گروه سیاسی: درست در روزهایی که حسن روحانی از آب خوردن تا اقلام خوراکی را به تحریمها مرتبط کرده، طرف آمریکایی برای توافق شرطهای جدیدی گذاشته است. در کنار طرح ماجرای محدودیت بیشتر تحقیق و توسعه و فشار برای کاهش غنیسازی به سطح 2 درصد، اظهارات صریح مقامات آمریکایی نشان میدهد همزمان با بزرگنمایی تاثیر تحریمها توسط مقامات دولتی ایران، آنها تاکید میکنند بدون بازرسی نظامی و دسترسی به دانشمندان و مقامات نظامی ایرانی، توافق نخواهند کرد!
به گزارش «وطن امروز»، کارشناسان و متخصصان بارها اعلام کردهاند این فرمول یعنی بزرگنمایی تحریم در ایران قطعا به زیادهطلبی طرف مقابل منجر خواهد شد. با این حال اما حسن روحانی نه تنها از تاثیر تحریمها بر آب شرب مردم میگوید، بلکه در نشست خبری اخیر خود، موافقتش با اجرای پروتکل الحاقی را اعلام کرد و گفت: «پروتکل الحاقی چیز بدی نیست».
در واقع این اظهارنظر روحانی، مطالبه آمریکاییها برای دسترسی به تاسیسات نظامی و دانشمندان ایرانی را تامین میکند. با این حال اما علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی کشورمان معتقد است آژانس ابزار سیاسی قدرتهاست و سرویسهای امنیتی و جاسوسی بارها اعتراف کردهاند از اطلاعات آژانس استفاده کردهاند! او بر همین اساس تاکید کرد مسائل نظامی «به هیچوجه» موضوع مذاکرات هستهای نخواهد بود. به گزارش «وطن امروز»، علی شمخانی که چندی پیش اعلام کرد نفر اول لیست درخواستی آمریکاییها از دولت روحانی برای بازجویی است، در گفتوگو با تلویزیون المنار درباره مذاکرات هستهای ایران و آمریکا، با اشاره به سیاستهای متناقض آمریکاییها گفت: این سیاست در موضوع مذاکرات هستهای ایران نیز از سوی آمریکا دنبال میشود. اگر کشوری دارای بمب هستهای باشد ولی در مسیر اهداف آمریکا باشد، پذیرفته میشود اما با تبلیغات دروغین برنامه صلحآمیز غنیسازی ایران برای تولید برق یک تهدید جهانی معرفی میشود. نماینده مقام معظم رهبری سیاست پیگیری مذاکرات هستهای از سوی جمهوری اسلامی ایران را مبتنی بر یک انتخاب و نه اجبار و با هدف حفظ توان صنعت هستهای صلحآمیز و رفع تحریمهای ظالمانه بر مبنای کمترین هزینه و از مسیر حقوقی و دیپلماسی دانست و تاکید کرد: این مسیر تنها گزینه پیشرو و فرصتی برای طرف مقابل است که مسیر همکاری را به جای تقابل دنبال کند. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: البته با توجه به سابقه آمریکا در دشمنی با ملت ایران و اعمال تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه، این مسیر توأم با بیاعتمادی و حفظ هوشیاری کامل دنبال میشود و به هیچوجه موض گروه سیاسی: درست در روزهایی که حسن روحانی از آب خوردن تا اقلام خوراکی را به تحریمها مرتبط کرده، طرف آمریکایی برای توافق شرطهای جدیدی گذاشته است. در کنار طرح ماجرای محدودیت بیشتر تحقیق و توسعه و فشار برای کاهش غنیسازی به سطح 2 درصد، اظهارات صریح مقامات آمریکایی نشان میدهد همزمان با بزرگنمایی تاثیر تحریمها توسط مقامات دولتی ایران، آنها تاکید میکنند بدون بازرسی نظامی و دسترسی به دانشمندان و مقامات نظامی ایرانی، توافق نخواهند کرد!
به گزارش «وطن امروز»، کارشناسان و متخصصان بارها اعلام کردهاند این فرمول یعنی بزرگنمایی تحریم در ایران قطعا به زیادهطلبی طرف مقابل منجر خواهد شد. با این حال اما حسن روحانی نه تنها از تاثیر تحریمها بر آب شرب مردم میگوید، بلکه در نشست خبری اخیر خود، موافقتش با اجرای پروتکل الحاقی را اعلام کرد و گفت: «پروتکل الحاقی چیز بدی نیست».
در واقع این اظهارنظر روحانی، مطالبه آمریکاییها برای دسترسی به تاسیسات نظامی و دانشمندان ایرانی را تامین میکند. با این حال اما علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی کشورمان معتقد است آژانس ابزار سیاسی قدرتهاست و سرویسهای امنیتی و جاسوسی بارها اعتراف کردهاند از اطلاعات آژانس استفاده کردهاند! او بر همین اساس تاکید کرد مسائل نظامی «به هیچوجه» موضوع مذاکرات هستهای نخواهد بود. به گزارش «وطن امروز»، علی شمخانی که چندی پیش اعلام کرد نفر اول لیست درخواستی آمریکاییها از دولت روحانی برای بازجویی است، در گفتوگو با تلویزیون المنار درباره مذاکرات هستهای ایران و آمریکا، با اشاره به سیاستهای متناقض آمریکاییها گفت: این سیاست در موضوع مذاکرات هستهای ایران نیز از سوی آمریکا دنبال میشود. اگر کشوری دارای بمب هستهای باشد ولی در مسیر اهداف آمریکا باشد، پذیرفته میشود اما با تبلیغات دروغین برنامه صلحآمیز غنیسازی ایران برای تولید برق یک تهدید جهانی معرفی میشود. نماینده مقام معظم رهبری سیاست پیگیری مذاکرات هستهای از سوی جمهوری اسلامی ایران را مبتنی بر یک انتخاب و نه اجبار و با هدف حفظ توان صنعت هستهای صلحآمیز و رفع تحریمهای ظالمانه بر مبنای کمترین هزینه و از مسیر حقوقی و دیپلماسی دانست و تاکید کرد: این مسیر تنها گزینه پیشرو و فرصتی برای طرف مقابل است که مسیر همکاری را به جای تقابل دنبال کند. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: البته با توجه به سابقه آمریکا در دشمنی با ملت ایران و اعمال تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه، این مسیر توأم با بیاعتمادی و حفظ هوشیاری کامل دنبال میشود و به هیچوجه موضوعات غیرهستهای از جمله مسائل نظامی کشور محل مذاکره نیست. شمخانی تصریح کرد: 12 سال همکاری کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و بازرسیهای فراوان برای کشورهای جهان از جمله 130 کشور عضو جنبش عدم تعهد اثبات کرد هیچ موضوعی که بتواند فعالیتهای هستهای ایران را تهدید نشان دهد وجود ندارد. دبیر شورایعالی امنیت ملی افزود: متاسفانه آژانس در طول سالهای گذشته با اتخاذ رویکردهای غیرفنی در مسیر تحقق اهداف سیاسی قدرتها عمل کرده که این رویکرد موجب تقلیل جایگاه حقوقی این سازمان بهعنوان یک نهاد بینالمللی شده است. وی گفت: ایران بر مبنای انپیتی از تمام حقوق خود در مقابل تکالیفی که در آن ذکر شده مانند همه کشورهای دارای صنعت هستهای باید برخوردار باشد و هیچ نوع تعهدی را فراتر از رویههای متداول و اختیارات آژانس نخواهد پذیرفت. علی شمخانی همچنین اعتراف سازمانهای اطلاعاتی برخی کشورهای غربی درباره استفاده از اطلاعات آژانس را تاییدی بر انحراف ماموریت و سوءنیت این نهاد در اصرار بر دسترسی به اماکن غیرهستهای توصیف کرد و افزود: هیچگونه ادعای نگرانی بویژه از سوی کشورهایی که خود در استفاده از سلاحهای ممنوعه و هستهای مجرم هستند پذیرفتنی و قابل اعتبار نیست. دبیر شورایعالی امنیت ملی درباره زمان تعیین شده برای توافق نیز گفت آنچه برای ما مهم است محتوای توافق است و توافق خوب را هرگز فدای زمان و ضربالاجل نخواهیم کرد. وی همچنین حفظ صنعت بومی هستهای صلحآمیز در کشور، رفع تحریمهای ظالمانه و ادامه مسیر تحقیق و توسعه را بدون محدودیت از جمله ویژگیهای توافق خوب عنوان کرد.
فهرست خویشتنداری ایران
شمخانی در ادامه به سیاستهای ایران در قبال همسایگان پرداخت و گفت ایران فهرست بلندی از خویشتنداری نسبت به اقدامات خرابکارانه برخی همسایگان دارد. شمخانی در پاسخ به سوالی درباره سابقه روابط خوب ایران با کشورهای منطقه و اینکه عملکرد چه کشورهایی موجب ایجاد تیرگی در روابط شده است گفت، ما همیشه به دنبال رابطه خوب و مبتنی بر حسن همجواری با کشورهای منطقه بودهایم چرا که راه توسعه رفاه در منطقه را داشتن ارتباط مناسب با همسایگان میدانیم اما در قبال خویشتنداری ما فهرستی طولانی از اقدامات انجام شده علیه ما توسط برخی کشورها وجود دارد که مشخص میکند تامین منافع کشورهای فرامنطقهای را بر امنیت منطقهای و منافع مشترک ترجیح میدهند. وی حمایت این کشورها از صدام در دوران جنگ تحمیلی و هشدار امام خمینی(ره) مبنی بر عاقبت این حمایتها را یادآور شد و اذعان کرد: در نهایت صدام به یکی دیگر از همسایگان عراق حمله کرد و نتیجه این سیاست اشتباه را با تحمیل خسارت و تحقیر به کشورهایی که از وی حمایت کردند بازگرداند. دبیر شورایعالی امنیت ملی گفت: حمایت از برخی جریانهای تروریستی بدنام و تجزیهگرا، تلاش برای ایجاد نزاعهای فرقهای و مذهبی در منطقه و پشتیبانی مالی و تسلیحاتی از تروریسم در سوریه، عراق و یمن و همچنین بیتفاوتی نسبت به جنایتهای رژیم صهیونیستی ادامه این مسیر اشتباه و تکرار خطاهای محاسباتی گذشته است. مجری شبکه در ادامه از وجود شواهدی مبنی بر همکاری امنیتی بین عربستان و رژیم صهیونیستی خبر داد و پاسخ به چرایی این موضوع را از شمخانی جویا شد. شمخانی در پاسخ ضمن ابراز تاسف از این مساله، رژیم صهیونیستی را تهدید اول منطقه و دشمن مشترک تمام ملتهای مسلمان توصیف و تاکید کرد، خنثیسازی طرحهای توطئهآمیز و تجزیهطلبانه این رژیم تنها با اتحاد و همبستگی ملتهای مسلمان و کشورهای اسلامی امکانپذیر است. در پایان علی شمخانی شکلگیری پدیده بیداری اسلامی را فرصتی برای بروز مطالبات ملتهای مسلمان بویژه اعتراض نسبت به ارتباط کشورهای اسلامی با رژیم صهیونیستی دانست و افزود: تلاش استکبار و رژیم صهیونیستی برای مقابله با بیداری مردم و انتخاب حکومت توسط آحاد ملت منجر به ایجاد و مدیریت پدیده تروریسم تکفیری شد که فرصتهای پیشرفت جهان اسلام را از بین برده و تبدیل به خطری فراگیر شده است.
آینهورن: بازرسی و بازجویی از ملزومات توافق جامع هستهای
بازرسی یا دسترسی به مراکز نظامی و بازجویی از دانشمندان و مسؤولان کشورمان از جمله خطوط قرمز مهمی است که بارها از سوی مسؤولان عالی نظام بر آن تاکید شده است. بهرغم موضع رسمی نظام در این باره اما آمریکاییها همچنان شرط رسیدن به توافق جامع را حصول این 2 شرط میدانند. به گزارش «وطن امروز»، این خواستههای آمریکاییها که متاسفانه با واکنش نهچندان مناسب و گاهی مبهم و تفسیرپذیر از سوی دولتمردان کشورمان مواجه شده است، روز گذشته نیز مورد تاکید مشاور ویژه دولت اوباما در سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ قرار گرفت. «رابرت آینهورن» تاکید کرد که ایران باید پروتکل الحاقی که در آن دسترسی به تاسیسات نظامی و گفتوگو با دانشمندان هستهایاش را میسر کند، بپذیرد. به گفته مشاور پیشین اوباما، ایران باید درباره فعالیتهای گذشتهاش نیز دسترسیهایی به آژانس بدهد که بازجویی و بازرسی نیز در آن وجود دارد. «رابرت آینهورن»، مشاور ویژه دولت اوباما در امور عدم اشاعه سلاحهای هستهای در خلال سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ که هماکنون در اندیشکدههایی چون «شورای روابط خارجی آمریکا»، «ویلسون سنتر»، «بروکینگز» و برخی دیگر فعالیت گسترده دارد در گفتوگو با فارس اظهار داشت: یک توافق نهایی باید شامل فهرستی از پاسخگوییهای ایران درباره نگرانیهای بینالمللی پیرامون فعالیتهای گذشته هستهایاش که به باور بسیاری مرتبط با برنامههایی جهت پیشبرد ساخت سلاح هستهای بود، باشد. اکثر این گامها باید بعد از طرح برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) صورت گیرد. اجرای گامهای مورد قبول ایران یکی از ملزومات جهت پایان تحریمهای آمریکا خواهد بود. آینهورن درباره نحوه بازرسیهای احتمالی تصریح کرد: اگر منظور شما نظارت بر نحوه اجرای تعهدات ایران است، آژانس بینالمللی انرژی اتمی مسؤول رسیدگی به این مساله است. اگر منظور نظارت بر اجرای کلی است، در این زمینه نیز کمیسیونی مرکب از کشورهای عضو 1+5، اتحادیه اروپا و ایران مجری این مساله هستند. کمیسیون یاد شده بر نحوه متابعت ایران از تعهدات هستهای و نیز تعهدات گروه 1+5 درباره کاستن از تحریمها نظارت میکند. وی در پاسخ به این سوال که آیا ضرورت دارد ایران در بیانیهای در زمینه فعالیتهای هستهای گذشتهاش توضیح دهد؟ گفت: به باور من ضرورت دارد ایران برای رفع شبهات درباره فعالیت گذشتهاش با اجرای گامهایی موافقت کند که از جمله تماس آژانس بینالمللی انرژی اتمی با افراد (دانشمندان) حاضر در آن فعالیتها و نیز امکان دسترسی آژانس به مکانهای حساسی که فعالیتهای گذشته در آنجا صورت میگرفته، است. مشاور سابق اوباما ادامه داد: ایران باید پروتکل الحاقی که در آن دسترسی به تاسیسات نظامی و گفتوگو با دانشمندان هستهایاش را میسر کند، بپذیرد. ایران در این زمینه نمونهای خاص نیست. همه کشورهایی که پروتکل الحاقی را قبول میکنند چنین طرز عملی را نیز میسر میکنند. این رویکردها البته شامل پادمانهایی است که میتواند مانع از افشای اسرار مشروع و جلوگیری از سوءاستفاده از مصاحبهها شود. این توافق باید متوازن و متقابل و برای طرفین مفید باشد. وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا توافق نهایی هستهای زمینهساز عادی شدن روابط ایران و آمریکا خواهد شد؟ بیان داشت: توافق نهایی را نباید بهعنوان ابزاری جهت عادیسازی روابط ایران و آمریکا در نظر داشت. این توافق احتمالا باب پرداختن به مباحث مرتبط با مشکلات کلی فیمابین را میسر میکند. البته بیاعتمادی زیادی بین واشنگتن و تهران وجود دارد که امکان عادیسازی سریع روابط بین 2 کشور را میسر نخواهد کرد. برای آمریکا، عامل مهمی که بر حرکت در عادیسازی روابط با ایران تاثیر خواهد گذاشت، نحوه رفتار ایران در منطقه است.
وعات غیرهستهای از جمله مسائل نظامی کشور محل مذاکره نیست. شمخانی تصریح کرد: 12 سال همکاری کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و بازرسیهای فراوان برای کشورهای جهان از جمله 130 کشور عضو جنبش عدم تعهد اثبات کرد هیچ موضوعی که بتواند فعالیتهای هستهای ایران را تهدید نشان دهد وجود ندارد. دبیر شورایعالی امنیت ملی افزود: متاسفانه آژانس در طول سالهای گذشته با اتخاذ رویکردهای غیرفنی در مسیر تحقق اهداف سیاسی قدرتها عمل کرده که این رویکرد موجب تقلیل جایگاه حقوقی این سازمان بهعنوان یک نهاد بینالمللی شده است. وی گفت: ایران بر مبنای انپیتی از تمام حقوق خود در مقابل تکالیفی که در آن ذکر شده مانند همه کشورهای دارای صنعت هستهای باید برخوردار باشد و هیچ نوع تعهدی را فراتر از رویههای متداول و اختیارات آژانس نخواهد پذیرفت. علی شمخانی همچنین اعتراف سازمانهای اطلاعاتی برخی کشورهای غربی درباره استفاده از اطلاعات آژانس را تاییدی بر انحراف ماموریت و سوءنیت این نهاد در اصرار بر دسترسی به اماکن غیرهستهای توصیف کرد و افزود: هیچگونه ادعای نگرانی بویژه از سوی کشورهایی که خود در استفاده از سلاحهای ممنوعه و هستهای مجرم هستند پذیرفتنی و قابل اعتبار نیست. دبیر شورایعالی امنیت ملی درباره زمان تعیین شده برای توافق نیز گفت آنچه برای ما مهم است محتوای توافق است و توافق خوب را هرگز فدای زمان و ضربالاجل نخواهیم کرد. وی همچنین حفظ صنعت بومی هستهای صلحآمیز در کشور، رفع تحریمهای ظالمانه و ادامه مسیر تحقیق و توسعه را بدون محدودیت از جمله ویژگیهای توافق خوب عنوان کرد.
فهرست خویشتنداری ایران
شمخانی در ادامه به سیاستهای ایران در قبال همسایگان پرداخت و گفت ایران فهرست بلندی از خویشتنداری نسبت به اقدامات خرابکارانه برخی همسایگان دارد. شمخانی در پاسخ به سوالی درباره سابقه روابط خوب ایران با کشورهای منطقه و اینکه عملکرد چه کشورهایی موجب ایجاد تیرگی در روابط شده است گفت، ما همیشه به دنبال رابطه خوب و مبتنی بر حسن همجواری با کشورهای منطقه بودهایم چرا که راه توسعه رفاه در منطقه را داشتن ارتباط مناسب با همسایگان میدانیم اما در قبال خویشتنداری ما فهرستی طولانی از اقدامات انجام شده علیه ما توسط برخی کشورها وجود دارد که مشخص میکند تامین منافع کشورهای فرامنطقهای را بر امنیت منطقهای و منافع مشترک ترجیح میدهند. وی حمایت این کشورها از صدام در دوران جنگ تحمیلی و هشدار امام خمینی(ره) مبنی بر عاقبت این حمایتها را یادآور شد و اذعان کرد: در نهایت صدام به یکی دیگر از همسایگان عراق حمله کرد و نتیجه این سیاست اشتباه را با تحمیل خسارت و تحقیر به کشورهایی که از وی حمایت کردند بازگرداند. دبیر شورایعالی امنیت ملی گفت: حمایت از برخی جریانهای تروریستی بدنام و تجزیهگرا، تلاش برای ایجاد نزاعهای فرقهای و مذهبی در منطقه و پشتیبانی مالی و تسلیحاتی از تروریسم در سوریه، عراق و یمن و همچنین بیتفاوتی نسبت به جنایتهای رژیم صهیونیستی ادامه این مسیر اشتباه و تکرار خطاهای محاسباتی گذشته است. مجری شبکه در ادامه از وجود شواهدی مبنی بر همکاری امنیتی بین عربستان و رژیم صهیونیستی خبر داد و پاسخ به چرایی این موضوع را از شمخانی جویا شد. شمخانی در پاسخ ضمن ابراز تاسف از این مساله، رژیم صهیونیستی را تهدید اول منطقه و دشمن مشترک تمام ملتهای مسلمان توصیف و تاکید کرد، خنثیسازی طرحهای توطئهآمیز و تجزیهطلبانه این رژیم تنها با اتحاد و همبستگی ملتهای مسلمان و کشورهای اسلامی امکانپذیر است. در پایان علی شمخانی شکلگیری پدیده بیداری اسلامی را فرصتی برای بروز مطالبات ملتهای مسلمان بویژه اعتراض نسبت به ارتباط کشورهای اسلامی با رژیم صهیونیستی دانست و افزود: تلاش استکبار و رژیم صهیونیستی برای مقابله با بیداری مردم و انتخاب حکومت توسط آحاد ملت منجر به ایجاد و مدیریت پدیده تروریسم تکفیری شد که فرصتهای پیشرفت جهان اسلام را از بین برده و تبدیل به خطری فراگیر شده است.
آینهورن: بازرسی و بازجویی از ملزومات توافق جامع هستهای
بازرسی یا دسترسی به مراکز نظامی و بازجویی از دانشمندان و مسؤولان کشورمان از جمله خطوط قرمز مهمی است که بارها از سوی مسؤولان عالی نظام بر آن تاکید شده است. بهرغم موضع رسمی نظام در این باره اما آمریکاییها همچنان شرط رسیدن به توافق جامع را حصول این 2 شرط میدانند. به گزارش «وطن امروز»، این خواستههای آمریکاییها که متاسفانه با واکنش نهچندان مناسب و گاهی مبهم و تفسیرپذیر از سوی دولتمردان کشورمان مواجه شده است، روز گذشته نیز مورد تاکید مشاور ویژه دولت اوباما در سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ قرار گرفت. «رابرت آینهورن» تاکید کرد که ایران باید پروتکل الحاقی که در آن دسترسی به تاسیسات نظامی و گفتوگو با دانشمندان هستهایاش را میسر کند، بپذیرد. به گفته مشاور پیشین اوباما، ایران باید درباره فعالیتهای گذشتهاش نیز دسترسیهایی به آژانس بدهد که بازجویی و بازرسی نیز در آن وجود دارد. «رابرت آینهورن»، مشاور ویژه دولت اوباما در امور عدم اشاعه سلاحهای هستهای در خلال سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ که هماکنون در اندیشکدههایی چون «شورای روابط خارجی آمریکا»، «ویلسون سنتر»، «بروکینگز» و برخی دیگر فعالیت گسترده دارد در گفتوگو با فارس اظهار داشت: یک توافق نهایی باید شامل فهرستی از پاسخگوییهای ایران درباره نگرانیهای بینالمللی پیرامون فعالیتهای گذشته هستهایاش که به باور بسیاری مرتبط با برنامههایی جهت پیشبرد ساخت سلاح هستهای بود، باشد. اکثر این گامها باید بعد از طرح برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) صورت گیرد. اجرای گامهای مورد قبول ایران یکی از ملزومات جهت پایان تحریمهای آمریکا خواهد بود. آینهورن درباره نحوه بازرسیهای احتمالی تصریح کرد: اگر منظور شما نظارت بر نحوه اجرای تعهدات ایران است، آژانس بینالمللی انرژی اتمی مسؤول رسیدگی به این مساله است. اگر منظور نظارت بر اجرای کلی است، در این زمینه نیز کمیسیونی مرکب از کشورهای عضو 1+5، اتحادیه اروپا و ایران مجری این مساله هستند. کمیسیون یاد شده بر نحوه متابعت ایران از تعهدات هستهای و نیز تعهدات گروه 1+5 درباره کاستن از تحریمها نظارت میکند. وی در پاسخ به این سوال که آیا ضرورت دارد ایران در بیانیهای در زمینه فعالیتهای هستهای گذشتهاش توضیح دهد؟ گفت: به باور من ضرورت دارد ایران برای رفع شبهات درباره فعالیت گذشتهاش با اجرای گامهایی موافقت کند که از جمله تماس آژانس بینالمللی انرژی اتمی با افراد (دانشمندان) حاضر در آن فعالیتها و نیز امکان دسترسی آژانس به مکانهای حساسی که فعالیتهای گذشته در آنجا صورت میگرفته، است. مشاور سابق اوباما ادامه داد: ایران باید پروتکل الحاقی که در آن دسترسی به تاسیسات نظامی و گفتوگو با دانشمندان هستهایاش را میسر کند، بپذیرد. ایران در این زمینه نمونهای خاص نیست. همه کشورهایی که پروتکل الحاقی را قبول میکنند چنین طرز عملی را نیز میسر میکنند. این رویکردها البته شامل پادمانهایی است که میتواند مانع از افشای اسرار مشروع و جلوگیری از سوءاستفاده از مصاحبهها شود. این توافق باید متوازن و متقابل و برای طرفین مفید باشد. وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا توافق نهایی هستهای زمینهساز عادی شدن روابط ایران و آمریکا خواهد شد؟ بیان داشت: توافق نهایی را نباید بهعنوان ابزاری جهت عادیسازی روابط ایران و آمریکا در نظر داشت. این توافق احتمالا باب پرداختن به مباحث مرتبط با مشکلات کلی فیمابین را میسر میکند. البته بیاعتمادی زیادی بین واشنگتن و تهران وجود دارد که امکان عادیسازی سریع روابط بین 2 کشور را میسر نخواهد کرد. برای آمریکا، عامل مهمی که بر حرکت در عادیسازی روابط با ایران تاثیر خواهد گذاشت، نحوه رفتار ایران در منطقه است.