سرپرست مدیریت تنظیم بازار محصولات کشاورزی و نهادههای کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: از کل صنایع لبنی موجود در استان 16 واحد فعال، 7 واحد نیمهفعال و تعداد
25 واحد به صورت غیرفعال هستند. به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی مازندران، حسین نگهدار با بیان اینکه 48 واحد کارخانه لبنی با ظرفیت اسمی 5 هزار و 230 تن در استان ایجاد شده است، گفت: در حال حاضر ظرفیت عملی این واحدها 2 هزار و 644 تن در روز معادل 50 درصد ظرفیت ایجادشده در سطح استان است. سرپرست مدیریت تنظیم بازار محصولات کشاورزی و نهادههای کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: با توجه به تنوع، کیفیت و بستهبندی مناسب محصولات، افزایش توان بازاریابی صادرکنندگان صنایع لبنی و افزایش سطح مهارت و تخصص صادرکنندگان، بستر مناسبی برای صادرات محصولات و فرآوردههای لبنی به بازارهای هدف ایجاد شد. نگهدار افزود: کشورهای حاشیه خلیجفارس و دریای خزر از بازارهای هدف صادرات محصولات لبنی مازندران است. وی یادآور شد: فروردینماه امسال 14 هزار تن انواع فرآوردههای لبنی به کشورهای حاشیه خلیجفارس و دریای خزر صادر شده که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از لحاظ وزنی 42 درصد رشد و از لحاظ ارزشی رشد 45 درصدی داشته است.
شیر در چالش قیمت و مصرف
یکی از راهکارهای افزایش سرانه مصرف شیر، کاهش قیمت این محصول در بازار است اما این روزها افزایش پی در پی قیمت شیر عاملی برای کاهش مصرف این ماده مهم و حیاتی در زندگی ایرانیها شده است. بنابر این گزارش، لبنیات به عنوان یکی از گروههای غذایی از جایگاه ویژهای از لحاظ ارزش غذایی برخوردار است به گونهای که نخستین ماده غذایی که انسان مصرف میکند مربوط به این گروه غذایی یعنی شیر است و سایر فرآوردههای لبنی نیز از آن سرچشمه میگیرد. مازندران توانسته جایگاه ویژهای را در زمینه پرورش دام در بین سایر استانهای کشور به خود اختصاص دهد که به تبع آن تولید شیر نیز در این استان حائز اهمیت و دارای رتبه کشوری است. آمارها نشان میدهد آنچنان که باید و شاید این گروه غذایی نتوانسته جای خود را در کنار سایر گروههای غذایی بر سر سفره ایرانیان باز کند، شاید قیمت بالای فرآوردههای لبنی عاملی باشد برای استقبال پایین مردم از این کالای ارزشمند که جای خالی آن در سفرههای ایرانی به خوبی احساس میشود. رئیس انجمن صنایع همگن غذایی ـ دارویی مازندران با تایید افزایش قیمت شیر اظهار کرد: سال گذشته اجازه افزایش قیمت تا سقف 15 درصد به تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی داده شد که امسال هم با افزایش هزینههای سربار شامل افزایش نرخ حمل و نقل، حقوق و دستمزد 5 تا 7 درصد در قیمت تمامشده لبنی تاثیرگذار است. وی با بیان اینکه تا زمانی که سیستم عرضه و تقاضا وجود دارد دولتها دست از دخالت در قیمتها بر نمیدارند، گفت: لزومی ندارد تا زمانی که سیستم عرضه و تقاضا وجود دارد و مصرفکننده تحت فشار عرضه محدود نیست دخالتی در قیمتها وجود داشته باشد. بنابر این گزارش، پرداخت یارانه شیر که به تازگی در استان شروع شده است میتواند انگیزهای را برای تولید بیشتر و باکیفیتتر شیر بین دامداران به وجود آورد در صورتی که با اتخاذ سازوکارهای مناسب، این یارانه مستقیم به دست دامداران و تولیدکنندگان شیر برسد. از طرفی چون بیشتر دامداران به موجب افزایش هزینههای تولید نظیر تامین علوفه گرانقیمت و سایر هزینهها در محدودیت قرار دارند بخش عمدهای از دامداران معتقدند در صورت تداوم عدم حمایت از آنها گاوهای شیرده خود را روانه کشتارگاه میکنند از طرفی صنایع شیر نیز با توجه به افزایش هزینهها میگویند هماکنون با سود بسیار اندک فعالیت میکنند و همانگونه که اشاره شد بخشی از آنها نیز غیرفعال شدهاند.