اریک اشمیت و استیون لی مایرز: در اقدامی چشمگیر به منظور جلوگیری از تهاجم احتمالی روسیه به اروپا، پنتاگون آمادگی خود را برای انبار تانکهای جنگی، خودروهای زرهی و دیگر سلاحهای سنگین در برخی کشورهای حوزه بالتیک و اروپای شرقی اعلام کرد. مقامات آمریکایی و متحدان آن در ناتو گفتند این سلاحها برای استفاده 5 هزار نیروی آمریکایی که در این کشورها حضور دارند، ارسال خواهد شد. اگر این طرح به تصویب برسد، نخستین بار پس از پایان جنگ سرد خواهد بود که آمریکا تجهیزات نظامی سنگین خود را در کشورهای اروپای شرقی که به تازگی به عضویت ناتو درآمدهاند و زمانی تحت نفوذ اتحاد جماهیر شوروی بودهاند، مستقر میکند.
الحاق کریمه به روسیه و جنگ شرق اوکراین باعث نگرانی ناتو شده و کشورهای عضو این سازمان را بر آن داشته است تا برنامههای نظامی جدیدی در پایتختهای خود به اجرا درآورند. اقدام اخیر مهمترین مورد از مجموعه اقداماتی خواهد بود که آمریکا و ناتو تاکنون اتخاذ کردهاند تا نیروهای خود را در منطقه تقویت کنند و پیامی صریح برای «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه بفرستند مبنی بر اینکه آمریکا از اعضای ناتو که در نزدیکی مرز روسیه قرار دارند، دفاع خواهد کرد.
پس از گسترش ناتو در سال 2004 که به الحاق کشورهای حوزه بالتیک به این سازمان منجر شد، آمریکا و متحدانش از استقرار دایم تجهیزات یا نیرو در شرق اروپا خودداری کردند زیرا به دنبال همکاری با روسیه بودند. «جیمز جی استاوریدیس»، ژنرال بازنشسته و فرمانده ارشد سابق ناتو گفت: «این تغییر چشمگیری در سیاستها محسوب میشود. با این کار سطح معقولی از اطمینان برای متحدان نگران ایجاد میشود، هرچند هیچ اقدامی مانند استقرار تمام وقت نیروی زمینی مفید نخواهد بود». حجم تجهیزاتی که براساس این طرح مستقر خواهد شد در قیاس با آنچه روسیه میتواند به مرزهای خود نزدیک کند، خیلی کم است اما نشانه خوبی است برای تایید پایبندی آمریکا به تعهداتش.
این تجهیزات اضافی که قرار است در پایگاههای متحدان ذخیره شود و برای تجهیز یک گروه 3 تا 5 هزار نفره از سربازان کافی است، مشابه تجهیزاتی خواهد بود که آمریکا برای بیش از یک دهه پس از حمله عراق به کویت در سال 1990 در این کشور نگاه داشته است.
پیشنهاد پنتاگون باید به تصویب «اشتون کارتر»، وزیر دفاع آمریکا و کاخ سفید برسد.
نیویورکتایمز