ورود قوای استعماری انگلیس به سرزمین اسلامی عراق (1293 ش)
همزمان با گسترش آتش جنگ اول جهانی به نواحی شرقی اروپا، انگلستان، در سال 1293 ش برابر با 1914 م به امپراتوری عثمانی اعلان جنگ داد و پس از چند روز تصمیم به اشغال شهر بصره در جنوب عراق گرفت. چون اهالی بصره از این موضوع مطلع شدند، سخت به هراس افتادند و از علما کمک گرفتند. علمای آگاه به زمان نیز این بار چون همیشه، استراتژی مناسبی اتخاذ کردند و به ندای مظلومانه مردم بصره پاسخ مثبت دادند. آنان از یک سو فتوا بر وجوب دفاع دادند و از سوی دیگر، مردم را به مبارزه و پیکار علیه نیروهای متجاوز انگلیسی تحریک و تشویق کردند. خود نیز پیشاپیش مجاهدان و عشایر به طرف میادین نبرد حرکت کردند و رهبری امت را در صحنههای جنگ برعهده گرفتند. این جریانها سرانجام به انقلاب مشهور سال 1920 م برابر با 1299 ش عراق علیه نیروهای انگلستان، منجر شد. این انقلاب هرچند به پیروزی کامل بر دشمن اشغالگر نینجامید ولی قدرت و نفوذ روحانیان شیعه در میان اقشار مختلف مردم را به همگان نشان داد و بار دیگر پیروی ملت را از مراجع معظم تقلید آشکار کرد.
درگذشت عالم زاهد و مجاهد
«آقا نجفی اصفهانی» (1331 ق)
آیتالله شیخ محمدتقی اصفهانی معروف به آقا نجفیاصفهانی در 22 ربیعالثانی 1262 ق در اصفهان بهدنیا آمد و در آنجا به تحصیل پرداخت تا به مقام اجتهاد رسید. او را بهعنوان جامع علومِ معقول و منقول شناخته و به قوت حافظه، حضور ذهن، سخاوت و شجاعت ستودهاند. آقا
نجفیاصفهانی صاحب نفوذ و قدرت معنوی فراوانی بود و از آغازگران مبارزه در جنبش تنباکو به شمار میرود. این فقیه وارسته در دوران مرجعیت خود، در کمک به مردم و رفع ستم از ایشان اهتمام میورزید و در جهت تامین وسایل آسایش آنان کوشش میکرد. بیش از یکصد اثر از آیتالله شیخ محمدتقی اصفهانی باقی است که الاجتهاد و التقلید، اسرار الآیات، اسرار الاحکام و اسرارالشریعه از آن جمله است.
رحلت فقیه گرانقدر شیعه، علامه «ملامحمد تقی مجلسی» در اصفهان (1070 ق)
علامه محمدتقی مجلسی در سال 1003 ق در اصفهان به دنیا آمد. مقدمات علوم را نزد پدرش ملاعلی مجلسی فراگرفت و سپس به حلقه درس علامه عبدالله شوشتری راه یافت. وی سالها از محضر این عالم بزرگ، فقه، حدیث، اصول فقه، کلام و تفسیر را آموخت. علاوه بر آن از درس عالم کمنظیری همچون «شیخ بهایى» بهره برد و روح تشنه خود را از دریای علم استاد، سیراب کرد. علامه مجلسی همچنین از محضر اساتید دیگر زمان از جمله میرفندرسکی، قاضی ابوالسرور و امیر اسحاق استرآبادی نیز استفاده کرد. ایشان پس از سفری به نجف، به حیطه شرح احادیث روی آورد و به تالیف و تدریس پرداخت. علامه محمدباقر مجلسی صاحب بحارالانوار (فرزندش)، محقق خوانساری، سیدنعمتالله جزایری، ملامحمدصالح مازندرانی و ملامحمدصادق کرباسی از جمله شاگردان و روضه..المتقین، اربعین و شرح زیارتهای مختلف از تالیفات اوست. علامه مجلسی در 67 سالگی در اصفهان وفات یافت و در کنار مسجد جامع این شهر به خاک سپرده شد.
سوزاندن «ژاندارک» از شخصیتهای تاریخی فرانسه (1431م)
ژاندارک یا ژندارک دختری روستایى بود که در 6 ژانویه 1412م در روستای دمرمی در فرانسه متولد شد. ژاندارک چون نگرانی مردم کشور خود را از هجوم سربازان انگلیسی نگریست، خود را موظف دید به نجات کشورش برخیزد. از این رو با پافشاری تمام، سردار گروهی از لشکریان «شارل هفتم» فرانسه شد و با عده قلیلی، انگلیسیها را مجبور به ترک محاصره آزلئان از نواحی فرانسه کرد و بر آنها ظفر یافت. لیکن در جنگی دیگر به دست دشمنان افتاد و سپس او را به انگلیسها فروختند. پس از دستگیری او، بهرغم جانفشانیهای وی در دفاع از فرانسه، پادشاه این کشور کمترین دفاعی از وی نکرد و ژاندارک در دادگاه تفتیش عقاید به جرم جادوگری و همدستی با شیطان به مرگ محکوم شد. سرانجام، ژاندارک در 30 مه 1431م در
19 سالگی زنده زنده در آتش سوخت.