printlogo


کد خبر: 144051تاریخ: 1394/5/31 00:00
زیان 157 هزار میلیارد تومانی

گروه اقتصادی: بازار سرمایه مانند بسیاری دیگر از بازارهای پولی کشور دچار رکود شده و در 2 سال اخیر سهامداران بسیاری از روند سقوط شاخص کل زیان زیادی کردند. در این بین برخی حوزه‌ها به علت عملکرد نامناسب مسؤولان رده‌بالا زیان بیشتری دیده‌اند تا جایی که سهامداران شاهد از دست رفتن سرمایه خود هستند. به گزارش «وطن‌امروز»، وزارت نفت دولت یازدهم یکی از عوامل اصلی کاهش ارزش سهام سهامداران پالایشگاهی و نفتی است به طوری که ارزش سهام برخی شرکت‌ها تا 100هزارم ارزش واقعی قبل شده است. به عنوان مثال سهام پالایشگاه شبندر که روزگاری تا 100 هزار تومان خرید و فروش می‌شد الان به قیمت فقط 400 تومان خرید و فروش می‌شود و تداوم این روند موجب خواهد شد سهامداران عطای سهم خود را به لقایش ببخشند؛ چیزی که گویا برخی‌ها منتظر آن هستند. ادامه ضرر و زیان بورسی‌ها از یک سال گذشته و ناامید شدن آنها موجب آغاز اعتراض‌ها به روند بورس شده است و مسؤولان همواره قول همکاری با سهامداران را داده‌اند اما در عمل اتفاق خاصی نیفتاده است. جمعی از سهامداران پالایشگاهی و نفتی در نامه‌ای به رئیس‌جمهور با اشاره به نقش پررنگ وزارت نفت در سقوط سهام بخش‌ خصوصی نفتی، خواستار رسیدگی هر چه زودتر به این وضعیت شده‌اند. البته با توجه به اینکه وزارت نفتی‌ها به بخش‌خصوصی نفتی اهمیت چندانی نمی‌دهند آنها امیدوارند که رئیس دولت شخصا اقدامی در این‌باره انجام دهد.  در نامه جمعی از سهامداران درباره وضعیت 2 صنعت مهم بورسی و فرابورسی یعنی شرکت‌های پتروشیمی و پالایشگاهی به رئیس‌جمهور آمده است: بخشی از فعالان اقتصادی در بازار سرمایه فعالیت دارند و به‌واسطه عدم توان تاسیس شرکت‌های تولیدی، سرمایه خود را در اختیار شرکت‌های فعال تولیدی و سرمایه‌گذاری قرار داده‌اند تا علاوه بر کمک به چرخه اقتصادی، از سود ناشی از سرمایه‌گذاری خود نیز بهره بیشتری برده باشند.در ادامه نامه بعد از اشاره به مشکلات تحریم در دولت گذشته و چالش‌های اقتصادی که به وجود آمده بود، نوشته شده است: «از طرفی همه موارد گذشته منجر به از بین رفتن سرمایه‌ها و رکود و نابودی بخش‌های زیادی از صنعت شده بود که عامل همه این ناملایمات را تحریم‌ها عنوان نمودید و طبق فرموده جمیع مدیران دولت شما، با دستیابی به توافقات، بخش زیادی از مشکلات حل خواهد شد و رونق اقتصادی به کشور باز خواهد گشت. ولیکن عملا بازار سرمایه به عنوان دماسنج اقتصادی تاکنون چنین چیزی را حس نکرده و بالعکس با نزول شدید همراه است که در این روز‌ها بخوبی اخبار آن به گوش همگان می‌رسد. جناب ‌آقای روحانی عزیز! در این بین
2 صنعت عظیم مورد بی‌مهری بیشتری قرار گرفته‌اند و آسیب بیشتری دیده‌اند و آن هم صنایعی است که به نوعی دچار خودتحریمی شده‌اند. با اینکه صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی وزن زیادی در بازارسرمایه و تامین نقدینگی دولت دارند، متاسفانه توسط دولت شما مورد تحریم و بی‌مهری قرار گرفته‌اند و با بدترین نوع مدیریت روبه‌رو گشته‌اند تا جایی که نای نفس کشیدن برای این صنعت نمانده است و همه فعالان اقتصادی بازار سرمایه، چشم امید از این صنایع شسته‌اند و عطایش را به لقایش بخشیده‌اند. همانگونه که مستحضرید صنایع پتروشیمی ایران همیشه منبع تامین دلار و نقدینگی بوده و وظیفه کنترل نرخ دلار در بازار را بر عهده داشته‌اند و سال‌هاست این شرکت‌ها به‌صورت خصوصی اداره می‌گردند. مدت زمان زیادی هم نیست که شرکت‌های پالایشگاهی به‌صورت کارشناسی به بازار سرمایه راه پیدا کرده‌اند و پالایشگاه‌های کشور در بازار سرمایه به بخش‌‌ خصوصی واگذار گردیده‌اند. متاسفانه با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، با گلایه‌های متعدد از واگذاری پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌ها به بخش خصوصی، شروع به سنگ‌اندازی در واگذاری این شرکت‌ها شد و... در مرحله اول با بالا بردن نرخ خوراک پتروشیمی‌ها از 3 سنت به 13 سنت شروع شد و پس از آن نیز با کنترل سهام عدالت در پالایشگاه‌ها، عملا مدیریت این شرکت‌ها را در اختیار گرفته و کنترل دستوری بر سود‌آوری این شرکت‌ها را شروع کردند به نحوی که شرکت‌های پالایشگاهی عملاً با افت سودآوری و حتی زیان‌ده شدن روبه‌رو گردیده‌اند که در تاریخ صنعت هر کشوری چنین رویه‌ای نایاب و غیر قابل تکرار است، جز در کشور عزیزمان ایران!» در ادامه این نامه آمده است: «صنعت پتروشیمی و پالایشگاهی غریب به یک سال است که منتظر  بررسی نهادهای وزارت نفت جهت تعیین نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و ارسال نرخ خوراک و محصولات پالایشگاه‌هاست». در ادامه نامه اضافه شده است: «مثل اینکه برخی قصد دیگری دارند و با دست‌اندازی به سودآوری شرکت‌های پالایشگاهی، غریب به یک سال است روزگار سهامداران این شرکت‌ها را به سیاهی کشانده‌اند و علاوه بر کاهش قیمت نفت، هزینه‌های تحمیلی زیادی را بر این شرکت‌ها تحمیل نموده‌اند، به نحوی که شرکت‌های پالایشگاهی به جای نصف شدن سود‌آوری‌شان در اثر کاهش 50 درصدی قیمت نفت، متاسفانه زیانده شده‌اند و نای نفس کشیدن ندارند و این نشان از خودتحریمی و چشمداشت به سود این شرکت‌ها دارد و انواع نقض قانون‌ها را در دستورات ارسالی به این شرکت‌ها شاهد هستیم. همچنان که در همه مصاحبه‌ها از واگذاری آنها گله‌مند بوده‌اند ولی با این تفاوت که واگذاری این شرکت‌ها را به میدان سرمایه‌گذار خرد کشانده‌اند. لذا به عنوان سهامدار خرد صنعت پالایشگاهی از شما تقاضای عاجل داریم که گروهی را جهت بررسی موارد ذکر شده مامور نمایید تا از کم و کیف ماجرا شما را آگاه سازند و تظلمی را که بر این قشر از جامعه اقتصادی روا شده است بر همگان روشن سازند و در نهایت چاره‌اندیشی گردد و... اجازه ندهیم دیوار بلند بی‌اعتمادی بین ملت و دولت در سال همدلی و همزبانی، بالاتر رود و کلید حل مشکلات کشور مبدل به کلید صندوق‌های آسیب‌پذیر اقشار ضعیف جامعه گردد».

زیان 157 هزار میلیارد تومانی
مهرداد بذرپاش، نماینده مردم تهران و عضو هیأت‌رئیسه مجلس در صفحه شخصی خود در اینستاگرام با اشاره به سقوط شاخص کل از زمان توافق ژنو خواستار پاسخگویی در این زمینه شد. وی در آخرین پست خود نوشت:
کاهش شاخص کل =311/24 واحد
کاهش ارزش بازار = ١٥٧ هزارمیلیارد تومان
کاهش بیش از ٢٤هزار واحدى شاخص کل بورس در کمتر از ١٦ماه گذشته (از توافق ژنو تا امروز) حکایت مى‌کند که حدود ١٥٧ هزارمیلیارد تومان دارایى‌هاى مردم و شرکت‌ها در بورس از بین رفته.
چه کسى باید پاسخگو باشد؟
منبع: وب‌سایت بورس اوراق بهادار تهران


Page Generated in 0/0056 sec