printlogo


کد خبر: 142352تاریخ: 1394/5/3 00:00
بدگمانی اعراب به ائتلاف کردها با غرب

سارا حسین: ائتلاف تنگاتنگ بین نیروهای کرد سوریه و ائتلاف به رهبری واشنگتن علیه داعش سبب پیروزی‌هایی شده اما خشم جوامع عرب را برانگیخته است. این امر ممکن است در پایان مانع حملات ضدداعش شود. به عقیده تحلیلگران، داعش تنها با حمایت سوری‌های عرب سنی پیروز خواهد شد. در حالی که سوری‌های عرب اعتقاد دارند از حمایتی که آمریکا از کردها می‌کند برخوردار نیستند. در ماه‌های گذشته، «یگان‌های حفاظت از خلق کرد» داعش را از گذرگاه مرزی «تل‌ابیض» بیرون راندند و شمار بسیاری از حملات گروه‌های تندرو را دفع کردند. حملات نیروهای ائتلاف در پیشروی آنها نقش اساسی داشت. واشنگتن با تقدیر از کردها، آنها را متحدی قابل اطمینان توصیف کرد اما در مناطقی که روابط بین عرب‌ها و کردها از دیرباز پرتنش بوده است، عرب‌ها به ائتلاف کردها با غربی‌ها با تردید نگاه می‌کنند. «اسامه ابوزید» مشاور ارتش آزاد سوریه گفت:‌ «‌ما براساس اصول قومی یا فرقه‌ای این سیاست حمایت را رد می‌کنیم.» ارتش آزاد سوریه یکی از ائتلاف‌های شورشیان است که همزمان علیه بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه و داعش می‌جنگد.
«امیل حکیم» از کارشناسان سوریه در مؤسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی گفت: «کردها محبوب غرب هستند.»
وی افزود: «آنها کمک نظامی، اطلاعاتی و تسلیحاتی دریافت می‌کنند. این در حالی است که عرب‌ها اعلام کرده‌اند با مشکلات بیشتری مواجه هستند و آنها نیز با داعش و اسد می‌جنگند.» این کارشناس گفت: «ائتلاف، کردها را ترجیح می‌دهد.» تنش و بی‌اعتمادی از دیرباز بین کردها و عرب‌ها در شمال سوریه حاکم بوده است. حکومت دمشق از سال 1970 عرب‌های سنی را در مناطق کردها مستقر کرده است. 2 هدف از این اقدام مدنظر بوده است: یکی تضعیف روحیه استقلال‌طلبانه آنها و دیگری جلب حمایت قبایل عرب. رقابت شدید برای دسترسی به منابع طبیعی بویژه در سال‌های قبل از جنگ که خشکسالی وجود داشت، اختلافات بین اقوام را تشدید کرده است. در زمان شورش علیه اسد در سال 2011، مخالفان سوری از خودداری کردها از پیوستن به شورش خشمگین شدند. کردها برعکس با حکومت سوریه توافق ضمنی کردند تا بی‌طرف باقی بمانند و از امنیت مناطق خود دفاع کنند تا دولت محلی در این مناطق برقرار شود. در هفته‌های گذشته - در حالی که کردها پیروزی‌هایی را در برابر داعش کسب کرده بودند- جنگ لفظی بی‌سابقه‌ای بین مخالفان و «یگان‌های حفاظت از مردم کُرد» رخ داد. مخالفان کردها را متهم کردند غیرکردها را از خانه‌های خود بیرون و روستاهایی را که داعش گرفته بود اشغال کرده‌اند.
این گروه کرد چنین ادعاهایی را تکذیب کرد. سازمان‌های مدافع حقوق بشر همچنان درباره این موضوع تحقیق می‌کنند.
یک گروه شورشی از قبایل عرب که در کنار کردها می‌جنگد، این اتهامات را «سیاسی» دانست. «چارلز لیستر» (Charles Lister) از کارشناسان مرکز تحقیقاتی بروکینگز دوحه (Brookings Doha Center) گفت: «از آغاز حملات نیروهای ائتلاف در سپتامبر 2014، کردها از ذی‌نفعان اصلی به شمار می‌آیند. این در حالی است که شورشیان عرب سنی پیش از آنکه شریک به شمار آیند، بشدت هدف قرار داشتند.»  واشنگتن همواره درباره پیشنهاد تهیه سلاح برای شورشیانی که علیه اسد می‌جنگند مردد بوده و این استدلال را داشته است که این سلاح‌ها ممکن است به دست تندروها بیفتد. ساکنان عرب تل ابیض- که کردها آن را تصرف کرده‌اند- درباره جنگجویان کرد نسنجیده سخن می‌گویند.
یک مرد 60 ساله از ساکنان این منطقه گفت: «‌ما کردها را نمی‌پذیریم زیرا اینجا خاک آنها نیست. اینجا خاک عر‌ب‌هاست و ما تا پایان با آنها می‌جنگیم.»
به عقیده وی، فعالان کرد شیطانی‌تر از داعش هستند.
به اعتقاد وی، هماهنگی ملموس بین نیروهای ائتلاف و کردها، احساس در حاشیه قرار گرفتن عرب‌ها را تقویت می‌کند. وی افزود:‌ «سنی‌ها حس می‌کنند درد و رنج آنها در مقایسه با دیگر جوامع کمتر مدنظر قرار گرفته است.» در خاتمه،‌ این امر می‌تواند مانع مبارزه با داعش شود زیرا نیروهای کرد فراتر از مناطق خود نمی‌جنگند و مشارکت عرب‌های سنی زمانی ضروری خواهد شد. این پیرمرد گفت: «‌ما به محدودیت‌های راهبرد آمریکا دست می‌یابیم.»
وی افزود:‌ «وقتی عرب‌های سنی احساس کنند گله‌های آنها (برای مثال علیه اسد) به رسمیت شناخته می‌شود، آنها قادر خواهند بود کردها را به عنوان شرکای خود در مبارزه با داعش ببینند».
خبرگزاری فرانسه


Page Generated in 0/0063 sec