گروه اقتصادی: وضعیت مبهم «یارانه نقدی» با بایکوت خبری مسؤولان هر روز مبهمتر از قبل میشود و هنوز دولت از ارائه آمار و اطلاعات در این زمینه سر باز میزند. به گزارش «وطنامروز»، دولت اصرار عجیبی دارد که در زمینه یارانه نقدی شفافسازی صورت نگیرد و به همین علت هیچ خبر رسمی درباره آمار حذفشدگان در دسترس نیست و کسی هم سعی نمیکند توضیح دهد چرا با وجود اصرار دولت به حذف افراد، 3 میلیون نفر به آمار یارانهبگیران طی یک سال اخیر افزوده شده است! یا اینکه هنوز کسی نمیداند معیار حذف افراد از لیست یارانه چیست. همه اینها با اظهارات هفته گذشته سخنگوی دولت مبهمتر شد؛ آنجا که نوبخت گفت معلوم نیست پرداخت یارانه نقدی ادامه داشته باشد و باید در برنامه ششم توسعه درباره آن بحث شود. جالب اینکه نوبخت درباره آمار یارانهبگیران هم گفت زاد و ولد مهمترین عامل افزوده شدن آمار یارانهبگیران است اما درباره سایر عوامل سخن نگفت چراکه طبق آمارها طی سال گذشته با کسر تعداد فوتیها حدودا یکمیلیون نفر باید به آمار یارانهبگیران اضافه میشد و تکلیف 2 میلیون نفری که به آمار سال گذشته اضافه شدهاند، روشن نیست. بهار سال گذشته سخنگوی دولت اعلام کرد 73 میلیون نفر برای دریافت یارانه نقدی ثبتنام کردهاند و بهار امسال اعلام شد به بیش از 76 میلیون نفر یارانه نقدی داده میشود. جالب اینکه گفته میشود دولت هنوز به برخی اموات یارانه نقدی میدهد و از طرفی یارانه برخی افراد زنده را قطع میکند. در چنین وضعیتی چرا هنوز لیست عدهای از اموات در دریافت یارانه نقدی وجود دارد و اسامی زندهها در حال حذف است؟! بهتر نیست دولت قبل از اینکه اقدام به حذف یارانه افراد زنده کند، لیست دریافت یارانه را پالایش و اسامی اموات را از پرونده دریافت یارانه نقدی حذف و سپس اقدام به شناسایی ثروتمندان و افراد غیرمشمول کند؟!
پرداخت یارانه به اموات!
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دولت از ارائه آمار دقیق حذفشدگان طفره میرود، گفت: هنوز تعدادی از متوفیان در لیست دریافت یارانه هستند و اطلاعات پرداخت یارانه نقدی در دولت بهروز نشده است.
جعفر قادری درباره اینکه «طبق اظهارات سخنگوی دولت، چرا تعداد یارانه بگیران، انصرافیها و حذفشدگان از جمعیت کل کشور بیشتر است؟» گفت: تعدادی از افرادی که یارانهبگیر هستند جزو متوفیان هستند و هنوز اطلاعات آنها بهروز نشده است. وی با بیان اینکه تعداد زیادی از افراد خارج از کشور اسماً از دریافت یارانه حذف شدهاند اما هنوز یارانه نقدی دریافت میکنند، افزود: لیست دریافت یارانه نیازمند پالایش است تا مواردی که برای دریافت یارانه صدق نمیکند حذف شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه در پاسخ به این سوال تسنیم که تاکنون چهمیزان از غیرنیازمندان یارانهبگیر از سوی وزارت رفاه حذف شدهاند، گفت: آمار دقیقی از سوی دولت ارائه نشده است، دولت از ارائه آمار طفره میرود، دولت بهشکلهای مختلف تعداد را اعلام میکند و در درون بدنه دولت آمارها تایید و تکذیب میشود. مجلس طبق قانون بودجه سال 1394 کل کشور دولت را مکلف به حذف یارانه بخشی از جامعه کرده است.
وی افزود: دولت قطعاً یارانه ثروتمندان را طبق قانون حذف خواهد کرد و در این مورد تا پایان سال فرصت باقی است. کم و کیف حذف یارانه اقشار پردرآمد باید توسط دولت معین شود و یک بحث داخلی دولت است ولی تاکنون آماری در این زمینه ارائه نکردهاند. قادری در انتقاد از طفره رفتن دولت در ارائه آمارهای حذفشدگان از یارانه نقدی گفت: اینکه دولت بهبهانه نداشتن اطلاعات، ثروتمندان را حذف نمیکند بهصلاح کشور نیست. دولت مشکلی در شناسایی اقشار پردرآمد ندارد. با اطلاعاتی که در اختیار دارد بهراحتی میتواند افراد پردرآمد را شناسایی کند و حتی میتواند اعلام کند اگر کسی میخواهد یارانه بگیرد، به دولت اجازه دهد که به بانکهای اطلاعاتیاش دسترسی پیدا کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه ادامه داد: با این روش تعدادی از افراد که تمایل ندارند اطلاعاتشان توسط دولت دریافت شود، از گردونه یارانهبگیران خارج میشوند و افرادی که درآمدشان پایین است و ابایی از دسترسی اطلاعات ندارند، باقی میمانند.
بانک اطلاعات قوی برای حذف یارانه پردرآمدها نداریم
یکی از دیگر از دغدغههای یارانه نقدی، موضوع حذف افراد است. هنوز مسؤولان درباره معیارها و شاخصهای حذف اظهارنظر نکردهاند و فقط اعلام شده اموال و نوع خودرو و مسکن یارانهبگیران زیر ذرهبین مسؤولان برای حذف یارانه نقدی است البته دولتیها بارها و بارها اعلام کردهاند شناسایی افراد پردرآمد بسیار دشوار است. معاون پارلمانی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه حذف یارانه اقشار پردرآمد جامعه به دلیل نبود بانک اطلاعاتی دقیق کار بسیار پیچیدهای است، گفت: طبق قانون باید بخشی از یارانهبگیران حذف و منابع آن صرف اشتغال و سلامت شود. سیدعلیاکبر طاهایی در گفتوگو با فارس، با اشاره به اینکه طبق قانون مصوب مجلس شورای اسلامی باید بخشی از یارانهبگیران حذف شوند، اظهار داشت: از محل درآمد حذف یارانهبگیران غیرنیازمند هزینههای سلامت و اشتغال پرداخت شود. وی افزود: یکی از مشکلات حذف یارانه نقدی اقشار پردرآمد، نبود بانک اطلاعاتی دقیق و مشخص است و در این باره موانع بسیاری بر سر راه حذف یارانه وجود دارد. معاون امور مجلس وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه کارمندان و حقوقبگیران تنها قشر شفاف جامعه از نظر درآمدی هستند، گفت: منع ورود به حساب بانکی افراد یکی دیگر از مشکلات تکمیل بانک اطلاعاتی افراد پردرآمد است و مؤلفههای مختلف دیگری باید بررسی شود. وی گفت: بهعنوان مثال درآمد خبرنگاران و کارمندان مشخص است از این رو نمیتوان یارانه این اقشار جامعه را حذف کرد. طاهایی با اشاره به حذف یارانه فردی که خودروی شاسیبلند داشت، گفت: این فرد اعتراض کرده بود که چرا یارانه من حذف شده است، بنابراین حتی خودروی گرانقیمت هم مانع از اعلام عدم نیاز دریافت یارانه از سوی افراد نشده است.