گروه اقتصادی: دولت با افزایش 10 درصدی قیمت لبنیات به طور تلویحی اعلام کرد قصد آزادسازی و واقعی کردن قیمت کالاها را دارد. زمانیکه محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان داشت دولت توان پرداخت یارانه به بخش لبنیات را ندارد و برهمین اساس قیمتها را تا 10 درصد افزایش داده با این شرط که کارخانجات شیرخام را به قیمت 1440 تومان از دامداران خریداری کنند، این اعلام نشان از آن دارد که عدم پرداخت یارانه به دیگر کالاهای تولیدی در آینده نیز قیمت آنها را به سمت واقعی شدن و درنهایت افزایش سوق خواهد داد. براساس گزارش بانک مرکزی در دوره یکساله منتهی به 5 تیرماه سال جاری نرخ لبنیات 8/14 درصد، تخممرغ 7/4 درصد، برنج 7/8 درصد، حبوب 16 درصد، میوههای تازه 8/60 درصد، سبزیهای تازه 2/13 درصد، گوشت قرمز 3/7 درصد، قندوشکر 4 درصد، چای 5/8درصد و روغن نباتی 8/0 درصد رشد داشته و تنها در این مدت نرخ گوشت مرغ با 9/12 درصد افت مواجه شده است.
گرانی 120 درصدی لبنیات
در همین حال قیمت انواع لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر و کره در 2 سال گذشته از ۴۰ تا ۱۲۰ درصد افزایش داشته است. آمار رسمی بانک مرکزی از روند تغییر قیمت لبنیات از تیرماه 92 تا تیرماه 94 نشان میدهد قیمت کره رکورددار گرانی بین محصولات لبنی بوده و از کیلویی 12000 تومان در تیرماه سال 92 به کیلویی 24هزار تومان در سال جاری رسیده است. در این بین ماست پاستوریزه و غیرپاستوریزه در رتبههای بعدی قرار دارند و رشد 2/32درصد و 7/41 درصد در این دو سال داشتهاند. قیمت ماست پاستوریزه از کیلویی 2216 تومان به 2930 تومان و ماست غیرپاستوریزه از 2371 تومان به 3360 تومان افزایش یافته است. براساس آمار بانک مرکزی، قیمت شیر پاستوریزه هم با رشد 8/29 درصد از لیتری 2111 تومان به 2742 تومان رسیده و قیمت پنیر پاستوریزه 450 گرمی هم با رشد 29 درصد از 3709 تومان به 4785 تومان افزایش یافته است. پنیر غیرپاستوریزه هم که سال 92 کیلویی 15520 تومان بوده در حال حاضر به کیلویی 19120 تومان افزایش یافته است. این افزایش قیمتها بدون لحاظ افزایش اخیر 10 درصدی است که با لحاظ آن قیمت لبنیات در این دولت از 40 تا 120 درصد رشد داشته است. به گزارش تسنیم، یکشنبه گذشته مجوز افزایش 10درصدی قیمت شیر، ماست و پنیر صادر شد. هر چند متولیان صنف و صنعت لبنیات به عدم حضور در این جلسه معترض بوده و افزایش قیمت را هم قبول نداشتند ولی طبق بخشنامه دولت موظف به اجرای این مصوبه هستند. البته محمد فربد، نایب رئیس انجمن صنایع لبنی اعلام کرد بهدلیل فشار نیامدن به مردم در ماه مبارک رمضان، افزایش 10 درصدی قیمت پس از این ماه اجرا خواهد شد. علاوه بر این غلامرضا کاوه، سخنگوی سازمان حمایت تولیدکنندگان و مصرفکنندگان گفته است: افزایش ۱۰ درصدی قیمت فرآوردههای لبنی مشروط به افزایش نرخ خرید شیرخام دامداران به هر کیلوگرم ۱۴۴۰ تومان توسط صنایع لبنی بوده است. کاوه افزود: تمام افزایش قیمتها براساس بخشنامه معاون اول رئیسجمهور و مصوبه کارگروه تنظیم بازار است و سازمان حمایت نیز در این باره نظر کارشناسی خود را اعلام میکند. وی خاطرنشان کرد: درصورتی که قیمت شیرخام در راستای حمایت از دامداران به 1440 تومان افزایش یابد طبیعی است که نرخ فرآوردههای لبنی نیز افزایش قیمت داشته باشد. این در حالی است که دولت ماه گذشته قیمت سوخت را افزایش داد.
سیر تغییر قیمتها در هفتهای که گذشت
به گزارش بانک مرکزی، در هفتهای که گذشت نرخ تخممرغ 9 درصد، میوههای تازه 4/5 درصد، گوشت قرمز 5/0 درصد و گوشت مرغ 2/8 درصد کاهش و نرخ برنج 1/0، حبوب 5/0، سبزیهای تازه 3/1 و قند و شکر 1/0 درصد افزایش یافته است. ضمن آنکه در بررسیهای بانک مرکزی قید شده است در این هفته نرخ لبنیات، چای و روغن نباتی ثابت بوده است. در هفته مورد گزارش، در گروه لبنیات بهای ماست پاستوریزه معادل 1/0 درصد افزایش داشت و قیمت سایر اقلام این گروه نسبت به هفته قبل بدون تغییر بود. بهای تخممرغ معادل 9 درصد کاهش یافت و شانهای 85 تا 106 هزار ریال فروش میرفت. در این هفته در گروه برنج قیمت برنج وارداتی غیرتایلندی و برنج داخله درجه یک ثابت بود و بهای برنج داخله درجه 2 معادل 7/0 درصد افزایش داشت. در گروه حبوب، قیمت لوبیاچیتی معادل 8/0، لوبیا سفید 9/0 و لوبیا قرمز 9/1 درصد کاهش ولی بهای سایر اقلام این گروه بین 5/0 تا 8/1 درصد افزایش یافت. در گروه میوههای تازه قیمت هلو معادل 3/1 درصد افزایش ولی بهای سایر اقلام این گروه بین 2/0 تا 9/11 درصد کاهش داشت. در گروه سبزیهای تازه قیمت گوجهفرنگی معادل 5/2 درصد، بادنجان 6/3 درصد، کدو سبز 9/7 درصد و سبزیهای برگی 5/1 درصد افزایش ولی بهای سایر اقلام این گروه بین 1/0 تا 6/2 درصد کاهش یافت. در هفته مورد گزارش قیمت گوشت تازه گاو و گوساله بدون تغییر بود و بهای گوشت گوسفند معادل 9/0 درصد و گوشت مرغ 2/8 درصد کاهش داشت. در این هفته قیمت چای خارجی و روغن نباتی مایع ثابت بود. بهای قند و روغن نباتی جامد هر یک معادل 1/0 درصد کاهش ولی قیمت شکر 3/0 درصد افزایش یافت.