گروه اقتصادی: هنوز حرف و حدیثها درباره بدهی 3/5 میلیارد دلاری «م ـ س» بابک زنجانی دوم به اتمام نرسیده که خبرهایی از ورود یک دلال جدید امارات نشین به نام «ر» به معاملات نفت خام و فرآوردههای نفتی به گوش میرسد. به گزارش فارس با اینکه 2 سال از فعالیت دولت یازدهم میگذرد و تنها چند ماه از آغاز به کار دولت بیشتر نگذشته بود که بیژن زنگنه به رئیسجمهور قول داد در این دولت نفت و فرآورده به دلالان فروخته نخواهد شد اما براساس اطلاعات رسیده بهنظر میرسد وزیر نفت نتوانسته به این وعده خود عمل کند. این گزارش حاکی است هنوز حرفوحدیثها درباره بدهی 3/5 میلیارد دلاری «م ـ س» دلال نفتی (بابک زنجانی دوم) به اتمام نرسیده که خبرهای جدیدی از جمله دریافت حق دلالی 5 دلاری به ازای هر بشکه نفت خام و ورود وی به بازار ارز و فرآوردههای نفتی به گوش میرسد. در این میان برخی منابع مطلع از تشکیل شرکتهای دلالی توسط برخی مسؤولان ارشد صنعت نفت در امارات و ورود به کار دلالی در صادرات نفت و فرآوردههای نفتی خبر میدهند. ظاهرا یکی از این دلالان که تحت حمایت 3 مدیر ارشد صنعت نفت مشغول به کار صادرات فرآورده نفتی است «ر» نام دارد. این فرد توانسته شرکت بازرگانی را در امارات به ثبت رسانده و با حمایت برخی مدیران صنعت نفت اقدام به دلالی فرآورده نفتی کرده و از این طریق پولهای کلانی را برای خود و حامیانش به ارمغان آورده است. برخی منابع آگاه میگویند یکی از مدیران صنعت نفت که پس از بارها تمدید فعالیت اخیرا بازنشست شده است پیش از بازنشستگی تسهیل در دریافت نفت و فرآورده نفتی را برای شرکت آقای «ر» فراهم میکرده و خود نیز یکی از اعضای هیاتمدیره و مدیران فعال در این شرکت اماراتی بوده است. گفته میشود براساس لابیهای متعدد صورت گرفته مقرر شده از طرف برخی مدیران ارشد صنعت نفت هر 15 روز یک بار برخی معتمدان صنعت نفت برای فعالیت در این شرکت بازرگانی به امارات بروند تا با کار دلالی آشنا شوند. تشکیل این شرکت دلالی در خارج از کشور در حالی در دولت یازدهم صورت گرفته است که رئیسجمهور محترم بارها در سخنرانی هایشان اعلام کردهاند دلالان تحریم باید به فکر شغل دیگری باشند. از سوی دیگر برخی مسؤولان عالیرتبه دولتی نیز گفتهاند دولت یازدهم با هر نوع کار دلالی برخورد میکند و مخالف فعالیت دلالی است.
دلالی نفتی با حمایت چه کسی؟
این گزارش اضافه میکند با نگاهی به پرونده بابک زنجانی که این روزها نحوه فعالیتش در صنعت نفت نقل محافل مختلف است باید گفت این افراد که تنها با حمایت دولت و مقامات دولتی توانستند به چنین جایگاهی برسند، نه تنها باری را از دوش دولت برنمیدارند بلکه یک بار هم به آن اضافه میکنند. بنا به این گزارش اردیبهشتماه سالجاری بود که مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت درباره نحوه فروش و صادرات میعانات گازی با یک واسطه نفتی توضیح داد. البته روایت بدهی ۳/۵ میلیارد دلاری یک شرکت اماراتی به ایران سال گذشته در جلسات خصوصی دهان به دهان میشد اما نه جسارتی برای بیان «عمومیتر» آن بود و نه شهامتی برای پیگیری آن. با درز کردن جزئیات این پرونده به برخی رسانهها و نهادهای نظارتی، «تکانههایی» رصد شد که محسن قمصری مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت خواسته یا ناخواسته آن را تأیید کرد.
«م ـ س» یکی از مدیران بازنشسته و ارشد قدیمی نفت که در دولت گذشته برکنار شده بود، نقش مهمی در ماجرای بدهی شرکت اماراتی به ایران داشته و با هماهنگی کامل با یکی از چهرههای «خاکستری فروش نفت»، وارد معامله با این شرکت اماراتی شده است. شرکت خریدار محمولههای نفتی ایران، هیچ پولی به ایران پرداخت نکرده است و در پاسخ به نهادهای نظارتی، خرید محمولهها را از ایران و «م ـ س» تأیید کرده اما عنوان کرده است به دلیل مسائل تحریم، نمیتواند پولی به ایرانیها پرداخت کند، این موضوع بدان جهت حائز اهمیت است که اگر این شرکت اماراتی همین امروز اعلام ورشکستگی کند، تمام طلبهای نفتی ایران «صفر» خواهد شد. اما همانطور که گفته شد در مقابل، مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت که هیچ گاه گمان نمیکرد این پرونده از زیر سایه امثال بابک زنجانی بیرون بیاید، با اعتماد به نفسی مثالزدنی این خبر را تأیید میکند و 2 روز پس از آن، با دستپاچگی خاصی به تکذیب آن میپردازد و میگوید: «این یک سوءتفاهم رسانهای است، رسانهها مراقب باشند و سوءبرداشت نکنند». عضو کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی نیز چندی پیش با بیان اینکه وزیر نفت معتقد است موارد مطرحشده درباره بدهی 3/5 میلیارد دلاری شرکت اماراتی اشتباه است، گفت: اگر سر سوزنی این ماجرا واقعیت داشته باشد، ورود ما در کمیسیون انرژی به این مطلب بسیار جدیتر از بابک زنجانی خواهد بود. امیرعباس سلطانی گفت: درباره بدهی 3/5 میلیارد دلاری شرکت اماراتی بحثی را وزارت نفت و بحثی را دیگر آقایان دارند و وزارت نفت میگوید شرکت اماراتی 3 میلیارد دلار را تسویه کرده است. وی افزود: من با آقای زنگنه مستقیما صحبت کردم و ایشان معتقد است مطلب مربوط به شرکت اماراتی اشتباه است. عضو کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی گفت: ما بابک زنجانی شماره یک را در کمیسیون آوردیم و چند بار صحبت کردیم و اقرار کرد و نهایتاً دستگیر شد و من خودم 5 یا 6 جلسه با وی داشتم، نوارهای مذاکرات موجود است و وی همه این موارد را شخصاً تایید کرده است. سلطانی افزود: اینکه بتوانیم مانند مورد بابک زنجانی در این باره هم اظهار نظر کنیم نیاز به تحقیق دارد. رئیس کل بانک مرکزی نیز چندی پیش در مراسم بیستوپنجمین همایش پولی و ارزی که در سالن اجلاس سران برگزارشد درخلال پاسخ به سوالات خبرنگاران ناگهان تصمیم گرفت از جمع اصحاب رسانه به سرعت خارج شود! هنگامی که ولیالله سیف با سوال خبرنگار «وطنامروز» درباره دلال نفتی دولت یازدهم و بدهی ۵ میلیارد دلاری شرکت اماراتی به ایران و عدم تسویه مالی با وزارت نفت و بانک مرکزی مواجه شد سوال را بیپاسخ گذاشت و سکوت اختیار کرد.