گفت: برای برآورده کردن این انتظارات منطقی درباره واردات بموقع برنج، باید مدیریت یکپارچه انجام شود تا از واردات بیرویه برنج جلوگیری شود. کشاورز خاطرنشان کرد: در حال حاضر ثبت سفارش برنج ممنوع است اما این امر تاثیری در جلوگیری از واردات بیشتر از نیاز این محصول نداشته است زیرا بازرگانان براساس ثبت سفارشهای گذشته اقدام به واردات میکنند.
پیشبینی ثبت سفارش 10 هزار تن برنج با آغاز مجدد ثبت سفارش
وی تاکید کرد: در سال جاری نیز در زمان برداشته شدن محدودیت واردات این محصول به دلیل ولعی که در بازار ایجاد شده است، میزان واردات افزایش یافته و پیشبینی میشود که در سال جاری برخلاف سال گذشته میزان ثبت سفارش برنج از 6 هزارتن در سال گذشته به 10 هزار تن افزایش یابد. کشاورز اضافه کرد: محدودیت واردات در چند ماه گذشته منجر به افزایش قاچاق برنج به کشور شده به طوری که حدود یکچهارم از نیاز 5 هزار تنی این محصول از این طریق در حال انجام است. دبیر انجمن واردکنندگان برنج با بیان اینکه ثبت سفارش برنج تبدیل به تجارتی سودآور شده است، اظهار داشت: برخی با ثبت سفارش در زمان مناسب و واردات برنج در زمان ممنوعیت این محصول به سودهای کلانی دست پیدا کرده و تعادل بازار را بر هم میزنند. این مقام مسؤول تاکید کرد: ثبت سفارش برنج علاوه بر تجار تخصصی و غیرتخصصی توسط شرکتهای وابسته به بانکها نیز انجام میشود و این شرکتها بخش قابل توجهی از واردات برنج را در اختیار دارند. وی در پایان درباره اینکه چه تعدادی از بانکها در این زمینه فعالیت دارند، گفت: بانکها نیز به دنبال انجام فعالیتهای تجاری هستند و خیلی از این بانکها میتوانند وارد این عرصه شوند.
تمدید ثبت سفارش واردات برنج در حالی که نیازی به آن نیست
دبیر انجمن برنج با بیان اینکه تمدید ثبت سفارش واردات هر 6ماه به یک معضل تبدیل شده، گفت: با این کار واردکنندگان به دلخواه و در زمان مورد نظرشان بدون توجه به وضعیت تولید و سیاستهای دولت اقدام به واردات میکنند. جمیل علیزاده شایق دبیر انجمن برنج در گفتوگو با فارس گفت: معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی هنوز هم معتقد است که در سال 94 نیازی به واردات برنج نیست. وی افزود: در سالهای 92 و 93 آنقدر برنج مازاد بر نیاز داخل وارد کشور شد که طبق محاسبات، امسال با یک میلیون تن برنج مازاد مواجه هستیم. دبیر انجمن برنج تصریح کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی در فروردین و اردیبهشت سال جاری پیشبینی میشود، حداقل تولید برنج 2 میلیون تن باشد که این رقم به انضمام یک میلیون تن برنج مازاد جمعا 3 میلیون تن میشود که معادل نیاز داخلی است. وی با اشاره به اینکه در فروردینماه امسال 45 هزار تن برنج وارد کشور شده است، گفت: تمدید ثبت سفارش واردات هر 6ماه به یک معضل تبدیل شده، زیرا واردکنندگان به دلخواه و در زمان مورد نظرشان بدون توجه به وضعیت تولید و سیاستهای دولت اقدام به واردات میکنند. علیزاده شایق بیان داشت: ثبت سفاش باید از نظر زمانی سقف داشته و بیش از یکبار قابل تمدید نباشد. علیزاده شایق با بیان اینکه فروردین سال گذشته، 900 هزار تن برنج از ثبت سفارشهای قبلی وارد کشور شد، گفت: مقدار 45 هزار تنی که در فروردینماه امسال وارد شده از تمدید ثبت سفارشهای قبلی است. وی با بیان اینکه اگر میزان تولید و نیاز به واقعیت نزدیک شود 90 درصد مسائل مربوط به برنج حل میشود، گفت: گفته میشود سرانه مصرف برنج در کشور رقمی بین 35 تا 42 کیلوگرم است که به این ترتیب رقم دقیقی از میزان مصرف سرانه و نیاز سالانه کشور به برنج در دست نیست. دبیر انجمن برنج با بیان اینکه عزم جدی برای تعیین سرانه مصرف برنج وجود ندارد، بیان داشت: مشخص کردن نیاز واقعی کشور به مصرف برنج، کار سادهای است و نیاز به یک تحقیق میدانی دارد که متاسفانه تاکنون اقدامی درباره آن انجام نشده است.