گروه بینالملل: شبهجزیره کره در وضعیتی بحرانی میان جنگ و صلح دست و پا میزند آن هم در حالی که دبیرکل کرهای سازمان ملل تنها نظارهگر بیدست و پای این غائله است. جنگ احتمالی 2 کره علاوه بر فاجعهبار بودنش- به خاطر درگیر شدن طرفهای هستهای واشنگتن و پیونگیانگ و کشیده شدن پای قدرتهای شرق و غرب به آن همانند جنگ کره در دهه 1950 – در صورت رخ دادن در دورانی که بانکیمون کرهای رهبری سازمان ملل بهعنوان حافظ نمادین صلح جهانی را در اختیار داشته است میتواند ماهیتی کمدی نیز پیدا کند. پس از آنکه کرهشمالی روز جمعه اعلام وضعیت جنگی کرده و یک پایگاه نظامی کرهجنوبی را به گلوله بست، مقامهای بلندپایه 2 طرف از دیروز وارد مذاکراتی به منظور جلوگیری از رویارویی احتمالی نظامی شدهاند. با این وجود آمریکا به جای فرو نشاندن آتش خصومت 2 طرف به آن دامن میزند. در حالی که پنتاگون حاضر نشد مانور تحریکبرانگیز نظامی با ارتش کرهجنوبی را در چنین شرایط بحرانی متوقف کند، همزمان رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز اعلام کرد در جنگ احتمالی 2 کره از طرف جنوبی حمایت خواهد کرد. بانکیمون هم که خود کرهای است به شکلی غیرموثر سعی در فراخواندن 2 طرف به آرامش کرد که عملا نصایح او در میان مارش نظامی 2 طرف گم شد. سرانجام دیروز ساعاتی قبل از آنکه زمان اولتیماتوم کرهشمالی برای توقف فعالیت بلندگوهای تبلیغاتی همسایه جنوبی پایان یابد، ارتش کرهجنوبی وضعیت آمادهباش کامل اعلام کرد اگرچه ساعتی بعد دفتر ریاستجمهوری کرهجنوبی از توافق پیونگیانگ و سئول برای گفتوگو به منظور جلوگیری از زورآزمایی نظامی خبر داد.
تنش 3هفتهای
سلسله حوادثی که منجر به تنش فعلی شد از 3 هفته پیش و با انفجار مین در منطقه غیر نظامی حائل بین 2 کره آغاز شد. به دنبال آن سئول با نشانه گرفتن انگشت اتهام خود به سوی کرهشمالی، پیونگیانگ را مسؤول این حادثه دانسته و با توسل به بلندگوهای مرزی تبلیغات منفی علیه همسایه شمالی خود را آغاز کرد. سئول بعد از بیش از یک دهه اقدام به از سرگیری پخش پیامهای تبلیغاتی ضد پیونگیانگ از طریق بلندگو در مرز مشترک 2 کشور میکرد. کرهشمالی اولتیماتوم داده بود که کرهجنوبی باید بلندگوهای پخش پیامهای تبلیغاتی خود را جمعآوری کند و در واکنش اقدام به شلیک گلوله به سوی یک پایگاه نظامی کرهجنوبی در نوار مرزی عاری از سلاح کرد و سئول نیز سریعا با دهها گلوله توپخانه سنگین این اقدام را تلافی کرد.
در مقابل، «پارک گئون های» رئیسجمهور کرهجنوبی با دیدار از واحد نظامی مستقر در جبهه غربی کشور هشدار داد چنانچه پیونگیانگ دست به اقدام تحریکآمیز دیگری بزند به قوای نظامی کرهجنوبی دستور حمله خواهد داد. او گفت: «ارتش ما تمایل خود را برای ارائه پاسخ دندانشکن به کرهشمالی نشان داده و به گمان من کسی که در ذهن تصور پیروزی را میپروراند در عمل نیز به آن نائل خواهد شد».
تهدید پنتاگون
در همین حال وزارت دفاع آمریکا دیروز رزمایش مشترک با کرهجنوبی را که به خاطر اوج گرفتن تنشها روز جمعه متوقف کرده بود، از سر گرفت. در این رابطه، «دیوید شیر» معاون وزارت دفاع آمریکا مدعی شد وقفه ایجاد شده در رزمایش مشترک واشنگتن– سئول موسوم به «نگهبان آزادی اولچی» ناشی از لزوم هماهنگی بین قوای نظامی 2 کشور به واسطه تنشهای مرزی اخیر در آبهای 2 کره بوده است. از اواسط هفته گذشته 50 هزار نیرو از کرهجنوبی و 30 هزار سرباز آمریکایی با برگزاری یک رزمایش نظامی گسترده حمله فرضی کرهشمالی را شبیهسازی میکنند. در حالی که سئول و واشنگتن مدعی هستند این رزمایش کاملاً ماهیت دفاعی دارد؛ پیونگیانگ این مانور را کم از اعلان جنگ ندانسته و آن را اقدامی تحریکآمیز خوانده است. کرهشمالی پیشتر تهدید کرده بود چنانچه امسال این رزمایش برگزار شود به قدرتمندترین شکل به آن پاسخ نظامی خواهد داد. در چنین شرایطی ژنرال مارتین دمپسی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با حرفهایش در آتش در حال شعله کشیدن شبهجزیره دمید و گفت ایالات متحده در صورت بروز هر گونه تهدیدی علیه سئول وارد عمل خواهد شد. در بیانیهای که توسط پنتاگون صادر شد دمپسی از عزم ایالات متحده برای دفاع از جمهوری کره(جنوبی) سخن گفته بود. پیونگیانگ این حرف ژنرال آمریکایی را در کنار از سرگیری مانور «نگهبان آزادی اولچی» به نشانه اعلان جنگ رسمی در نظر گرفت و نخستین ساعات بامداد دیروز با پایان یافتن مهلت مقرر و به دستور کیم جونگ اون ارتش کرهشمالی به حالت وضعیت جنگی و کاملا مسلح در آمد و همزمان ارتش جنوبیها هم وضعیت آمادهباش کامل به خود گرفت. حتی وزارت خارجه کرهشمالی با صدور بیانیهای اعلام کرد شرایط به گونهای پیش میرود که اجتناب از وقوع جنگ خیلی سخت است. همزمان 8 فروند جنگنده کرهجنوبی و آمریکا پروازهایی را در مناطق مرزی برای هشدار دادن به کرهشمالی انجام دادند.
... ناگهان مذاکره
اما درست در لحظات آخر در حالی که به نظر میرسید جنگی دیگر 52 سال پس از آتشبس سال 1953 اجتنابناپذیر باشد، صبح دیروز یک مقام بلندپایه کرهجنوبی گفت، 2 طرف توافق کردهاند تا مذاکراتی را در روستای مرزی پانمونجوم واقع در منطقه غیرنظامی انجام دهند. به گزارش اسپوتنیک،کمی پس از این اظهارنظر، کرهشمالی تایید کرد آماده مذاکرات با کرهجنوبی است و به این مذاکرات میپیوندد. گزارش شده که نمایندگی سئول در این مذاکرات بر عهده کیم کوان جین، مشاور ارشد امنیتی پارک گئون های، رئیسجمهور کرهجنوبی و هونگ یونگ پیو وزیر اتحاد کرهجنوبی خواهد بود. همچنین پیونگ یانگ اعلام کرد نمایندگیاش در این مذاکرات بر عهده هوانگ پیونگ سو، مدیر دفتر سیاسی کل ارتش خلق کرهشمالی و کیم یانگ گون، مقام ارشد حزب حاکم کارگران این کشور خواهد بود. البته هنوز خبر بیشتری از مذاکرات دو طرف در نقطه صفر مرزی دو کشور در دست نیست، نقطهای که چند ساعت جلوتر میتوانست نقطه پرگار جنگ سوم جهانی باشد.