علی هنرمنش: شورای فنی تیمهای ملی کشتی فرنگی پس از تصمیم جدید خود که با حفظ و رعایت جایگاه حمید سوریان صورت گرفت، فرآیند انتخابی تیمملی و این نابغه گوششکسته را وارد چالش بزرگی کرد. زمانی که اعلام شد حمید سوریان، مرد ۷مداله و طلایی جهان و المپیک قصد دارد در رقابتهای انتخابی تیمملی برای اعزام به مسابقات جهانی ۲۰۱۵ آمریکا به میدان برود، موجی از رضایت در جامعه کشتی بویژه متولیان فدراسیون و شورای فنی به وجود آمد که نشاندهنده برتری اجرای قانون انتخابی، بر روند سنتی و منسوخ شده انتصاب متولیان قبلی بود. بدین ترتیب اهالی کشتی چشم به تشک رقابتهای انتخابی در مشهد دوختند تا قهرمان ملی کشورمان بار دیگر برای کسب دوبنده تیمملی بر آن ظاهر شود و ضمن عرضاندام برابر حریفان، مجوز حضور در رقابتهای جهانی و کسب سهمیه المپیک را نیز به دست آورد. سوریان نیز طبق روال فرآیند انتخابی در محل برگزاری مسابقات حاضر شد، وزنکشی کرد و تا یک قدمی تشک کشتی هم آمد ولی در اقدامی عجیب، بنا به دلایلی که فقط خودش میدانست، ترجیح داد به میدان نرود.
رعایت شأن قهرمان یا منافع ملی؟
این اتفاق بسیاری از معادلات را بر هم زد و فدراسیون کشتی و اعضای شورای فنی کشتی فرنگی را وارد چالش بزرگی کرد. از یک سو تاکید و پافشاری بر فرآیند انتخابی و از سوی دیگر عدم وجود فرنگیکار مطمئن و ششدانگ برای اعزام به رقابتهای جهانی در وزن ۵۹ کیلو، باعث شد تا شورای فنی جلسهای فوقالعاده تشکیل دهد. در نهایت، این شورا نیز با توجه به برخی مسائل و مستندات حمید سوریان را سزاوار فرصتی مجدد، اما کمی سختتر و طولانیتر برای رسیدن به دوبنده تیمملی دانست و بدین ترتیب گام نخست برای بازگشت قهرمان به میدان برداشته شد. بر این اساس قرار شد حمید سوریان با حضور مستمر در اردوهای تیمملی همچنان آمادگی مطلوب روحی و جسمی خود را حفظ کند و با توجه به اینکه وی علاقه و انگیزه فراوانی برای حضور در رقابتهای جهانی دارد در تورنمنت پیتلاسینسکی لهستان به میدان برود البته صراحتا اعلام شد حضور سوریان در این تورنمنت به معنای حضور حتمی و صددرصد وی در ترکیب تیمملی نیست و او همچنان باید خود را در لیست انتظار مسافران آمریکا بداند. واکنشها اما به این تصمیم متفاوت بود. عدهای بر این باور بودند که رعایت شأن و منزلت قهرمان ملی و دادن فرصت مجدد به او، یک بازی تبلیغاتی است و شورای فنی و فدراسیون کشتی بیش از هر چیز به اعتبار و منافع شخصی خود میاندیشند. از سوی دیگر هم برخی گوششکستههای پیشکسوت هم بر این موضوع پافشاری کردند که منافع ملی حکم میکند سوریان به آمریکا اعزام شود و ضمن کسب مدال، خیال همه را بابت کسب سهمیه بازیهای المپیک ۲۰۱۶ برزیل آسوده کند. این دسته از موافقان همچنان بر این باورند که سوریان در بدترین حالت و شرایط جسمانی ممکن نیز توان ایستادن روی سکوی دوم یا سوم و کسب حداقل ۸امتیاز تیمی برای ایران را در رقابتهای جهانی دارد که مطمئنا این کار از عهده هیچکدام از مدعیان داخلی وزن ۵۹کیلوگرم بر نخواهد آمد. بویژه آنکه تمام رقبای نامدار جهان نیز با بهترین و آمادهترین نفرات خود به میدان میآیند.
دوستان دیروز، دشمنان امروز
حمید سوریان در طول روزهای پرفراز و نشیب خود تا رسیدن به جایگاه کنونی، دوستان و همراهان زیادی اطراف خود داشته و دارد اما اتفاقات اخیر چهره واقعی بسیاری از این افراد را آشکار کرد.
بسیاری از همراهان واقعی حمید از همان لحظهای که وی از حضور در رقابتهای انتخابی سر باز زد، اعلام کردند هیچکس جای این قهرمان بزرگ و پرافتخار نیست که دلیل این کار را بداند و جای او تصمیم بگیرد. این افراد معتقدند تنها کسی که میتواند جای سوریان در آن لحظه حساس و سخت، تصمیمگیری کند باید مثل او هم دارای ۷ مدال طلای جهان و المپیک باشد، در نتیجه کسی اجازه تعیینتکلیف و دیکته کردن کاری را به او ندارد. از سوی دیگر برخی دوستان و یاران قدیمی که اتفاقا در انتظار فرصتی برای انتقام از متولیان فدراسیون کشتی و کادر فنی تیمملی هم بودند، زمان را مغتنم شمرده و بدون توجه به حضور سوریان در مرکز این ماجرا به انتقاد از فرصت دادن به این قهرمان پرداختند. این گروه از منتقدان که تا همین دیروز، پشت نام و افتخارات سوریان پنهان شده و با همنشینی مدام با او به دنبال کسب چهره و جایگاه در این عرصه بودند، به محض این اتفاق حتی به دوست و قهرمان خود هم توجهی نکرده و تا توانستند خواسته یا ناخواسته علیه او و شورای فنی تاختند. این دسته از منتقدان بدون توجه به اینکه شورای فنی فرصت مجدد به همان دوست و قهرمان ملی آنها داده، تا توانستند در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی به این کار ایراد گرفتند و گفتند: «هر که میخواهد باشد؛ قانون، قانون است و اما و اگر ندارد!» غافل از اینکه طرف دیگر این ماجرا قهرمان و دوست و یار همیشگی آنها بود که تا دیروز از نام و عناوین او بهرهبرداری تبلیغاتی میکردند.
پایبندی به قانون خوب است اما...
فدراسیون کشتی از همان ابتدای حضور رسول خادم در راس امور با شعار قانونمندی به میدان آمد و صدالبته که برای اجرایی شدن این شعار، چهرههای بزرگ و شناختهشدهای قربانی شدند. از محمد بنا در راس امور کشتی فرنگی گرفته تا مهدی تقوی و احسان لشگری که به دلیل ناکامی در رقابتهای انتخابی برای مدتی از صحنه محو شدند. این افراد در طول این سالها چوب قانون و فرآیند انتخابی فدراسیون را خوردند اما چطور شد که برای حمید سوریان چنین اتفاقی رخ نداد و او با چراغ سبز متولیان کشتی روبهرو شد؟ بهرام مشتاقی یکی از اعضای شورای فنی کشتی فرنگی در پاسخ به این سوال میگوید: «به تقاضای خود سوریان و ضمنا به خاطر استثنایی بودن وی این فرصت به او داده شد چون در ورزش حال حاضر ایران چنین قهرمان پرافتخاری وجود ندارد البته میدانیم این کار نقض قانون خودمان است و ممکن است به ضرر شورای فنی و حتی فدراسیون کشتی باشد اما به دلیل استثنایی بودن سوریان و اینکه در شرایط حساس کسب سهمیه المپیک هستیم این فرصت را به وی دادیم البته هنوز معلوم نیست سوریان انتخاب و حتی به لهستان اعزام شود. در کل ورزش امروز ایران تنها حمید سوریان را داریم که 7 مدال طلای جهان و المپیک را دارد و چون شخصا از ما تقاضا کرده بود، نخواستیم سر این آدم بریده شود. سوریان نامهای به ما داد و گفت اتفاقی برایش افتاده و مانع ادامه کارش در مسابقه انتخابی شده که نمیتواند آن را بازگو کند. با این حال وی بدون انتخابی و صافی وارد تیمملی نمیشود. این صافی را حضور در جام پیتلاسینسکی گذاشتیم و معلوم هم نیست که او انتخاب شود. صددرصد برای کشتیگیران دیگر این اتفاق نمیافتد و چون سوریان مرد افسانهای کشتی ایران است این استثنا را برایش قائل شدیم».
تمجید مجلس از این تصمیم
پرونده حمید سوریان و اهمیت بازگشت یا رد درخواست وی علاوه بر محافل ورزشی در بین نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز مطرح است به طوری که بهروز نعمتی، رئیس کمیته ورزش فراکسیون ورزش مجلس هم معتقد است به سادگی نمیتوان از کنار این کشتیگیر گذشت، چرا که وی سالها زحمت کشیده و مدالهای رنگارنگی هم در مسابقات جهانی و المپیک کسب کرده و ممکن است در مسابقات انتخابی، مشکل و کسالتی داشته که نتوانست در این میدان حضور یابد. نماینده مردم اسدآباد در این باره یادآور شد: اکنون به سوریان فرصت داده شده که به همراه 2 کشتیگیر دیگر در وزن ۵۹ کیلوگرم به تورنمنت پیتلاسینسکی لهستان اعزام شود و هرکس آنجا خودش را بهتر نشان دهد به مسابقات جهانی میرود البته هنوز حضور در تیمملی قطعی نشده و کادرفنی بعد از بازگشت از لهستان ترکیب اصلی را اعلام خواهند کرد. رئیس کمیته ورزش فراکسیون ورزش مجلس با تمجید از عزم فدراسیون کشتی در برگزاری رقابتها اعلام کرد: این مسابقات بعد از ۱۵ سال برگزار شده و مطمئنا موافقان و مخالفان خود را دارد. ضمنا شورای فنی تیمهای ملی کشتی فرنگی متشکل از بزرگان این رشته بر اوضاع نظارت دارند و در این باره بهترین تصمیمات را اتخاذ خواهند کرد.