گروه سیاسی: یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که از نشست محرمانه با سناتورهای آمریکایی بیرون آمد؛ در ایران عدهای هورا کشیدند که آمانو اطلاعات مربوط به توافق محرمانه ایران و آژانس را در اختیار آنها قرار نداده است. به گزارش «وطن امروز»، روز پنجشنبه اما آسوشیتدپرس مدعی شد به بخشهایی از مفاد محرمانه این توافق دست یافته است. در حالی که علیاکبر صالحی پیشتر گفته بود، مفاد محرمانه توافق درباره نحوه بازرسیها است؛ ادعای آسوشیتدپرس نیز بیشتر حول چگونگی انجام بازرسیها منتشر شده است. متنی که خبرنگار آسوشیتدپرس دیده، براساس گفتههای خودش یک پیشنویس بوده و به اعتبار گفتههای یک منبع آشنا با موضوع، تفاوت عمدهای با نسخه نهایی توافق محرمانه ایران و آژانس ندارد. به گزارش فارس، بر روی این گزارش نوشته شده: «تمهیدات جداگانه شماره ۲» و این نشان میدهد توافق دیگری (با شماره یک) میان ایران و آژانس برای بررسی ادعاهای ساخت سلاح هستهای از سوی ایران، منعقد شده است. درباره نحوه بازرسی از پارچین هم در این متن تمهیدی آمده که «نقش مأموران آژانس در بازرسی از سایت پارچین به سطح پایش پرسنل ایرانی موظف به بازرسی از سایت تقلیل یافته است.» همچنین پرسنل ایرانی، از مناطقی که ادعا میشود با فعالیتهای ادعایی صورت گرفته ارتباط داشته، عکس و فیلم تهیه میکنند و به بازرسان آژانس نشان میدهند. براساس متن این توافق، بازرسان آژانس علاوه بر نداشتن اجازه ورود به پارچین، نمیتوانند داشتن عکس و فیلمهای مربوط به اماکن حساس را طلب کنند زیرا برخی اماکن در پارچین، از نظر نظامی برای ایران مهم است. بخشهای بعدی توافق محرمانهای که آسوشیتدپرس آن را منتشر کرده، نشان میدهد بازرسان آژانس حق نمونهگیری میدانی ندارند و نمونههای درخواستی آنها هم توسط بازرسان ایرانی گرفته میشود. این نمونهگیری ایرانی هم بیمحدودیت نخواهد بود و تنها ۷ مورد نمونهگیری از ساختمانی که غربیها ادعا میکنند محل فعالیتهای ادعایی آنها بوده، مجاز خواهد بود.
نمونهگیریهای بیشتر از مناطق خارج از سایت پارچین مجاز خواهد بود ولی محل این نمونهگیریها هنوز مشخص نشده است. در متن توافق آمده: «فعالیتها(ی بازرسی) با استفاده از تجهیزات مورد تایید ایران که مشخصات فنی مورد نیاز آژانس را داشته باشد، انجام خواهد شد و آژانس از صحت فنی کار مطمئن خواهد شد.» آنگونه که خبرنگار آسوشیتدپرس دیده، در زیر توافق و در محل امضای طرف ایرانی، امضای «حسین تاش» معاون امور راهبردی دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران نقش بسته است. آسوشیتدپرس از سمت امضاکننده ایرانی اینگونه نتیجهگیری کرده: «امضا شدن این متن از سوی این فرد به جای یک مقام آژانس اتمی ایران، نشاندهنده اهمیتی است که ایران برای این توافق قائل است.» آسوشیتدپرس برای سنجش میزان صحت و سقم خبر خود، در پی مصاحبه با دیپلماتهای ایرانی در وین (محل استقرار دفتر مرکزی آژانس بینالمللی انرژی اتمی) بود که در انجام این کار ناموفق بود و «سرژ گاس» سخنگوی آژانس هم به خبرنگار آنها گفت فعلاً نظری در این باره ندارد.
اما ساعاتی پس از انتشار این ادعای آسوشیتدپرس، خبرگزاری رویترز در گزارشی از وین به قلم شادیه نصرالله نوشت: یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه اظهارات مطرح شده را درباره اینکه ایران به نمایندگی از آژانس از مرکز نظامی پارچین بازدید خواهد کرد، رد و آن را «تصویری غلط» توصیف کرد، موضوعی که میتواند به موفقیت یا شکست موافقتنامه هستهای ایران با قدرتهای بزرگ جهان کمک کند. آمانو روز پنجشنبه در بیانیهای اعلام کرد: «برخی اظهارات درباره اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی مسؤولیت بازرسیهای هستهای را به ایران داده باعث ناراحتی من شده است. چنین اظهاراتی ارائه تصویری غلط از راهی است که ما براساس آن کار مهم راستیآزمایی را انجام خواهیم داد».