منابع آگاه در سازمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از آماده شدن این سازمان برای بازنگری در راهبرد تسلیحات هستهایاش در واکنش به تنش فزاینده با روسیه بر سر اوکراین خبر دادند. روزآمد شدن سیاست هستهای ناتو به تشدید اقدامات متقابل با روسیه منجر خواهد شد که در پی بحران اوکراین در سال گذشته آغاز شد. مقامات ناتو با ابراز نگرانی از سخنان ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه درباره تصمیم این کشور به خرید 40 فروند موشک بالستیک بینقارهای جدید همچنین درباره پیامدهای لفاظیهای روسیه درباره تسلیحات هستهای و دامنه استفاده چنین تسلیحاتی در تمرینهای نظامی هشدار دادند.
یک دیپلمات ناتو گفت: «اظهارات علنی روسیه درباره تجهیزات هستهای واقعا نگرانکننده است. شور و مشورتهای زیادی در ناتو درباره (تسلیحات) هستهای صورت میگیرد اما این روند بسیار آرام و سنجیده پیش میرود.»
این مساله در حاشیه نشست 2 روزه وزرای ناتو در بروکسل مطرح شد اما آمریکا مایل است این مساله به صورت ویژه مورد بررسی قرار گیرد و نشست گروه برنامهریزی هستهای وزرای ناتو احتمالا اواخر امسال - زودتر از تاریخ اولیه- به منظور بحث و گفتوگو درباره تجدیدنظر در دکترین هستهای این سازمان برگزار میشود.
از جمله موضوعات احتمالی مورد بحث افزایش نقش تسلیحات هستهای در
تمرینهای نظامی ناتو است. همچنین نحوه تفسیر هشدارهای روسیه درباره تسلیحات هستهای از دیگر موضوعات مورد بحث خواهد بود، اینکه آیا باید این تهدیدها را جدی گرفت یا چنین تهدیدهایی صرفا لفاظی است.
از زمان اوج جنگ سرد، آمریکا و روسیه زرادخانه هستهایشان را کاهش دادهاند اما روسیه هنوز حدود 1582 کلاهک راهبردی دارد که روی 515 فروند موشک و بمبافکن نصب شده است در حالی که آمریکا 1597 کلاهک نصبشده روی 785 فروند موشک و بمبافکن دارد.
در مقر ناتو هیچ صحبتی از بازگشت به روزهای مسابقه تسلیحات هستهای و دکترین نابودی تضمینشده دوجانبه نیست و آمریکا بویژه بازگرداندن موشکهای کروز به اروپا را رد کرده است.
با این حال دغدغه مقامات رسمی، نظامیان و دیپلماتهای ناتو این است که راهبرد هستهای کنونی این اتحاد تحت رهبری آمریکا منعکسکننده تفکر یک دهه قبل است که روسیه یک شریک بالقوه قلمداد میشد. به گفته آنها، این راهبرد حتما باید مورد بازنگری قرار گیرد. اگرچه تمرینهای هستهای ناتو سری است، این سازمان، مانند روسیه، به این تمرینها ادامه میدهد. ناتو تقویت نقش تسلیحات هستهای در چنین تمرینهایی را با توجه به تغییر روابط با مسکو ضروری میداند.
یک مقام رسمی ناتو بازدارندگی مبتنی بر ترکیب مناسبی از قابلیتهای دفاعی هستهای، متعارف و موشکی را یک عنصر محوری در راهبرد کلی ناتو توصیف و خاطرنشان کرد این سازمان بهطور پیوسته همه ابعاد فعالیتهای نظامی روسیه از جمله لفاظیهای هستهای آن را ارزیابی میکند.
یک مقام دیگر ناتو گفت رهبری روسیه در لفاظیهایش آستانه استفاده از تسلیحات هستهای را پایین میآورد و این همان چیزی است که باید از آن اجتناب کرد، حتی طی جنگ سرد نیز چنین چیزی سابقه نداشت.
وی این نوع تهدید هستهای را بسیار غیرمترقبه و منفی توصیف کرد.
گاردین