printlogo


کد خبر: 144021تاریخ: 1394/5/31 00:00
نقدی بر فیلم وداع هاشمی و فرزندش
یک ملودرام سیاسی!

طی چند روزی که از اجرای حکم مهدی هاشمی‌رفسنجانی و حضور وی در اوین می‌گذرد، برخی رسانه‌های زنجیره‌ای و خانوادگی به تمجید از عملکرد آیت‌الله و صبر مثال‌زدنی وی پرداخته و حتی خواستار الگوگیری سایرین از این شیوه شدند!
هرچند مواضع رسمی خانواده و مرتبطان آقای هاشمی در واقع لایه آشکار و بیرونی موضع هاشمی است و نمی‌توان حساب وی را از این مواضع جدا کرد اما در این نوشتار از تحلیل و بررسی این مواضع عبور کرده و به تنها سند موجود از موضع وی، درباره حکم فرزندش می‌پردازیم یعنی همان فیلم
تک سکانس 70 ثانیه‌ای و معروف به وداع هاشمی و پسرش!
ساده‌لوحی است اگر کسی گمان کند این یک فیلم خانوادگی است که به طور اتفاقی در سطح وسیع منتشر شده است. اگر چه سعی بسیار شده با اتخاذ تمهیدات
مختلف– از طراحی لباس و لوکیشن گرفته تا دکور و بک‌گراند و سایر ظرایف- فیلم مذکور مستند جلوه کند اما اندکی تامل نشان می‌دهد این فیلم برخلاف ظاهرش، کارگردانی شده و عواملی متعدد و حرفه‌ای در پشت صحنه این فیلم به ظاهر موبایلی حضور دارند.
هاشمی در این فیلم نقش اول را دارد و پس از خواندن دعای سفر در گوش پسر می‌گوید: «من به روشنی می‌بینم که ان‌شاءالله بزودی سالم و با‌نشاط بیرون می‌آیید و وارد جامعه می‌شوید برای خدمت! و خداوند اجر زحمات طولانی‌ات را فراموش نخواهد کرد. جامعه هم بحمدالله تاکنون متوجه شده و بیشتر متوجه خواهد شد. خدانگهدار».
فارغ از پیام‌های غیرمستقیم و زیرپوستی فیلم، دیالوگ هاشمی دارای چند پیام محتوایی برای مخاطب است:
1- این دیالوگ نشان می‌دهد آیت‌الله حکم را قبول ندارد، چرا که به‌زعم وی، پسرش کاری جز خدمت نکرده است. قبول داشتن و نداشتن وی فی‌ نفسه مهم نیست، البته از منظر قضایی ‎اما از منظر سیاسی- اجتماعی قابل تامل است، ‎چرا که وقتی نخبگان جامعه با قانون به صورت گزینشی برخورد کنند- نؤمن ببعض و نکفر ببعض- از مردم نمی‌توان انتظار قانونگرایی داشت.
2- وی در تلویحی نزدیک به تصریح مدعی است جامعه نیز این حکم را قبول ندارد اما کدام جامعه؟! جامعه‌ای که از آسیب‌ها و مفاسد برخی آقازادگان بیزار است چگونه می‌شود که از حکم معروف‌ترین آقازاده  مختلس، ناراضی باشد؟ که اگر احیاناً نارضایتی‌ای هم هست از ناچیز بودن حکم در قبال عنوان جرم است!
3- وی مدعی است مهدی نه‌تنها مجرم نیست بلکه زحماتی طولانی داشته و خداوند برخلاف دادگاه به این زحمات واقف است! آیا منظور آیت‌الله از زحمات طولانی فرزندش، تحمیل بدهی چند میلیارد دلاری برای کشور یا تشدید تحریم‌ها یا اخذ رشوه در ازای فشار به وزارت نفت وقت است؟! یا شاید وی هزینه شدن شهریه جوانان مردم در دانشگاه آزاد برای رقابت انتخاباتی را خدمت مهدی توصیف می‌کند!
 4- آقای هاشمی مدعی است مجرم بودن در جمهوری اسلامی و به زندان رفتن باعث محبوبیت در جامعه می‌شود. همان ادعایی که صریح‌ترش را عفت مرعشی مادر مهدی، عنوان کرد و گفت «انقلاب از اوین شروع می‌شود!» با فرض هدف بودن کسب محبوبیت ولو از هر طیفی، ایجاد محبوبیت بین انسان‌ها، نیازمند همدردی و مبارزه دوشادوش با آنهاست؛ چه مردم انقلابی و چه ضدانقلاب! فرزند ایشان اولا حیاتی کاملا جدا و مجزا از مردم دارد و بویی از دردهای رایج جامعه نبرده است. ثانیا عنوان جرم وی امنیتی و سیاسی نیست که در میان طیفی ایجاد محبوبیت کند. هیچ احدی در این کشور طرفدار مختلس و رشوه‌گیر نیست.
از این فیلم کوتاه به‌عنوان سندی برای سنجش میزان قانون‌پذیری هاشمی می‌توان یاد کرد. همین چندی پیش بود که هاشمی نهادهای مختلف کشور را به اعمال خلاف قانون متهم کرد و بدون هیچ سند و مدرکی مدعی شد این نهادها در پی تقلب در انتخابات 92 بوده‌اند و به دلیل ترس از تقلب منصرف شده‌اند!
در پایان باید گفت برخلاف تصور، طیف انقلابی از فرجام کار مهدی هاشمی و ناخرسندی پدرش خوشحال نیستند و رسانه‌های مدعی اصلاح‌طلبی نیز نه دلشان برای آیت‌الله می‌سوزد و نه فرزندش که اغراض خاص سیاسی خود را از این ماجرا می‌جویند. تکلیف ضدانقلابی که همیشه خواهان دور کردن شخصیت‌ها از نظام و انقلاب بوده نیز روشن‌تر از آن است که نیاز به تشریح
داشته باشد.
 


Page Generated in 0/0093 sec