اجرا نشدن مصوبه پایانههای صادراتی سنگ در قطب سنگ ایران و جهان حکایت صنعتی است که گویا کسی سنگ آن را به سینه نمیزند تا بهرغم اشتغالزایی و پولساز بودن، این صنعت همچنان اندرخم وعده مسؤولان بماند. به گزارش مهر، ایجاد پایانههای صادراتی سنگ در لرستان از مصوبات سفرهای هیات دولت به استان است، مصوبهای که قرار بود با اجرایی شدن پای سنگ لرستان را بیش از گذشته به بازارهای جهانی باز کند. از زمان تصویب مصوبه پایانههای صادراتی سنگ 8 سال میگذرد ولی همچنان توپ اجرایی کردن آن میان 2 بخش دولتی و خصوصی پاسکاری میشود تا نتیجه این پاسکاری «گل زدن» به دروازه خودی باشد. بخش دولتی توپ را به میدان بخش خصوصی میاندازد و معتقد است تشکل و انجمن سنگ استان باید به اجرای این مصوبه اقدام کند، بخش خصوصی هم معتقد است که دولت برای اجرایی شدن مصوبه باید زیرساختها را فراهم کرده و به کمک انجمن سنگ استان بیاید. آخرین اظهارات مسؤولان دولتی درباره پایانههای صادراتی سنگ لرستان به زمان رئیس سابق سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان برمیگردد تا حجتالله بیرانوند بگوید تشکلهای بخش خصوصی تاکنون از فرصتهای ایجاد شده برای احداث پایانههای صادراتی در استان استفاده نکردهاند. وی معتقد بود این فرصت سوزی در بخشهای دیگر نیز تکرار شده و علت آن هم کمتوجهی بخش خصوصی بوده است. وی ادامه داد: باید برای فعال شدن این پایانههای صادراتی بخش خصوصی ورود پیدا کند ولی عدم ورود آنها موجب شده هیچکدام از این پایانههای صادراتی در استان عملیاتی نشوند. این سخنان در حالی مطرح میشد که همان زمان نیز بخش خصوصی با تاکید بر ضرورت فراهم آوردن زیرساختها برای مشارکت و سرمایهگذاری خواستار حمایتهای دولتی برای راهاندازی پایانههای صادراتی سنگ شده بود. این وضعیت بلاتکلیفی مصوبات دولتهای نهم و دهم تا دولت یازدهم نیز ادامه پیدا کرد تا موضوع به نشست هیات مدیره کانون سنگ ایران با وزیر صنعت، معدن و تجارت بکشد و نعمتزاده معاون خود را مامور بررسی وضعیت این پایانههای صادراتی کند. در این زمینه رئیس هیات مدیره کانون سنگ ایران خبرهای خوشی برای صنعت سنگ لرستان داشت و گفت: در نشست با وزیر صنعت، معدن و تجارت مقرر شد ستاد سنگ بزودی راهاندازی شود و برنامه مدون خود را برای افق ۱۴۰۴ تهیه و ارائه کند. قیاثوند یادآور شد: همچنین در این جلسه مقرر شد پایانههای صادراتی سنگ در همه استانها دارای صنعت سنگ با هدف ممیزی و استانداردسازی محصولات در فرآوری و بستهبندی به منظور بازارسازی، بازاریابی و فروش در کشورهای هدف ایجاد و توسط سازمانهای مربوط با اجاره به شرط تملیک به بخش خصوصی واگذار شود. وی گفت: برای ایجاد پایانههای سنگ لرستان سرمایهگذاری بالای ۵۰ تا ۶۰ میلیارد تومان نیاز است که در صورت حمایت دستگاههای مختلف برای تامین
زیرساختها این رقم کاهش خواهد یافت.رئیس هیات مدیره کانون سنگ ایران با بیان اینکه برای ایجاد این پایانههای سنگ باید سالنهای بلااستفاده دولت اختصاص پیدا کنند، گفت: این سالنها باید در قالب اجاره به شرط تملیک در اختیار سرمایهگذار برای ایجاد این پایانهها قرار داده شود. قیاثوند افزود: در صورت واگذاری این سالنها و حمایت دولت ایجاد پایانههای صادراتی سنگ میتواند برای سرمایهگذاران این بخش توجیه اقتصادی داشته باشد تا در کوتاهترین زمان اقدام به راهاندازی این پایانههای سنگ کنند. وی گفت: در این راستا سولههایی در استان لرستان وجود دارد که مالک آن وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و اداره کل فنی و حرفهای استان هستند که میتواند در اختیار سرمایهگذاران برای ایجاد این پایانههای سنگ قرار گیرند. وی بیان داشت: در صورت عملیاتی شدن این امر اولین پایانههای سنگ کشور در استان لرستان راهاندازی خواهد شد. رئیس هیات مدیره کانون سنگ ایران با بیان اینکه برآورد ما در کشور به اینگونه بوده که به ازای ۱۰۰ تا ۱۵۰ واحد سنگبری یک پایانه سنگ راهاندازی شود، گفت: اگر این پایانهها در لرستان ایجاد شود این استان بهعنوان استان پایلوت در این زمینه معرفی خواهد شد و در سایر استانهای کشور نیز این مصوبه عملیاتی میشود.
فرصتهایی که همچنان از دست میرود
استان لرستان با وجود در اختیار داشتن بیش از ۲۷ درصد تولیدات سنگ کشور و 3درصد تولیدات سنگ جهان و ظرفیت غنی معادن سنگ همچنان در حوزه صنعت سنگ به جایگاه شایسته خود نرسیده است. این در حالی است که صنعت سنگ لرستان با در اختیار داشتن ظرفیت اشتغال ۳۸درصدی صنعت استان در صورت حرکت به سمت صادرات هر چه بیشتر میتواند علاوه بر تبدیل لرستان به قطب صادرات سنگ در دنیا زمینه توسعه اقتصادی استان و ایجاد اشتغال پایدار در این صنعت را فراهم کند، فرصتی که کلید آن ایجاد پایانههای صادراتی سنگ است. علاوه براین در صورت عدم رسیدگی مسؤولان به احیای این صنعت مهم باید شاهد تعطیلی تدریجی این صنعت و بیکاری فعالان چنین صنعتی بود. در حال حاضر بخش عمدهای از اشتغال حوزه صنعت لرستان در اختیار صنعت سنگ است به طوری که برخی آمارها از اشتغال نزدیک به ۱۷ هزار نفر در این بخش خبر میدهد. آمار پایین صادرات و خلأ بازرگانی مطلوب را باید به مجموع چالشهای این صنعت پرزحمت و پردرآمد اضافه کرد به طوری که برخی آمارها حکایت از آن دارد که میزان صادرات سنگ این استان نسبت به صادرات جهان کمتر از 2 درصد است. این در حالی است که بهرغم ظرفیت تولید و اشتغالی که در صنعت سنگ لرستان وجود دارد، متاسفانه این صنعت با مشکلات عدیدهای دست به گریبان است که فعالیت سنتی واحدهای سنگبری، خامفروشی سنگ لرستان و ضایعات بالای این صنعت به تنهایی برای عدم کامیابی این صنعت جهانی کافی است. این در حالی است که باید آمار پایین صادرات و خلأ بازرگانی مطلوب را به مجموع چالشهای این صنعت پرزحمت و پردرآمد اضافه کرد به طوری که برخی آمارها حکایت از آن دارد که بهرغم ظرفیت موجود در حوزه سنگ لرستان میزان صادرات سنگ این استان نسبت به صادرات جهان کمتر از 2 درصد است.