کارفرمایان میگویند با وجود نامهنگاری با ربیعی و تامین اجتماعی درباره مخالفت شدید با دریافت حق بیمه از بن نقدی کارگران، نامهای به جهانگیری مینویسند و با افزایش ۳۹ هزار تومانی حق بیمه مخالفت میکنند. مدتی پیش تامین اجتماعی در ابلاغیهای خطاب به کارفرمایان و بنگاههای مشمول قانون کار اعلام کرد از این پس باید بابت حق بن نقدی ۱۱۰ هزارتومانی ماهانه کارگران، حق بیمه بپردازند که سهم کارفرمایان به ازای هر کارگر مبلغ ۲۹ هزار و ۹۰۰ تومان و سهم کارگران نیز ۹ هزار و ۱۰۰ تومان خواهد بود. با این حال، در تیرماه سال گذشته شورایعالی کار تصمیم گرفته بود دریافت حق بیمه از بن نقدی کارگران و مشمولان قانون کار متوقف شود، چون اولا حق بن از مزایای جانبی مزد است و دیگر اینکه پرداخت حق بیمه بابت دریافت بن نقدی توسط کارگران و کارفرمایان، عملا هیچگونه فایدهای برای آنها ندارد ولی برای تامین اجتماعی منابع مالی فراوانی جمعآوری میشود. به گزارش مهر، نمایندگان کارگران و کارفرمایان میگویند پرداخت حق بیمه بابت دریافت بن نقدی تنها برای کسانی مفید و تاثیرگذار است که در 2 سال پایانی دوران کاری خود قرار داشته باشند. در این مقطع، افراد میتوانند بابت پرداخت حق بیمه بیشتر، امیدوار باشند در دوران بازنشستگی حقوق بیشتری نیز دریافت کنند اما برای سایر گروههای کارگری و همچنین کارفرمایان، این پرداختی تنها یک هزینه اضافه تلقی میشود.
مصوبهای که نادیده گرفته شد
اما تامین اجتماعی چندی پیش با نادیده گرفتن مصوبه سال گذشته شورایعالی کار که زمانی هم برای پایان توقف دریافت حق بیمه از بن نقدی تعیین نکرده بود، به زیرمجموعههای خود دستور داد که از کارفرمایان حق بیمه بن نقدی دریافت کنند. نکته حائز اهمیت این است که به گفته کارگران و کارفرمایان، توقف دریافت حق بیمه بن نقدی و تصویب آن در شورایعالی کار، با پیگیری و خواسته وزیر کار انجام شده بود اما حالا سازمان زیرمجموعه وی میخواهد اقدام دیگری انجام دهد.
نمایندگان کارفرمایان به تازگی و پس از دستور تامین اجتماعی مبنی بر دریافت حق بیمه بن نقدی از کارگران و کارفرمایان، خواستار تشکیل جلسه با وزیر کار و تامین اجتماعی شدند و حتی در اینباره با ربیعی نیز نامهنگاری شد اما تاکنون جلسهای به منظور رسیدگی به این مساله تشکیل نشده است.
کارفرمایان در واکنش به ابلاغیه تامین اجتماعی، مخالفت خود را با اینگونه تلاشها برای افزایش هزینههای بنگاهها اعلام کردند و خواستار تصمیمگیری بر مبنای رعایت سهجانبهگرایی و با مشورت شدند. شب گذشته نمایندگان کارفرمایان دیداری با وزیر کار داشتند اما میگویند این مساله مطرح نشد و قرار است یک نشست رسمی پیرامون این موضوع داشته باشند. اصغر آهنیها، عضو هیات مدیره کانون عالی کارفرمایان ایران در گفتوگو با مهر با بیان اینکه پس از اقدام تامین اجتماعی در نادیده گرفتن مصوبه شورایعالی کار به مدیرعامل تامین اجتماعی و وزیر کار نامه نوشتیم، گفت: خواسته کارفرمایان این است که طبق مصوبه شورایعالی کار، حق بن نقدی نباید مشمول پرداخت بیمه باشد.
افزایش سهم بیمه کارگران و کارفرمایان
وی اظهار داشت: متاسفانه تامین اجتماعی با مشکلات مالی فراوانی روبهرو است و نمیخواهد زیر بار این موضوع برود، از این رو ما کار را از طریق نامهنگاری و درخواست از معاون اول رئیسجمهور، پیش خواهیم برد. آهنیها خاطرنشان کرد: واقعیت این است که دولت و هر بخش دیگری نباید در این شرایط بازار کار به کارفرمایان فشار اضافهای وارد کند، چون از بین بردن و نابود کردن اشتغال خیلی آسان و ایجاد و حفظ فرصتهای شغلی بسیار دشوار است. وی افزود: همچنین قرار است جلسهای در این باره با وزیر کار داشته باشیم تا بتوانیم این موضوع را حل و فصل کنیم. اینکه برخی اعلام کردهاند با کارفرمایان توافق شده، اصلا چنین چیزی نبوده و ما توافقی با تامین اجتماعی نداشتهایم. این مقام مسؤول کارفرمایی کشور تصریح کرد: ما به دنبال حل کردن این مشکل جدید بنگاهها و تولیدکنندگان هستیم و کار را از طریق مبادی قانونی آن دنبال خواهیم کرد. کارفرمایان به دنبال این هستند که بهبودی در شرایط کسب و کار ایجاد شود تا بتوان انتظار داشت بازار کار هم رونق بگیرد و اشتغال ایجاد شود.
ماجرا چه بود؟
اول مردادماه سال ۹۳ مصوبهای از سوی شورایعالی کار ارائه شد که طی آن بر توقف دریافت حق بیمه از بن نقدی کارگران و مشمولان قانون کار تاکید شده بود و این مصوبه خیلی زود از سوی معاون روابط کار وزارت کار برای اجرا به تامین اجتماعی ابلاغ شد. حرف این بود که تامین اجتماعی از زمان ابلاغ مصوبه شورایعالی کار، دیگر نباید بابت حق بن نقدی کارگران که بهعنوان یکی از مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران محسوب میشود، حق بیمه دریافت کند که عملا اجرای این بند به معنای کاهش درآمد بیمهای تامین اجتماعی بوده است. البته در آن زمان نمایندگان کارگران عنوان کرده بودند که دریافت حق بیمه بابت بن نقدی از کارگران هیچ فایدهای برای آنها نداشته و تنها برای کارگرانی که در 2 سال پایانی قبل از بازنشستگی قرار داشتند میتوانست اهمیت داشته باشد و از بابت پرداخت حق بیمه بیشتر، مسلما حقوق بیشتری نیز در دوران بازنشستگی دریافت میکردند ولی برای سایر گروهها که بیش از ۱۰ میلیون نفر میشوند، تنها یک هزینه اضافه بود. کارگران در آن مقطع بر این موضوع تاکید داشتند که مصوبه لغو دریافت حق بیمه از بن نقدی با پیگیری وزیر کار به شورایعالی کار منتقل شده بود که در نهایت نیز به فوریت به تصویب رسید اما حالا کمتر از یک سال از زمان اجرای آن و با وجود اینکه در ابلاغیه معاون روابط کار وزارت کار به تامین اجتماعی زمانی برای پایان اجرای مصوبه یادشده مشخص نشده بود حالا تامین اجتماعی ابلاغیهای را به استانها ارائه کرده و از آنها خواسته دریافت حق بیمه از بن نقدی کارگران را از سر بگیرند.