حال که در مهلت 30 ژوئن که 7 ماه پیش تعیین شد، توافقی درباره برنامه هستهای ایران حاصل نشد، «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا به طور فزایندهای اختیار عمل سیاسی دارد مذاکرات هستهای ایران را تمدید کند.
در حالی که ایران و بسیاری از قدرتهای جهانی دیگر حاضر در مذاکرات نشان دادهاند درباره توانایی حل و فصل همه مسائل تردید دارند، تمدید مذاکرات به مدت چند روز یا بیشتر به طور فزایندهای محتمل به نظر میرسد.
یک مشاور پیشین دولت اوباما، معمار تحریمهای آمریکا علیه ایران و یک قانونگذار بانفوذ آمریکایی گفتهاند مهلت اهمیتی کمتر از نتیجه دارد و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز همین موضوع را گفت. مانع برای اوباما، این احتمال بوده است که کنگره آمریکا که در آن احساسات ضدایران قوی است، با تصویب تحریمهای اقتصادی بیشتر ضدایران، به سرعت درباره مهلت از دست رفته دیگر واکنش نشان دهد. دولت آمریکا با موفقیت با تصویب تحریمهای بیشتر در سال گذشته مقابله کرد. دولت آمریکا این کار را با هشدار دادن به قانونگذاران انجام داد که چنین اقدامی به جای افزایش فشار بر ایران برای مصالحه کردن، موجب از بین رفتن مذاکرات میشود.
تغییر شیوه
اکنون شیوه کار در واشنگتن تغییر کرده است بویژه که منتقدان و دیگران میگویند آنها نگران هستند اوباما- بیش از ایرانیان- برای مصالحه کردن احساس کند تحت فشار قرار دارد. «دنیس راس» مشاور سابق اوباما در امور ایران گفت: «اگر آنچه لازم است تا ببینیم آیا طرفها میتوانند به توافقی قابل قبول دست پیدا کنند زمان بیشتر است، کنگره زمان بیشتری خواهد داد. مهم است که مقید به ضربالاجل نباشیم. مهم است که به محتوا پایبند باشیم».
«مارک دوبوویتز» مدیر اجرایی «بنیاد دفاع از دموکراسیها» که به قانونگذاران آمریکایی درباره تدوین تحریمهای فعلی کمک کرده است نیز اظهاراتی مشابه مطرح کرد ولی دولت آمریکا را درباره امتیازاتی که پیش از این در ماه آوریل در لوزان سوییس برای دستیابی به توافق داده است، مقصر دانست.
«دوبوویتز» در نامهای الکترونیکی نوشت: «دولت اوباما ثابت کرده است قادر نیست تهدید تحریمهای جدید کنگره را به اهرم فشاری بهبودیافته و شرایط بهتر مذاکراتی تبدیل کند. شاید با در اختیار داشتن زمان بیشتر و وجود نداشتن فشار مهلت زمانی، دولت اوباما زمام مسائل را درباره موضوعات باقیماندهای که درباره آنها تسلیم نشده است، به دست گیرد».
سناتور «باب کورکر» یکی از افراد مهم درباره موضوع هستهای ایران در کنگره که ریاست کمیسیون روابط خارجی سنا را برعهده دارد گفت وی اکنون درباره موضوع مهلت، فشاری از طرف کنگره نمیبیند.
بلومبرگ