ساری، خبرنگار وطن امروز: در پی انتشار اخباری مبنی بر وجود آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در مرغهای بومی مازندران، واکنشهایی از سوی فعالان این صنعت، تولیدکنندگان جوجه یکروزه و مرغ گوشتی در کشور ایجاد شد. به گزارش «وطن امروز» اگرچه اقدام مسؤولان در تامین سلامت جامعه رویکردی درست و ضرورتی انکارناپذیر است اما برخی گمانهزنیها و اظهارات زودهنگام از سوی مسؤولان باعث میشود تبعات منفی آن تولید را به زانو درآورد. هرچند اقدام سریع سازمان دامپزشکی نسبت به رفع آلودگی برخی کانونهای آلوده به ویروس آنفلوآنزای مرغی قابل تقدیر است اما اینکه این موضوع را به کل استان تعمیم داده است، مشکلات عدیدهای را برای صنعت مرغداری مازندران به وجود آورده است. در این باره با سیدحمزه درواری، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه مازندران گفتوگو کردیم که در زیر میخوانیم:
جناب درواری به هر حال رسالت سازمان دامپزشکی تامین سلامت و امنیت غذایی مردم است نظر شما در این باره چیست؟
بنده هم اعتقاد به این رسالت دارم و هیچگاه منکر تامین سلامت جامعه نیستم ولی به شرط رعایت آنچه در قانون آمده باشد نه بیشتر. به هر حال سازمان دامپزشکی باید هم نگران مصرفکننده باشد و هم نگران تولیدکننده. در این موضوع خاص اعتقاد دارم اقدامات و اظهارات آقای خلج رئیس دامپزشکی کشور، تناسبی با میزان و سطح آلودگی در مازندران نداشته و ندارد. اعتقاد من این است که اقدامات آقای خلج، صنعت طیور را فلج کرد.
چطور؟
اولا: توصیه میکنم آقای خلج برای سازمان دامپزشکی، سخنگویی منصوب کند چون ایشان به گونهای بحث وجود آنفلوآنزای پرندگان را مطرح کردند که متاسفانه همه فکر کردند تمام مرغهای صنعتی مازندران آلوده هستند این موضوع باعث شد از لحاظ روانی شوکی برای مصرفکنندهها و ایجاد بدبینی نسبت به مرغ مازندران ایجاد شود. ثانیا: اقدامات وی هیچگونه تناسبی با قانون و موازین آن نداشته و ندارد.
چه اقداماتی انجام شده که نگرانی ایجاد کرده است؟
آنچه از دستورالعملها فهمیدم این است که معمولا در اینگونه آلودگیها تا شعاع محدودی اقدام به امحا و نابودی طیور آلوده میکنند و در یک شعاعی هم برای پایش، جوجهریزی و تولید را منع میکنند نه اینکه یک نوار 300 کیلومتری را محدود کرده و در آن ممنوعیت ایجاد کنند. ایشان ارسال مرغ از مازندران را کلا ممنوع اعلام کرد که اولا اگر آلودگی اساسا صحت دارد پس 3 میلیون نفر از مردم مازندران هم آلوده خواهند شد. تکلیف این 3 میلیون نفر چیست؟ چرا آقای خلج برای مردم مازندران نگران نیست. ثانیا: خودشان اظهار کردند مرغهای صنعتی آلودگی ندارند و اگر ندارند چرا مانع از ارسال آن میشوند. ثالثا: چگونه از غرب مازندران میتوان مرغ به شرق یا مرکز مازندران ارسال کرد که اگر آلودگی باشد قطعا با امکان جابهجایی و ارسال دروناستانی آلودگی هم در سطح استان جابهجا و منتقل خواهد شد که میتواند تبعات سنگینی از لحاظ انتشار آن از مرکز آلوده به سایر مراکز پاک و غیرآلوده کرد پس چرا ممنوع نشد ولی برای خارج استان ممنوع است. رابعا در حال حاضر که کلی مرغ به صورت قاچاق به تهران حمل میشود پس اگر آلودگی بوده با توجه به عدم امکان نظارت سازمان بر مرغهای قاچاقی، پس آلودگی باید در تهران هم منتشر شده باشد. اگر ایشان بجای ممنوعیت دستور تشدید معاینات و آزمایشهای لازم به مرغهای آماده کشتار را صادر میکرد این مساله معقولتر و منطقیتر به نظر میرسید. به هر حال هر چه مرغ بیشتر بماند زمینهساز آلودگی بیشتری خواهد شد و باید زودتر تخلیه شود.
بحث سازمان بهداشت جهانی در رابطه با موضوع آنفلوآنزا چیست؟
همین هم از کملطفیهای سازمان دامپزشکی بود. نمیدانم سازمان از بزرگنمایی این خبر چه بهرهبرداری میخواهد بکند. ما در سالهای گذشته در زمینه مرغهای صنعتی هم آلودگی داشتیم و مساله اینگونه بزرگنمایی نشد. نمیدانم شاید این یکی از نشانههای تدبیر باشد که در آقای خلج متبلور شده است.
مقامات استانی در این زمینه چه اقداماتی انجام دادند؟
الحق و الانصاف خوب درخشیدند. استاندار مازندران خیلی همت کرد شورای تامین دوبار تشکیل جلسه داد و دستور خروج مرغ را صادر کرد ولی آنقدر آثار روانی اظهارات مبهم و چندپهلوی آقای خلج در استانهای دیگر سنگین بود که متاسفانه اثربخشی نداشت.
اکنون وضعیت بحران مرغ در استان چگونه است؟
اسفناک. از یکطرف چون خروج مرغ ممنوع است شاهد افزایش وزن و سایز مرغ هستیم، یعنی از سیاستهای خرید شرکت پشتیبانی خارج شده است در حالی که مرغدار مقصر نبوده و از طرف دیگر قیمت جوجه هم به دلیل جو روانی حاصل از بحران و هم به دلیل تاخیر در تخلیه مرغداریهای گوشتی و عدم تقاضا کاهش یافته است.
دولت برای جبران خسارت چه کرد؟
هیچ. همان قانونی که به آقای خلج اجازه اقدامات قانونی را میدهد همان قانون هم تصریح به جبران خسارت کرده ولی نمیدانم چرا در این ماجرا قسمت جبران خسارت برجسته نشده است.
پس به نظر شما مرغهای صنعتی هیچگونه مشکلی ندارند و فقط مرغهای بومی مشکل داشتهاند؟
در مازندران که مطمئنم هیچ مشکلی وجود ندارد ولی از سایر استانها خبری ندارم و مرغهای بومی هم در چند کانون دچار مشکل شده بودند.
اقدامات وزارت جهاد کشاورزی چگونه بوده است؟
در بحث کنترل تولید ما به سیاستهای موجود وزارت جهاد کشاورزی انتقاد داریم. انشاءالله در مصاحبه مطبوعاتی که قرار است برگزار کنیم مبسوط توضیح خواهیم داد. من خیلی تلاش کردم حتی در حد یک مدیرکل طیور مسؤولان وزارتخانه را در این شرایط بحران به مازندران بیاورم اما متاسفانه موفق نشدم. ظاهرا تدبیر این بوده که از تهران مدیریت شود.
چگونه قاطع اظهار میکنید مرغهای صنعتی مازندران مشکلی ندارند؟
چون خودشان نمونهگیری کردند و در جلسات اعلام کردند مرغهای صنعتی فاقد مشکل بوده و هست. اصولا در شرایط امروز با پیشرفت علم و امکان نمونهگیری نباید نگرانی زیادی از این بابت داشته باشند.
برنامه شما برای خروج از وضعیت بحران چیست؟
در جلسهای که داشتیم اعضای مازندرانی ما را ملزم به طرح دعوی کیفری و حقوقی در دادگستری کردند که در دستور کار قرار دارد. شما هم یک تیتری بزنید که آقای جهانگیری معاون رئیسجمهور صدای ما را بشنود و به ما وقت ملاقات بدهد تا از نزدیک مسائل را خدمت ایشان مطرح کنیم.
البته این را باید گفت که استان مازندران استانی فعال در تولید مرغ است و توانسته حدود نیمی از تولید جوجه یکروزه کشور را داشته باشد.