printlogo


کد خبر: 143844تاریخ: 1394/5/27 00:00
باز هم یک مسؤول بر سر مردم منت گذاشت
طیب‌نیا: شب پرداخت یارانه شب عزای دولت است!

گروه اقتصادی: علی طیب‌نیا، وزیر اقتصاد و دارایی پرداخت یارانه نقدی را مصیبت عظمای دولت می‌داند. به گزارش «وطن‌امروز»، وی اولین مسؤول دولت یازدهم نیست که علیه یارانه نقدی سخن می‌گوید و قطعا آخرین مسؤول نیز نخواهد بود. طیب‌نیا در مراسم بزرگداشت خبرنگاران که حدود 9 روز بعد از روز خبرنگار برگزار شد، گفت: دولت ماهانه 3 هزار و چند میلیارد تومان یارانه می‌پردازد و شب‌هایی که قرار است یارانه بپردازیم، شب مصیبت عظمای دولت است. وی گفت: در وضعیت حساسی هستیم. اقتصادی که از سال‌های دور با بیماری نفتی روبه‌رو بوده و در دهه اخیر با سیاست‌های نادرست اقتصادی، تحریم، رکود و تورم وضعیت بدتری پیدا کرده نیازمند مدیریت صحیح است. طیب‌نیا افزود: سال قبل با کاهش چشمگیر درآمدهای نفتی روبه‌رو شدیم و در 2  سال گذشته تمام تلاش ما این بود که شرایط حاد کشور و تورم لجام‌گسیخته مهار و از رکود به رشد اقتصادی برسیم. وی با اشاره به مشکلات دوچندان نفتی بودن اقتصاد در دوره‌های گذشته و سوءمدیریت‌هایی که رکود تورمی را تشدید کرد، افزود: تلاش کردیم تورم لجام‌گسیخته را مهار کنیم اگر می‌شد به این اهداف برسیم توفیق در مذاکرات هسته‌ای فراهم می‌شد. در طی این سال‌ها مشکلات زیادی را تحمل کردیم و مردم رنج‌های زیادی کشیدند اما تیم هسته‌ای به توفیق دست یافت. امیدواریم با لغو تحریم‌های ظالمانه شرایط رشد اقتصاد فراهم شود. برای عدم تکرار اشتباهات گذشته و استفاده صحیح از منابع در اقتصاد باید به درک مشترک از مشکلات برسیم. پس نیازمند تصمیم و اقدام مشترک و در نهایت نظارت مشترک بر اقدامات هستیم.
از حذف بی‌سر و صدا تا مصیبت عظما
طیب‌نیا در حالی پرداخت یارانه را مصیبت عظما می‌داند که مسؤولان دولت یازدهم از همان روزهای ابتدایی آغاز به کار این دولت علیه یارانه نقدی اظهارات بسیاری کرده‌اند. در همان روزهای ابتدایی زمزمه استعفای زنگنه به علت مخالفت با پرداخت سهم وزارت نفت برای پرداخت یارانه نقدی شنیده می‌شد و البته اظهارات وزیر نفت درباره یارانه نقدی به این شایعه دامن زد. حتی معاونان زنگنه نیز مانند رئیس خود علیه این موضوع سخن می‌گفتند و گویا این وظیفه خطیر را به عهده داشتند که برای پرداخت سهم خود از یارانه نقدی غرولند کنند! مثلا معاون برنامه‌ریزی وزارت نفت در 27 دی سال گذشته با انتقاد چندباره از پرداخت ماهانه بیش از 3 هزار میلیارد تومان یارانه توسط وزارت نفت، گفت: شرکت‌های نفت و گاز دیگر بودجه‌ای برای پرداخت ماهانه یارانه ندارند. منصور معظمی با اشاره به اینکه پرداخت یارانه از سوی وزارت نفت رمق آن را گرفته است، گفت: صنعت نفت ماهانه ٣هزار و ٧٥٠ میلیارد تومان به سازمان هدفمندی یارانه‌ها پرداخت می‌کند. اگر این رقم با ارز ٣ هزار تومانی محاسبه شود، صنعت نفت هم اکنون 2/1 میلیارد دلار در ماه بابت یارانه‌ها پرداخت می‌کند و هم اکنون سهم شرکت ملی پالایش و پخش از یارانه‌ها ٣ هزار میلیارد تومان و سهم شرکت ملی گاز ایران ٧٥٠ میلیارد تومان است. پرداخت یارانه مستقیم همانند سنگی است که در چاه افتاده و در آوردن آن کار سختی است!  بیژن زنگنه نیز تا توانسته بر یارانه نقدی تاخته است. وی در اولین ماه امسال حتی اعلام کرد دیگر پولی برای حقوق کارمندان ندارد! زنگنه گفت: فشار ناشی از پرداخت یارانه نقدی «له‌کننده» و سنگین است! وزارت نفت با گرفتن وام از بانک مرکزی عصر بیست و هشتم اسفند حقوق کارمندانش را پرداخت. اداره تمام مسائل وزارت نفت یک طرف، پرداخت یارانه نقدی یک طرف. یارانه‌ها اعصابم را خرد کرده، ما پارسال روزی 125 میلیارد تومان یارانه دادیم! امروز وزارت نفت به تمام بشریت بدهکار است و نه تنها دیگر پولدار نیست، بلکه جزو فقرا شده است! از صراحت وزارت نفتی‌ها که بگذریم به طعنه‌های سخنگوی دولت می‌رسیم. نوبخت همواره سعی کرده از دادن اطلاعات درباره یارانه نقدی فرار کند و چندین بار به خبرنگاران توصیه کرده درباره یارانه نقدی سوال نپرسند و نپردازند تا به مردم استرس وارد نشود اما وی هم بعضی مواقع از مشکلات دولت در تامین اعتبار یارانه نقدی سخن گفته است. نوبخت 2 ماه پیش درباره علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی مردم گفت: بدانید که برای پرداخت یارانه‌ها در حال حاضر با مسائلی جدی مواجه هستیم و اگر یارانه‌ای پرداخت می‌شود با مدیریت دقیقی این اقدامات صورت می‌گیرد. پرداخت یارانه‌ها در حالی است که ما تا دیروز که اعتبارات عمرانی را پرداخت می‌کردیم ریالی موفق به پرداخت اعتبارات عمرانی نشده‌ایم در حالی که بیش از
 7000 میلیارد تومان تقسیم کرده‌ایم بین مردم».
یارانه نقدی از منظر رئیس‌جمهور و معاون اول وی حکایت جالب‌تری دارد. روحانی اواخر سال گذشته آب پاکی را روی دست یارانه بگیران ریخت و گفت: «ملت عزیز ما باید بدانند که یارانه نقدی یک دوران موقتی دارد، برای اینکه حامل‌های انرژی به نرخ واقعی خود برسد و به آنهایی که آسیب‌پذیر هستند کمک شود اما به این معنا نیست که یارانه تا قیامت ادامه پیدا می‌کند». البته روحانی تا توانسته از پرداختن به یارانه نقدی و اظهارنظر علیه آن گریخته است اما سخنان او نشان می‌دهد رئیس‌جمهور هم برای قطع یارانه نقدی لحظه‌شماری می‌کند. البته وظیفه اظهارنظر علیه یارانه نقدی را اسحاق جهانگیری به خوبی بر عهده گرفته و تاکنون وی چندین بار به یارانه نقدی تازیانه زده است. مثلا وی در ایام ثبت‌نام مجدد از متقاضیان دریافت یارانه نقدی گفته بود: «چنانچه افرادی که می‌خواهند متقاضی دریافت یارانه نقدی باشند، سری به بیمارستان‌ها بزنند و وضعیت نامطلوب بهداشت و درمان را ملاحظه کنند، به طور قطع از دریافت یارانه نقدی انصراف داده و دست دولت را در ارائه خدمات هر چه بهتر به بخش درمان باز خواهند گذاشت». جهانگیری در جای دیگر گفت: «باید این پیام را به مردم منتقل کنید که میان دریافت یارانه نقدی و حل مشکلات یکی را انتخاب کنند». معاون اول رئیس‌جمهور از یارانه نقدی به عنوان تصمیم اشتباه نام برد: «تقسیم قیمت انرژی به عنوان یارانه نقدی  تصمیمی اشتباه بود».
منت بر سر مردم
اظهارات ضد یارانه‌ای مسؤولان دولت یازدهم نشان می‌دهد آنها اصلا موافق پرداخت یارانه نقدی نیستند و بالاجبار یارانه نقدی پرداخت می‌کنند! از اظهارات مسؤولان اینگونه برداشت می‌شود که دولتی‌ها از جیب خود یارانه نقدی را پرداخت می‌کنند و بر سر مردم منت هم می‌گذارند. پرداخت یارانه نقدی در قانون هدفمندی یارانه‌ها آمده است و دولتی‌ها اگر می‌خواهند یارانه نقدی ندهند باید لایحه‌ای را به مجلس بدهند تا پرداخت یارانه نقدی قطع شود یا اینکه در برنامه ششم توسعه هیچ مصوبه‌ای درباره یارانه نقدی نداشته باشند. یارانه نقدی طبق قانون حق مردم است و دولت نباید بر سر مردم منت بگذارد. البته چندی پیش ربیعی، وزیر رفاه از سیاست دولت در قبال یارانه نقدی رونمایی کرد و گفت رئیس‌جمهور دستور داده بی‌سر و صدا یارانه نقدی پردرآمدها حذف شود شاید همین سیاست هم برای حذف کل یارانه نقدی اعمال شود اما دولتی‌ها نباید برای پرداخت حق و حقوق قانونی مردم منتی بر سر ملت بگذارند.


Page Generated in 0/0073 sec